// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

Bruine ratten in de tuin? Lees hier hoe je deze rat vangt.

Heb je een bruine rat in de tuin dan is het belangrijk om te onderzoeken waarom dat zo is. Ratten zijn slimme dieren en weten zich goed schuil te houden. Ratten verkennen voortdurend hun omgeving en kunnen zich snel aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Bruine rat in de tuin

Heb je te maken met een bruine rat in de tuin dan dien je te onderzoeken of er ergens een nest of een hol zit. Dit kun je herkennen aan een rond gat in de grond van ongeveer 5 tot 8 centimeter doorsnee. Gaten van een rattenhol zijn te vinden onder dichte begroeiing, onder schuurtjes en onder tegels. Zie je een bruine rat in de tuin dan wil dat niet per definitie zeggen dat er een nest bij jouw in de tuin zit, maar het is wel belangrijk om dat te onderzoeken of te laten onderzoeken.

Heb je een bruine rat in de tuin gezien dan wil dat in ieder geval wel zeggen dat er in de buurt een rattenhol aanwezig is. Dat je plotseling last van de bruine rat kunt krijgen, kan te maken hebben met een kapot riolenstelsel. Ratten hebben een groot aanpassingsvermogen waardoor de bruine rat zich heel goed kan handhaven in een stedelijke en landelijke omgeving.

Bruine rat in de tuin! Waar zitten ze?

Sommige woonwijken hebben meer last van bruine ratten. Dat je er één in je tuin ziet kan dan voorkomen, maar let goed op dat je ze geen nestelplaats en voedsel aanbiedt. Een bruine rat in de tuin verschuilt zich graag in houtwallen, struiken, openhaardhout, slootkanten, riolen, kruipruimten en in een vochtige niet al te warme omgeving. In agrarische gebieden bevinden ze zich ook vaak in mesthopen en stortplaatsen.

Een rattennest bevindt zich in de regel dicht bij een voedselbron. De bruine rat begeeft zich vaak over dezelfde routes die reeds gemaakt zijn. Dit noemen we wissels. Buiten zijn hun sporen te vinden via deze wissels en binnen laten ze buiksmeer achter op plaatsen waar ze vaak lopen. Het holenstelsel van de bruine rat is ondergronds met elkaar verbonden en bovengronds via de ontstane wissels.

Bruine rat vangen

De bruine rat vangen kan soms een hele uitdaging zijn. Belangrijk om te weten is dat de bruine rat zich beter laat vangen in een afgeschermde ruimte. Zelf zet ik een rattenval altijd in een bak zodat er een beschutte omgeving ontstaat. Ik kan dan niet alleen de val van lekker eten voorzien, maar ook de bak zelf. Hierin strooi ik wat vette zaden waar ratten dol op zijn. Als de omgeving voor de bruine rat vertrouwd aanvoelt zal hij of zij eerder genegen zijn om in de val te lopen.

Wil je een bruine rat vangen dan is het belangrijk dat je een goede plaats uitzoekt. Over het algemeen zal een bruine rat niet in een val lopen die ergens midden in een ruimte is geplaatst. Zet een val altijd tegen en wand of in een hoek.

Er zijn verschillende manieren om een bruine rat te vangen. Afhankelijk van de situatie kies je een vangmethode die op dat moment het beste is, of waar je het liefst mee werkt. Ratten vangen met vallen betekend wel dat ze gecontroleerd moeten worden. Dode ratten dienen opgeruimd te worden anders gaan ze stinken en overlast van vliegen bezorgen. Dat is wat je juist niet wilt. Zie hier onze professionele vangmiddelen voor ratten.

bestel%20direct%20bij%20pest%20free.png

Zelf een bruine rat vangen of professionele rattenbestrijding inschakelen

Heb je een bruine rat in de tuin dan kun je die zelf vangen met een rattenval. Zorg ervoor dat een rattenval altijd afgeschermd staat voor kinderen, huisdieren en andere dieren, zodat zij niet in de val kunnen komen. Merk je dat er meerdere bruine ratten in je tuin struinen dan is het verstandig om professionele rattenbestrijding in te schakelen.

Buiten gebruik maken van rattengif is verboden omdat er veel risico`s aan verbonden zijn. Er zijn een aantal goede manieren om ratten te vangen en humaan te doden. Heb je last van meerdere ratten en komt de rattenoverlast steeds weer terug dan is het verstandig om professionele rattenbestrijding in te schakelen. Wij van Pest Free hebben verschillende GIFVRIJE methodes om ratten effectief te vangen en kunnen u daarmee uitstekend helpen. Heb je hulp nodig bij de bestrijding van ratten neem dan contact met ons op.

Rattenval maken

Een rattenval maken is iets waar je jezelf mijn inziens niet mee bezig moet houden, mits het een hobby van je is. Een goed rattenval maken is tijdrovend en vaak nog duurder dan dat je een rattenval koopt in een winkel of webshop.

Professionele rattenbestrijding

Professionele rattenbestrijding heden ten dagen is een vak apart. Ongediertebestrijders die ratten met gif willen bestrijden moeten zich houden aan een streng protocol en ze moeten kunnen aantonen dat ze eerst alle andere technieken hebben toegepast. Als die niet baten dan mogen ze rattengif gaan gebruiken. Buitengebruik van rattengif is aan strenge normen gebonden en mag niet meer klakkeloos worden ingezet.

Pest Free heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in gifvrije toepassingen tegen ratten, maar ook tegen muizen. Wij vinden het belangrijk dat wij jou kunnen helpen met een oplossing die duurzaam en milieuvriendelijk is. Soms is dat erg lastig en gaat het niet zoals jij en wij dat willen. Soms kun je een probleem met ratten niet voor 100% oplossen, maar wel beheersbaar maken en houden. Afhankelijk van de situatie is dat acceptabel of niet. Samen met jou kijken we wat de beste oplossing is en hoe we daar het beste kunnen komen.

Pest Free kan jou helpen met het gifvrij bestrijden van ratten. Wij beschikken over technieken om ratten uit huis te verjagen en wij beschikken over de nieuwste vang methodes. Om jou te helpen met een duurzame oplossing zijn er vaak nog enkele acties meer nodig zoals het weren van ratten. Wij kunnen je daar advies over geven zodat je dat zelf kunt doen, maar wij kunnen die werkzaamheden ook voor je uitvoeren. Duurzaam en milieuvriendelijk ratten bestrijden is altijd een combinatie van middelen en technieken. Wij beschikken er over.

bestel%20direct%20bij%20pest%20free.png

Wij kunnen je helpen met vang en verjaag systemen. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op, en kijk alvast eens naar de GoodNature rattenval en het EKO 1000 vangsysteem.

Lees hier hoe je zelf eenvoudig en goedkoop ratten kunt vangen in je tuin

Habitat management voor ratten

Hoe gevaarlijk zijn ratten?

De bruine rat

Resistentie van de bruine rat

Hoe ontstaat een rattenplaag

Hoe herken je ratten? Rattenpoep & rattenurine in je omgeving

Hoe leven bruine ratten? Rattenhol van de bruine rat

Rattenplaag rondom huis

Nu kun je als een professional ratten vangen.

 

Reacties

Naam: Joël
Datum 17-02-2018 09:40
Wij hebben waarschijnlijk een rat in de tuin en een hol. Kan ik het hol vol met water/zand laten vollopen of gaat dat niet helpen? Wij hebben kippen (5 en een haan) en diens voer. Is het mogelijk om geheel ratvrij te worden? Of zal dit moeilijk worden? Wil je me de bovenstaande vragen óók per email beantwoorden?

Naam: Robert
Datum 20-06-2017 00:48
Beste François Iersel: volgens mij is 'mevrouw R.A.Taplan' (lees: rataplan) beter in woordspelingen dan in koken. Jouw originele reactie zal dus waarschijnlijk niet leiden tot een potje eten.

Naam: R.A. Taplan
Datum 05-06-2017 16:18
Kan men van de gevangen rat rattatouile maken?

Naam: Jolanda Vlasveld
Datum 26-04-2018 05:47
Eten bruine ratten ook groente zoals wortel andijvie en lof?

Naam: De Nul Chantal
Datum 04-05-2018 01:22
Geachte, Ik heb al verscheidene malen een bruine rat overdag in mijn tuin gespot. Hij komt het vogeleten opeten. Maar ik heb ook een egeltje dat ‘s nachts langskomt ! Ik zet hem altijd een kommetje kattenbrokjes klaar ! Nu vraag ik mij af : Eet een rat ook kattenkorrels ? En hoe kom ik van die ratten af zonder dat ik mijn egeltje kwaad doe ? Met vriendelijke groeten. Chantal

Naam: A.Mutsaars
Datum 19-02-2018 01:46
Heeft het zin om een rattennest vol met water te laten lopen?Ze kunnen er natuurlijk uit via de andere ingangen maar zouden ze daardoor vertrekken om ergens anders een nieuw nest te maken?

Naam: François Iersel
Datum 20-02-2018 03:24
Beste Joël, Hartelijk dank voor je bijdrage. Gezien het feit dat je kippen hebt en dus losliggend voer zal geheel ratvrij slechts tijdelijk mogelijk zijn. Een hol vol laten lopen zal geen baat hebben. Ratten zijn slimme beestjes en ze hebben ook ergens een andere uitgang waardoor ze kunnen vluchten. Het is belangrijk dat er zo min mogelijk voer in de nacht aanwezig is en dat schuil- en nestelplaatsen worden vermeden. Je zult altijd bedacht om moeten gaan met ratten en er actief mee bezig zijn om ze beheersbaar te houden. Met vriendelijke groet Francois van Iersel.

Naam: François Iersel
Datum 22-06-2017 03:35
Beste Robert.Ach ja, het is af en toe nodig om een geintje te maken. Zonnige dag en groet Francois

Naam: François Iersel
Datum 08-06-2017 19:29
Beste heer /mevrouw Taplan, Lijkt mij van niet. Ik zal u hier een goed recept geven van Ratatouille zonder rat. Ik wens u smakelijk eten. Ratatouille Het Frans gerecht ratatouille is erg populair in het Zuid-Franse gebied de Provence. Het is een gerecht dat bestaat uit gestoofde groenten. Ratatouille is gezond, omdat het een gerecht is bestaande uit groenten. Het is dan ook een typisch montignacgerecht. Je maakt een ratatouille met als ingrediënten een courgette, tomaat, uit, aubergine en knoflook. Het wordt gegeten in combinatie met een stokbrood of met polenta. Je kunt het gerecht overigens op verschillende manieren bereiden, dus er is niet één vaste werkwijze. Eenvoudige Ratatouille. Makkelijk te bereiden en heerlijk om te eten! Voorbereiding Tomaten in heet water dompelen en dan ontvellen en in stukjes snijden. Ui snipperen. Courgette en aubergine wassen en als laatste snijden(met schil.) Bereidingswijze Olijfolie in de pan verhitten. Gesnipperde ui in de pan kort daarna de blokjes paprika erbij, omscheppen en de geperste knoflook toevoegen.Daarna de courgette en aubergine (wassen en snijden) in de pan en omscheppen, 5 minuten later de stukjes tomaat erbij. Hierna de kruiden toevoegen en zachtjes laten stoven tot de groente (zacht) gaar zijn en de tomatensaus wat is ingekookt. Eventueel wat suiker erbij. Indien nodig tijdens het koken beetje water erbij. Zout en peper naar smaak.

Naam: François Iersel
Datum 27-04-2018 01:57
Beste Jolanda, Bruine ratten zijn alleseters en jazeker eten ze ook de door jou genoemde groenten. Met vriendelijke groet Francois van Iersel

Naam: François Iersel
Datum 04-05-2018 21:43
Beste Chantal, hartelijk dank voor je bijdrage. Ratten zijn alleseters en komen derhalve dus ook kattenbrokjes af. Ratten die eenmaal weten dat er bij jou lekker voedsel te halen valt kun je niet zomaar weer afstoten behalve door ervoor te zorgen dat er geen voedsel en schuilplaatsen meer zijn. Het egeltje vindt overigens ook wel zijn of haar eigen voedsel dus daar zou ik niet zo over in zitten. natuurlijk is het zo dat je het egeltje aan het verwennen bent geweest en dat vindt het egeltje wel fijn en gemakkelijk, maar daar help je ze niet altijd mee. Door te stoppen met bijvoeren doe je het egeltje dus geen kwaad, maar help je ze alleen maar. De keus is aan jou? Ik wens je een zonnig weekend en hartelijke groet, Francois van Iersel

Naam: François Iersel
Datum 20-02-2018 03:29
Beste heer Mutsaars, Het klopt wat u schrijft. Ratten vluchten door andere uitgangen. Als je de uitgangen kunt vinden en je maakt ze dicht zal de kans van slagen groter zijn. Het lijkt mij echter zinvoller om te onderzoeken wat de oorzaak van het rattennest is. u kunt da het probleem bij de wortels aanpakken en ervoor zorgen dat de ratten het niet meer naar hun zin hebben. Dan bent u bezig met een duurzame oplossing. Water in holen werkt slechts tijdelijk. hartelijk dank en vriendelijke groet Francois van Iersel

Naam: Rutetto
Datum 23-07-2017 02:13
Muskusratten zijn te eten Smaakt als konijn. ( ok wel genoemd waterkonijn).

Naam: Ton Marzec
Datum 15-04-2018 23:24
Hai Francois-Paule. Enige dagen terug zag ik een bruine rat in mijn tuin. Hij dook van uit de tuin direct mijn vijver in. Grote vijver ( 9 m bij 5 m en 2.5 m diep) met koi karpers en grote steuren (groter dan 1 m). Valt dit dier mijn vissen aan? De buren hadden ook een vijver (6x 3 en 1 m diep.) en sinds die vijver gedempt is zie ik die rat opeens. Vis voer is goed afgesloten in hard plastic vaten. En is niet aan geknaagd. Hoor van je? Groeten Ton

Naam: Joyce
Datum 30-03-2018 15:55
Komen ratten ook op konijnenvoer af?

Naam: François Iersel
Datum 25-07-2017 03:09
Beste Rutetto, Gewone ratten zijn ook te eten alleen hier doet men het niet. Ik heb zelf al enkele malen rat gegeten. Ze kwamen dan wel uit de jungle en niet uit de stad. Smaak is niet verkeerd en van de bbq smaken ze goed. Met vriendelijke groet François

Naam: François Iersel
Datum 17-04-2018 08:40
Beste Ton, Hartelijk dank voor je bijdrage. Ik heb nog nooit gehoord of gezien dat een rat levende vissen vangt of aanvalt. Ratten leven wel graag in de buurt van water dus hou in de gaten of ze er geen holen gaan maken. Zorg ervoor dat er geen schuil- en nestelplaatsen aanwezig zijn en neem alle voedselbonnen weg. Zo verminder je de kans op overlast van ratten. Heb je nog vragen dan verneem ik die graag van je. Met vriendelijke groet Francois van Iersel

Naam: François Iersel
Datum 04-04-2018 03:26
Beste Joyce, hartelijk dank voor je vraag. Ja ratten komen zeker ook op konijnenvoer af. Heb je konijnen in je tuin dan is het belangrijk dat je zoveel als mogelijk gemorst konijnenvoer opruimt voordat het donker wordt en dat je de voorraad opslaat in een afgesloten emmer of bak. Ratten zijn alles eters en eten dus alles wat ze voorgeschoteld krijgen. Optimaliseren van hygiëne (voedsel en voedselresten opruimen) is een belangrijke stap om te nemen. Heb je nog vragen dan verneem ik graag van je. Met vriendelijke groet Francois van Iersel

Naam: Willem de Jonge
Datum 25-02-2017 10:45
Kunt U svp aangeven wat het kost om ratten (bruin) die ik in mijn tuin heb te vangen? Zelf woon ik in Vught.

Naam: François Iersel
Datum 03-03-2017 11:37
Beste heer De Jonge. Ik kan bij u komen kijken en een prijsvoorstel doen. Ik hoor graag van u. Met vriendelijke groet Francois ps ik ben bereikbaar op 06-47831301

Naam: Marijn
Datum 06-08-2017 09:34
Meneer françois, weet u toevallig wat een gemiddelde diameter van een rattenhol is?

Naam: François Iersel
Datum 10-08-2017 11:11
Beste Marijn, hartelijk dank voor je bijdrage. Een gang van een rattenhol zal tussen de 6 tot 9 centimeter zijn. Met vriendelijke groet François, en als je nog vragen hebt verneem ik die graag.

Naam: Gaveau
Datum 23-02-2018 12:45
Dag François, Deze week hebben we met klemmen zelf al 3 ratten in onze tuin gevangen. Nu wil ik wel doorgaan, maar waar laat ik die lijken? Bovendien moet ik erg vroeg op, omdat anders de pindakaas in de klem een lekkernij voor de vogeltjes is en het is niet de bedoeling dat ik die weg ga vangen.... De ratten zitten onder een houten vlonder die ik helaas niet kan verwijderen.

Naam: François Iersel
Datum 23-02-2018 22:48
Beste Geveau, 3 ratten gevangen is een mooi resultaat, en de vraag waar je ze kunt laten beantwoord ik je graag. Er zijn 3 opties. Optie 1 vind ik de meest geschikte manier en dat is begraven in je tuin. Heb je geen tuin dan zou je het ergens in de bossen kunnen doen. Voordeel van begraven is dat ze niet gaan stinken en dat er geen vliegen op af komen in de zomer. Optie 2 je legt ze ergens in een weiland zodat roofvogels of landroofdieren ze als voedsel mee kunnen nemen. Optie 3 je doet ze in de groenbak. De laatst optie kan nu wel maar is in de zomerdag geen optie in verband met stank en vliegen. Om te voorkomen dat er inderdaad vogeltjes in komen kun je ze wat meer beschut wegzetten als dat gaat. Je kunt er ook een extra bak overheen zetten met wat takjes voor de opening. Er is altijd een risico op bijvangst maar als je daar een beetje handig mee omgaat is dat goed te controleren. Ik hoop je hiermee tips te hebben gegeven waar je mee vooruit kunt. Heb je vragen dan verneem ik die graag van je. Fijn weekend en vriendelijke groet François van Iersel

Naam: Monica
Datum 06-05-2018 09:39
Hallo, Vandaag heb ik een rat gespot in mijn tuin. Al eerder zag ik onbekende holen in de tuin maar weet nu van wie. Ik heb een composthoop waar ik keukenafval in gooi. Is het verstandig die composthoop niet meer bij te vullen ? Egeltjes wonen al jaren in de tuin en doen zich waarschijnlijk ook hieraan tegoed. Wat is wijsheid ?

ratten in tuin

Naam: François van Iersel
Datum 01-10-2018 23:22

Beste Monica, dat is altijd een keuze die je moet maken. Egeltjes zijn heel leuk in je tuin maar als je daardoor ook ratten krijgt wordt het minder. Ik adviseer je om de composthoop op te ruimen., evenals mogelijke schuilplaatsen. Met vriendelijke groet Francois van Iersel

Naam: Peggy
Datum 18-04-2018 05:53
Hallo François Sinds enkele dagen heb ik een gat onder mijn schutting. Waarvan ik eerst dacht dat misschien een van de hondjes het gedaan had, weer dicht gemaakt en de ochtend erop zat het er weer. Het waren de honden in elk geval niet geweest. Stenen erop gelegd, toch weet het dier er langs te komen. Nu hebben wij ook veel last van muizen. Zelf hebben we geen voer of echte schuilplekken op de tuin, maar 2 deuren verder wonen kippen en zijn schuilplaatsen genoeg , dus ik ga er vanuit dat het daar vandaan komt. Doordat daar die kippen wonen is het voor ons dat mogelijk om het te bestrijden? Of komen we er nooit vanaf? Met vriendelijke groet Peggy

Naam: François Iersel
Datum 18-04-2018 17:03
Beste Peggy, hartelijk dank voor je vraag. De situatie die je schets komt veel voor. IK zeg altijd waar kippen, konijnen of andere dieren worden gehouden is ook overlast van muizen en/of ratten. Als je op goede voet staat met die mensen is het sowieso aan te raden om het met hen te bespreken. Zij kunnen ervoor zorgen dat er goed met het kippenvoer wordt omgegaan want daar komen uiteindelijk de ratten op af. Dat de ratten bij jullie onder de schutting holen maken is natuurlijk zeer vervelend. Het is belangrijk dat je weringsmaatregelen neemt zodat ze in ieder geval niet in jullie huis kunnen komen,als dat al niet het geval is. Bestrijden kan zeker, en dat kun je ook heel goed zelf doen, als je dat wilt en anders zul je een professional opdracht kunnen geven. Er mag in ieder geval niet met giftige bestrijdingsmiddelen gewerkt worden dus let daar voor op. In dit artikel geef ik 15 TIPS hoe je zelf ratten kunt vangen. Als je nog vragen hebt hoor ik graag van je. Pest Free is ook een professioneel bedrijf dat zich uitsluitend bezig houdt met muizen- en rattenproblematiek. Door de enorme drukte kunnen wij helaas niet overal aanwezig zijn. Met vriendelijke groet Francois van Iersel

Naam: Lynn
Datum 02-05-2018 09:46
Hoi, wij hebben konijnen in de tuin . Vandaag heb ik een bruine rat gespot en er lagen ook 2 keutels op het terras. Moet ik de konijnen nu binnen zetten wegens ziektes ? Lynn

Naam: François Iersel
Datum 02-05-2018 18:10
Beste Lynn, hartelijk dank voor je bijdrage. Ik begrijp je vraagstelling niet helemaal goed. Wegens ziekte ? Als je bang bent dat de konijnen ziek worden omdat je een rat hebt gezien dan zou ik me daar geen zorgen over maken. Dat je konijnen in je tuin hebt is waarschijnlijk ook de oorzaak dat je een rat hebt gezien. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de rat zich niet gaat nestelen, en dat er geen voedsel te vinden is. Nu is het nog 1 rat die je gezien hebt maar het kunnen er snel meer worden. Nestel en schuilplaatsen voorkomen en zorgen dat er geen eten te vinden is voor ratten. Dat is wat je het beste kunt doen voordat het er meer worden. Heb je nog vragen dan verneem ik die graag van je. Met vriendelijke groet Francois van Iersel

Naam: Lynn
Datum 02-05-2018 22:30
Hoi Francois, wij hebben konijnen als huisdieren en die staan buiten. Daarom was mijn vraag moet ik ze nu binnen zetten, want ratten kunnen ziektes overbrengen. En ik wil natuurlijk geen zieke konijnen

Naam: Lenaerts Marie-Paule
Datum 13-04-2018 01:56
Beste François, wij hebben hier bij ons in huis lang de ramen soms last van heel onaangename geuren we hebben hier al een marter gezien en dachten dat het van hem was maar nu hebben we ook een rat gezien en vragen wij ons af welk dier die geur verspreid, met vriendelijke groeten Marie-Paule

Naam: François Iersel
Datum 14-04-2018 18:39
Beste Marie-Paule, hartelijk dank voor je bijdrage. Zowel ratten als marters laten een onaangename geur achter als ze even bij je in huis verblijven. Als je ze ziet lopen dan geven ze geen geur af die blijft hangen, dus als je echt een geur in huis rukt zal er waarschijnlijk ook ergens een nestje zitten. Van welk dier dat is, is moeilijk te zeggen. Ik hoop je vraag hiermee te hebben beantwoord. Met vriendelijke groet Francois van Iersel

Naam: De Nul Chantal
Datum 04-05-2018 07:44
Eten ratten kattenbrokjes, want ik heb een egeltje dat iedere nacht komt eten. Maar ik heb ook al een rat gespot in mijn tuin !

Naam: François Iersel
Datum 04-05-2018 21:49
Beste Chantal, Ja ratten komen zeker af op diervoeders zoals kattenbrokken, hondenbrokken en vogelzaad. Het zijn tenslotte alleseters. Succes Francois van Iersel

ratten

Naam: ralph
Datum 27-11-2019 10:30

ik heb 25 tropische vogels
allemaal 1 voor 1 opgegeten door 1 grote rat
heb nog 3 vogeltjes over , nu in kooitje in de garage voormopig tot de dader is gevangen , veel vallen gezet , eten steeds weg , vallen afgegaan , maar de rat laat zich iet vangen , groot beest ,mannetje , nachtcamera geplaatst , alles is duidelijk nu , de voliere zit nu vol gaten , ik durf in de voliere de nesten niet uitgraven , ik wil ze eerst vangen vooraleer ik de voliere uitgraaf en afscherm,ze zin echt superslim , een val met loopplankje en voedsel achteraan in de val , bizar dat ze aan het voedsel kunnen zonder op het plankje te trappen ,
al weken , maand bezig , paar muisjes gevangen ,maar nog niet de rat !!! gekookte aardappel vinden ze lekker ! is steeds van de val weggegeten

ratten

Naam: François van Iersel
Datum 29-11-2019 17:22

Beste Ralph, hartelijk dank voor je verhaal en wat erg dat bijna al je vogels door de rat weg zijn. Het is zaak dat je zoveel als mogelijk alle voedselresten weghaalt en rattenkisten gaat zetten op de manier zoals ik uitleg. Ratten vangen vergt improvisatie en creativiteit van de vanger. Je kunt wellicht de rat ook schieten met een zware krachtige luchtbuks. Heb je nog vragen dan verneem ik die graag. met vriendelijke groet Francois

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.