// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

Bruine rat vangen - zelf een rattenval maken of een rattenval kopen?

De bruine rat steeds vaker in parken en huizen

De bruine rat laat zich steeds vaker zien in woonwijken en in parken. Bijna alle grote steden kampen met overlast van bruine ratten. De GGD 17% meer meldingen binnen van rattenoverlast volgens het Parool . Oudere woningen en stadswijken met oude rioolstelsels en kruipruimtes onder de woningen kunnen vroeg of laat te maken krijgen met de bruine rat.

Het probleem van bruine ratten

Het grote probleem van bruine ratten is dat het dragers en verspreiders zijn van ziekteverwekkende bacteriën en virussen zoals het Hantavirus, Ziekte van Weil, E-Coli, Salmonella, Tularemie, rattenbeetkoorts en de pest. Het Hantavirus wordt de laatste jaren steeds vaker waargenomen. In sommige gevallen kan dit virus een dodelijke afloop hebben. De GGD houdt de meldingen van de bruine rat bij en volgens de laatste cijfers is het aantal meldingen van 2091 in 2014 tot 2447 meldingen in 2015. Een behoorlijke toename van rattenoverlast.

Lees hier meer over de nieuwste revolutionaire muizenval - rattenval

Zwerfvuil en zachte winters

Bruine ratten leven graag in de buurt van mensen. Zwerfvuil zoals etensresten zijn en geweldige voedingsbron voor de bruine rat. Voedselresten worden overal op straat neer gegooid met als gevolg dat ratten het eten voor het oprapen hebben. In steden hebben ratten weinig tot geen natuurlijke vijanden zoals in een landelijk gebied. Daar hebben ratten te vrezen voor landroofdieren en roofvogels die ze op het menu hebben staan.

De winters zijn de afgelopen jaren erg zacht geweest en we hebben niet te maken gehad met lange koude periodes. Veel meer exemplaren overleven de winter en zo blijven er dus ook meer over die door kunnen fokken. Dat het aantal bruine ratten explosief toeneemt is dus niet zo verwonderlijk.

Het aantal ratten dat in grote steden aanwezig is, is zeer moeilijk in te schatten. Men spreekt van 1 per inwoner tot 1 per 4 inwoners. Dit blijft natuurlijk altijd natte vingerwerk.

Bruine rat in de tuin

Je hoort en ziet steeds vaker op het journaal of in de krant dat mensen last hebben van een bruine rat in de tuin. Dit fenomeen komt zo ongeveer landelijk voor. Dat ratten slimme beestjes zijn en zich heel goed aan hun omgeving kunnen aanpassen is niet verwonderlijk. Het kan soms een hele lastige klus zijn om te ontdekken waar ze zich verstoppen. Als je meer weet hoe de bruine rat leeft kun je hem ook sneller ontdekken.

Heb je een bruine rat in de tuin aan het rondsnuffelen dan is het belangrijk dat je op onderzoek uit gaat waar de rat zich schuil houdt. Dichte bodembedekkers of andere dichte beplanting geven de bruine rat beschutting waardoor je niet snel ziet waar ze een gat hebben gegraven om in te kruipen. Gaten in de tuin kan duiden op een bruine rat en zijn of haar familie. Ze leven onder andere van wortels van planten. Een bruine rat in de tuin is niet wat je wilt en het is dus belangrijk om actie te ondernemen.

Rattenval maken

Heb je last van bruine ratten in je tuin dan zou je een rattenval kunnen maken. Zelf een rattenval maken kan eenvoudig zijn, maar het is wel een tijdrovende klus, als je het goed wilt doen. Als je er meerdere ratten mee wilt vangen wordt het een ander verhaal, want dan zal je ook ergens een vangbak moeten creëren waar er meerdere in kunnen. Dat heeft weer als nadeel dat ze kunnen gaan stinken en dat trekt weer ander ongedierte aan. Ratten zijn slimme beesten en je dient een uitgekiend systeem te hebben als je er meerdere ratten mee wilt vangen.

Heb je eenmaal een rat gevangen in je tuin dan moet je maar afwachten of je er nog meer mee kunt vangen. Zoals reeds gezegd is een rattenval maken is best een hele klus. Er zit veel tijd in en het is niet eenvoudig, alhoewel op internet veel mogelijkheden staan hoe je zelf een rattenval kunt maken. Als particulier is het goed te doen maar als je zakelijk met ratten te maken krijgt is een professionele rattenvanger noodzakelijk.

Professionele Rattenval kopen

Wil je een professionele rattenval kopen dan zijn er veel keuzes die je kunt maken. Prijzen variëren van € 3,50 tot wel € 800,- per rattenval. Er zitten natuurlijk wel veel verschillen in het soort rattenval. De goedkoopste is een klapval die na elke vangst direct leeg gemaakt dient te worden, en de duurste is een vangsysteem waar wel 40 ratten in kunnen en tevens ook geconserveerd worden. Tussen deze twee uiterste zitten ook weer ander varianten. Ga je een rattenval kopen dan is het belangrijk om te weten wat de doelstelling is. Hierbij zijn de volgende punten belangrijk:

  • Hoe groot is de rattenoverlast?
  • Moet het een preventieve werking hebben?
  • Is het zakelijk of particulier?
  • Met wat voor omgeving heb je te maken?
  • Heb je de rattenval tijdelijk of permanent nodig?

Lees hier meer over de nieuwste revolutionaire muizenval - rattenval

Resistentie van de Bruine rat

Reacties

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.