// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

De gevaren van rattenkeutels - het hantavirus

De gevaren van rattenkeutels worden nog vaak onderschat. Er wordt laks over gedaan alsof ze geen gevaar kunnen vormen. 

Heb jij er ook schijt aan……loop jij ook het risico…….of is je gezonde leven je lief?

In de praktijk als er ergens veel rattenkeutels aanwezig zijn, worden zelden beschermende middelen gedragen. Het gevaar zit hem dan ook niet in de keutels welke stil op de grond liggen, maar als je ze gaat opruimen is het gevaar des te groter. 

Stofdeeltjes van rattenkeutels 

Stof die vrij komt door middel van tocht, vegen of stofzuigen is een potentieel gevaar voor je gezondheid. Dit gevaar wordt onderschat, mensen weten het niet en er wordt geen voorlichting over gegeven. 

De gevaren van rattenkeutels - het hantavirus

Virussen en ziekteverwekkende bacteriën van rattenpoep

Voorbeelden van virussen en ziekteverwekkende bacteriën zijn:

 • hantavirus
 • seoulvirus
 • leptospirosis
 • salmonella
 • rattenbeetziekte

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van bacteriën en virussen waarvan je ziek kunt worden door in contact te komen met uitwerpselen of het inademen ervan. Vandaag ga ik in op de verschijnselen van het hantavirus.

Wat is het Hantavirus?

Het Hantavirus is een virus wat je kunt oplopen door in contact te komen met rattenkeutels, urine of speeksel. Via aerosolen, het inademen van lucht welke is besmet met dit virus, kun je de ziekteverschijnselen krijgen. Wordt je gebeten door een rat welke het virus bij zich draagt dan kun je ook het hantavirus krijgen.

Het gevaar van het hantavirus is dat het door artsen niet direct herkent wordt als zodanig. Het ziektebeeld lijkt namelijk op dat van de griep. Heb je met rattenpoep in je omgevuing te maken gehad dan is het raadzaam om dat altijd aan je arts te melden. 

Het hantavirus is niet besmettelijk van mens op mens, maar wel van dier op mens. De dragers van het hantavirus zijn zelf niet ziek. Het hantavirus wordt verspreidt door zowel ratten als muizen. Er zijn meer dan 40 verschillende hantavirus stereotype te onderscheiden. 

Symptomen van een infectie met het hantavirus 

Symptomen van een infectie met het hantavirus zijn:

 • koorts
 • misselijkheid
 • hoofdpijn
 • spierpijn
 • duizelig
 • vermoeidheid
 • rillingen
 • diarree
 • een grieperig gevoel

Het hantavirus heeft tot gevolg dat de nieren niet meer goed functioneren. Als deze tijdelijk niet meer goed werken dan kan de koorts erg hoog worden. Andere bijkomende symptomen zijn dan:

 • vermindering van gezichtsvermogen
 • pijn in buik en in de zij
 • braken

Rattenkeutels opruimen en schoonmaken

Ik ben van mening dat je absoluut voorzichtigheid in acht dient te nemen als je rattenkeutels gaat opruimen. Ondanks het feit dat het hantavirus niet vaak voorkomt, en dat er gelukkig niet veel mensen aan overlijden is voorzichtigheid geboden. Je zult maar net de pech hebben dat jij het wel oploopt door onvoorzichtig te zijn geweest. 

De gevaren van rattenkeutels - het hantavirus

Opruimen van rattenkeutels

Rattenkeutels liggen vaak in schuurtjes, op zolders, in kelders en kruipruimten. Ik ben echt al bij mensen en bedrijven geweest waar echt aanzienlijk veel rattenpoep aanwezig was. Ik adviseer iedereen waar veel ratten- en muizenpoep wordt gevonden om de onderstaande veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. 

 1. Lucht de ruimte voor dat je gaat schoon maken. Betreedt tijden het luchten de betreffende ruimte niet. 
 2. Draag tijdens het schoonmaken minimaal een p100 halfgelaatsmasker. Beter is een volgelaatsmasker. Papieren wegwerpmaskers geven je absoluut niet dezelfde bescherming dus die raad ik je af. Bescherming tegen het inademen van besmette lucht is het belangrijkste.
 3. Draag rubberen handschoenen.
 4. Spray de oppervlakken waar de poep licht een beetje nat zodat het niet gaat stoffen. Doe in dit water 10% chloor/bleekmiddel voor desinfectie. 
 5. Veeg voorzichtig alle uitwerpselen bij elkaar.
 6. Schep de uitwerpselen op en doe deze voorzichtig in een vuilniszak. 
 7. Ontsmet je veger, stoffer en blik met een 10% bleekwater/ chloor oplossing. 

LET OP: voorkomen van stofvorming is het allerbelangrijkste bij het opruimen van rattenkeutels. Gebruik daarom nooit een stofzuiger. 

Heb je in je omgeving te maken met aanzienlijke hoeveelheden uitwerpselen van knaagdieren, en heb je een grieperig gevoel. Zeg dit dan altijd tegen je arts. 

Zelf ratten vangen

15 Tips van een professionele ongediertebestrijder

Eerste hulp bij last van ratten

 

Reacties

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.