// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

Muizen vangen met een diervriendelijke muizenval

Steeds vaker krijgen wij de vraag van mensen, voor een diervriendelijke en gifvrije oplossing voor overlast van muizen in huis. Er zijn veel producten verkrijgbaar en het ene pretendeert muisvriendelijk te zijn en het ander gebruikt de term diervriendelijk. Wat jij muisvriendelijk vindt wil niet zeggen dat een ander dat ook vindt. Diervriendelijk is voor iedereen anders.

Wat is een muisvriendelijke muizenval?

Is een muisvriendelijke muizenval en val die direct dood, of een val waarin je een muis levend vangt? Ik weet het niet! Wat ik in de praktijk meemaak is heel divers.

Ik werd onlangs gebeld door een klant met de vraag of ik de diervriendelijke muizenval die ze hadden gezet leeg wilde komen maken, want de dames waren bang voor muizen. Natuurlijk wilde ik dat doen voor deze dames, en op mijn route maakte ik een stop bij hun. Nadat we even een social talk hadden gedaan vroeg ik hen waar de muisvriendelijk muizenval stond zodat ik de muis eruit kon halen. Met wat gelach en geschater werd mij de plaats aangewezen waar de val stond.

Verstopt onder een krant want ze konden het niet aanzien. Ik haalde de krant weg en ja hoor daar stond de muisvriendelijke muizenval met een muis erin die niet meer bewoog. De muis was overleden in de diervriendelijke val.

Jij maakt van een val een diervriendelijke muizenval

Een muisvriendelijke muizenval is zo vriendelijk als dat jij ermee omgaat. De dames in kwestie wisten dat ook niet. Ze hadden de val gezet op vrijdag en zijn vervolgens het weekend weg geweest voor een uitstapje. Niet wetende dat een diervriendelijke muizenval dan niet meer zo muisvriendelijk is.

Een muis die opgesloten zit in een diervriendelijke muizenval zal er binnen een paar uur uit moeten om te voorkomen dat de muis te veel stress gaat krijgen. Gebeurd dat niet dan overlijdt de muis aan gevolg van overmatige stress. Muizen kunnen niet leven in een stressvolle omgeving. Worden ze daar niet snel genoeg uit gehaald gaan ze alsnog dood. Is deze diervriendelijke muizenval muisvriendelijk? Nee in dit geval niet, omdat er onbewust verkeerd mee is omgegaan. Vang je een muis op deze manier dan is het ook belangrijk dat je de muis zo snel mogelijk vrij gaat laten, want dat is tenslotte de bedoeling van het levend vangen van muizen.

Diervriendelijke muizenval niet muisvriendelijk   Muisvriendelijke muizenval

Muizen vangen

Er zijn tal van manieren om muizen te vangen. Muizen vangen kan op de volgende manieren:

  • Muizen vangen middels een inloopval. Dit is een diervriendelijke manier mits je de val op tijd leeg gaat maken. Vervolgens zet je de gevangen muis ergens in een veld neer en de vraag is of de muis het daar ook overleeft. Waarschijnlijk valt de muis ten prooi aan een roofvogel of landroofdier en overlijdt dan aan een natuurlijke dood. Op zich is dit een hele goede manier omdat de muis de roofdieren in ieder geval niet vergiftigd. Dat is het probleem van muizen bestrijden met giftige bestrijdingsmiddelen.
  • Muizen vangen middels een klapval. Klapvallen zijn diervriendelijk als een muis er goed in terecht komt. Komt de muis er niet goed in terecht dan is een klapval niet zo muisvriendelijk. Een muis kan er alleen met een pootje of zijn staart in komen en zit dan levend in de val. Ook dit zal de muis door stress niet overleven.
  • Muizen vangen met lijmvallen. Deze manier van muizen vangen is puur dierenmishandeling. Muizen lopen op een stukje karton met lijm erop waaraan ze blijven kleven. Ze raken vaak zo in paniek dat ze hun eigen poten doorknagen om vrij te komen, wat ze overigens niet gaat lukken. Ze sterven op een zeer dieronvriendelijke manier. Lijmvallen zijn overigens verboden voor het vangen van muizen, mits men er een ontheffing voor heeft.

Zie hier ons assortiment muizenvallen

Belangrijk als je muizenvallen gaat zetten

Muizenval om muizen te bestrijden

Muis vangen? Weet wat muizen eten 

Muizenval effectief inzetten

Muizenval zetten. 5 TIPS voor effectief gebruik

Er zijn nog verschillende andere manier om muizen te vangen. Welke muisvriendelijk en diervriendelijk is weet ik niet. Voor elke manier is iets te zeggen en ieder kiest voor de manier die bij hem of haar past. Ga je muizen vangen met muisvriendelijke muizenvallen laat je dan ook even goed voorlichten hoe je ermee om dient te gaan om ze ook echt diervriendelijk te gebruiken.

Diervriendelijke muizenval

Alternatief voor muizen vangen

Welke manier van muizen vangen je ook gebruikt voor elke manier is wat te zeggen. Je hebt te maken met humane aspecten, met hygiëne en met waar je jezelf prettig bij voelt. Muizen vangen met vallen vergt ook tijd die je erin moet steken. Plug In Pest Free is heeft een andere kijk op overlast van muizen. In sommige gevallen adviseren wij ook om er muizenvallen bij te gebruiken. Dit is dan om een probleem sneller onder controle te krijgen, en als we van een echte muizenplaag spreken.

Plug In Pest Free units zorgen ervoor dat de prettige omgeving waarin muizen leven wordt veranderd in een stressvolle omgeving. Zoals reeds eerder gezegd kunnen muizen niet leven in een omgeving waar ze constant gestrest raken. Plug In Pest Free zorg daarvoor zonder dat jij er iets voor hoeft te doen.

 

Reacties

Naam: Marike
Datum 08-08-2017 05:07
Hoi, wat ik me altijd afvraag bij muisvriendelijke vallen: wat nou als je een zogende moedermuis vangt en de jongen dus omkomen? Ik heb zo'n doorzichtige triptrap gekocht, misschien kan ik aan de tepels zien of er een nestje is?

Naam: François Iersel
Datum 10-08-2017 11:09
Beste Marike, hartelijk dank voor je bijdrage. Tja het is altijd lastig om te bepalen wat er muisvriendelijk is. Als je echt muis- en diervriendelijk wilt vangen dan zul je daar tijd voor vrij moeten maken. Muizen die levend gevangen worden gaan vaak dood van de stress, en zeker als ze voor langere tijd opgesloten zitten. Het type val dat je gebruikt ken ik niet en aan de tepels kun je niet zin dat er ergens een nestje zit, of begrijp ik je verkeerd. Heb je nog vragen dan verneem ik die graag. Met vriendelijke groet François

Op welke afstand uitzetten

Naam: Erik
Datum 01-02-2019 21:00

Ik lees soms dat je een gevangen muis op minimaal een paar honderd meter verder op moet zetten en anderen zelfs minimaal 4 km. Uiteraard hoe verder, hoe beter maar heb jij hier ervaringen mee? Daarnaast vraag ik mij af, hoe groot de overlevingskans überhaupt is. Heb er een paar in de vrieskou moeten vrij laten (uiteraard nestelen ze zich het liefst in de winter in de huizen), nadat ze ongeveer 4 - 8 uur in de stress hebben gezeten. Hoe groot is de kans dat ze dit overleven?

Op welke afstand uitzetten

Naam: François van Iersel
Datum 04-02-2019 09:52

Beste Erik, Ik zeg ook altijd hoe verder hoe beter. Het is niet te controleren of een muis cq muizen terug komen als je ze dichterbij uitzet of je moet ze merken. De overlevingskans is vrij klein omdat ze in een compleet andere omgeving terecht komen waar ze niet de weg weten en waarschijnlijk niet gewent zijn aan . Dat bij elkaar maakt de overlevingskans zeer klein. Zeker na inderdaad een stress periode van een zogenaamde muisvriendelijk val. Dank voor je bijdrage en vriendelijke groet, Francois van Iersel

Meerdere muizen

Naam: Miss
Datum 28-05-2019 12:45

Als je een val plaatst voor meerdere muizen, gaan de muizen dan niet met elkaar vechten? Of zijn dit goede vallen om meerder muizen te vangen?

Meerdere muizen

Naam: François van Iersel
Datum 28-05-2019 13:00

Beste Miss, met de muisvriendelijke muizenval kun je meerdere muizen vangen. Zorg dat er wat voedsel in ligt en eventueel wat papiersnippers zodat de omgeving wat aangenamer aanvoelt. Laat ze er niet te lang in zetten en controleer de val regelmatig. Heb je nog vragen dan verneem ik graag van je. met vriendelijke groet Francois van Iersel

muizen

Naam: Cato Roelvink-Weber
Datum 22-09-2019 09:57

we wonen 8 hoog en hebben last van een muis/muizen, bijna 1 week ..we hebben 4 vallen gezet kaas of pindakaas erop gedaan. De vallen klappen niet dicht, de veer strakker gezet. Gisteren andere vallen gekocht van kunstof en ja hoor kaas/pindakaas er af en de muis nog steeds niet gevangen....wat nu?

Muizen

Naam: François van Iersel
Datum 04-11-2019 18:57

Beste Cato, Excuus voor mijn late reactie. Ik kan geen oordeel geven over de muizenvallen die je hebt. Professionele muizenvallen werken in de regel erg goed. Wij werken er zelf ook mee en ik kan je probleem niet bevestigen. Het ligt er ook een beetje aan hoe je de muizenvallen plaatst. LET OP: vul het lokaasdepot in de muizenklem maar voor 2/3 zodat de muis echt moeite moet doen om bij het lokaas te komen.  Je mag mij altijd een foto doorsturen hoe je ze zet dan kijk ik met je mee. Met vriendelijke groet Francois van Iersel

kat brengt muizen binnen

Naam: Lea
Datum 26-10-2019 00:53

Beste François, ik heb drie katten, waarvan de oudste naar buiten gaat en middels het kattenluik incidenteel (denk ik) een muis meebrengt (ik heb het nu twee keer gezien, daarvoor 10 jaar niet...) Ze laat hem los in de kamer, hij schiet onder de boekenkast en we kunnen er niet meer bij. Ik vermoed dat de stress van het gepakt zijn en vervolgens niet weg kunnen met drie "monsters" om je heen al fataal gaat zijn? Ik wil het beestje best buiten zetten maar als het meest "muisvriendelijk" in dit geval een klapval is ga ik er zoeen halen.
hartelijk bedankt voor het meedenken. vriendelijke groet, Lea

kat brengt muizen binnen

Naam: François van Iersel
Datum 04-11-2019 18:59

Beste Lea,  Excuus voor mijn late reactie. Ik denk inderdaad dat de muis zoveel stress heeft met drie jagers om zich heen dat de muis daarvan misschien al komt te overlijden. Als je de muis dan ook nog eens buiten zet is de vraag of de muis dat zal overleven. Ik denk dat een klapval de muis voorgoed uit zijn of haar lijden zal verlossen. Dat lijkt mij dus een goed en muisvriendelijke oplossing. Met vriendelijke groet Francois van Iersel. 

Natuurlijke val

Naam: Will
Datum 04-11-2019 13:41

Ik heb een natuurlijke val (kat), maar die vreet muizen niet op hij speelt er mee. Als het arme beestje niets meer durft zet ik het buiten op straat, is er een Kans dat de muis terug komt of heb het beestje geleerd dat er een kat woont en het niet veilig is??

Natuurlijke val

Naam: François van Iersel
Datum 04-11-2019 19:03

Beste Will, Niet elke kat is een muizen vanger en zeker niet elke kat dood muizen. De muizen die gevangen worden hebben wel veel stress lijkt mij als er zo met ze wordt gedold. Als de muis hardleers is zal hij terug komen, maar als ze teveel stress op een plek ervaren zullen ze er weg blijven. De kat zal daarom goed zijn functie uitoefenen als muizen verdrijver. Met vriendelijke groet Francois van Iersel. 

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.