// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe gevaarlijk zijn ratten

Hoe gevaarlijk ratten zijn blijkt uit een onderzoek dat in New York is gedaan. Ratten blijken dragers te zijn van 18 nog onbekende ziektes. Het onderzoek is gedaan door de Columbia University en de uitkomst is gepubliceerd in het vakblad mBio.

Tot grote schrik van de mensen die het onderzoek deden werd er zelfs een exemplaar gevonden met het Seoul Hantavirus. Dit virus komt officieel niet voor in de Verenigde Staten van Amerika. Het Seoul Hantavirus veroorzaakt Ebola achtige bloedingen en is zeer gevaarlijk voor mensen. Bron onderzoek.

Migratie van ratten vindt plaats over de hele wereld en verspreiding van de ziektes die ze bij zich dragen dus ook. Ratten verspreiden zich via vrachten die worden getransporteerd met boten, vrachtauto`s en vliegtuigen.

De uitkomst van het onderzoek in New York was schokkend. Er werden 133 ratten gevangen. Ratten uit een stad zijn altijd viezer dan ratten uit een natuurgebied. Ziektes die ratten kunnen overdragen op mensen zijn :

 • Salmonella
 • E-coli
 • Ziekte van Weil
 • Hantavirus
 • Tularemie
 • Rattenbeetkoorts
 • Pest

Wereldwijd hebben grote steden te kampen overlast van ratten. De kans dat daardoor een epidemie uitbreekt lijkt niet zo groot te zijn. Als dat wel gebeurd dan zal de uitbraak ernstige gevolgen hebben. De pest werd in de middeleeuwen door ratten verspreidt. Een derde van de Europese bevolking kwam daardoor toen om het leven.

Hoe gevaarlijk ratten zijn is nu wel duidelijk. Ratten verspreiden de ziektes via uitwerpselen, urine, beten en speeksel. Het nemen ven preventieve maatregelen tegen ratten is dan ook een noodzakelijk iets.

Preventieve maatregelen die u tegen ratten kunt nemen zijn.

 • Goede algehele hygiëne in en rondom uw leef-, woon-, en werkomgeving.
 • Bouwkundige maatregelen zoals het dichtmaken van openingen van buiten naar binnen.
 • Inpandig zoveel als mogelijk alle doorgangen, gaten en openingen afdichten zodat ze zich niet vrijelijk kunnen bewegen.
 • Ontneem ze hun levensbehoeftes zoals schuil en nestelplaatsen, water en voedsel.

Uit onderzoek aan de universiteit van Wageningen blijkt dat 25 % van de bruine ratten in Nederland resistent zijn voor rattengif. Ik geloof in alternatieve methodes en technieken voor de bestrijding van ratten. Ik heb daar ook hele goede ervaringen mee bij diverse bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie. Overlast van ratten werd niet opgelost door het zetten van rattengif, maar door onze GPM methode. Gifvrij Plaagdier Management. Ratten bestrijden kan op veel plaatsen zonder gebruik van rodenticiden.

Gifvrij Plaagdier Management is een afgeleide van de IPM methode, maar dan volgens de methode waar wij van Plug In Pest Free in geloven. Zie hier onze aanpak. Rattenbestrijding is meer dan het zetten van rattengif.

Wilt u meer weten over onze GPM methode ? Bent u op zoek naar duurzame en milieuvriendelijke toepassingen en oplossingen. Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag. 

Reacties

Naam: Truus Fleuren
Datum 06-05-2017 06:28
sinds een paar weken heb ik ratjes in mijn tuin gesignaleerd en ben aan de slag gegaan om ze zonder gif en zonder ze te vermoorden, weg te krijgen. Ik heb een ultrasoon apparaat gekocht en ik had er al eentje. Die staan nu al een week in de tuin. verder heb ik kruidnagelpoeder en laurierblad gestrooid. Ook heb ik een vangkooi gekocht bij Welkoop en daar heb ik een grote mee gevangen en vervolgens in het bos losgelaten. Daarna kwamen de kleintjes kijken, maar zij zijn zo slim om niet in het compartiment te kruipen, waar ze niet meer uit kunnen, hoe lekker de hapjes (pindakaas, zonnebloempitten, rauwe cacao, water) daar ook zijn. Nu ben ik een beetje uitgedacht en weet ik het niet meer. Hebben jullie nog een rat- en milieuvriendelijke tip? Mijn tuintje is maar klein en helemaal ommuurd en omheind. De ratjes wonen in mijn composthoop en aten aanvankelijk uit mijn compostvat, maar daar gooi ik niets meer in. Ook het keukenafval houd ik eventjes uit de buurt en ik zorg dat ze geen water hebben. Ze doen zich op het moment te goed aan paardenbloemen en andere plantjes in de tuin.Dit is de eerste keer in 28 jaar dat hier ratjes zijn. Voorheen had ik altijd muisjes, maar dat bleef altijd binnen de perken. Die zijn nu weg natuurlijk.

Naam: Koen van den Oever
Datum 06-04-2018 10:43
Beste François, Op dit moment heb ik een nest in de spouw van mijn garage. Ben daar achter gekomen doordat er allemaal isolatie materiaal uit de spouw lag met walnoten en kastanjes. Had eerst de gedachte van een eekhoorn (zitten hier ook) maar kwam er al snel achter dat er ratten zitten. Ik heb alle voedselbronnen en het plasticafval verwijderd. Ik heb in de schuur al een val gezet met jou adviezen van YouTube maar ben er vandaag achter gekomen dat de rat een uitgang heeft onder het dakbeschot. Hier is dan ook een vet spoor te zien van zijn route en die komt uit bij mijn regengoot dus water genoeg met deze dagen. Ik weet nu hoe de rat te werk gaat, maar hoe zet ik een val onder het dakbeschot. Ik weet waar hij uitkomt en als het mogelijk is moet ik hier dan ook een val zetten, want ze zijn slim. Wat moet ik doen. Met vriendelijke groet, Koen van den Oever

Naam: Josien
Datum 21-06-2017 02:37
Kun je dat product ook in de tuin gebruiken?

Naam: François Iersel
Datum 22-06-2017 03:30
Beste Josien, hartelijk dank voor je bericht. Pest Free kun je niet in de tuin gebruiken omdat daar simpelweg geen stroom voldoende aanwezig is. Om bijvoorbeeld muizen uit je tuin te verjagen kan ik je helpen met een 100% natuurlijk en milieuvriendelijk product. Dit werkt erg goed en houdt muizen weg bij je terras of waar dan ook. kijk eens op deze link. Heb je vragen dan verneem ik graag van je . Met vriendelijke groet Francois

Naam: François Iersel
Datum 09-06-2017 23:17
Beste Truus, hartelijk dank voor je reactie. De situatie zoals je die omschrijft is niet vreemd. Een composthoop en soms wat keukenafval werken als een magneet op ratten en muizen. Nu ze er eenmaal zitten is het noodzakelijk om er ook wat meer moeite voor te doen om er ook weer vanaf te komen. Belangrijke stap is in ieder geval om voedsel en schuil[plaatsen weg te nemen. Wat je heel goed hebt gedaan is dat je water hebt weg gehaald. Je kunt ook eens onder je compostvat kijken. Ratten zoeken schuilplaatsen onder beschutting zoals stoeptegels, houtstapels, onder vloer van schuurtjes en dergelijke. Als je echt een natuurlijk middel wilt om de ratten te verjagen kan ik je dit product aanbevelen. Heb je nog vragen dan verneem ik graag van je. Met vriendelijke groet Francois

Naam: François Iersel
Datum 14-04-2018 20:31
Beste Koen, hartelijk dank voor je bijdrage. Ja het kan soms lastig zijn en het vergt creativiteit om ze op sommige plekken te vangen. Kun je het gat boven niet dicht maken zodat ze er ergens onder uit kunnen komen? Dan zou je daar de vallen kunnen plaatsen. Ratten hebben natuurlijk ook voedsel nodig. Ruim in dat kader de noten elke dag op en voorzie de enkele ratten kisten met het lekkerste voer. IK geef er altijd zonnebloempitten bij waar ratten dol op zijn. Zet de rattenkisten eerst neer zonder ze te spannen en laat ze daar eerst maar eens een tijdje aan wennen en leeg eten. Doe er ook pindakaas in. Als ze een dag of 14 zijn gewent kun je 3 rattenkisten zetten waarvan de twee buitenste niet gespannen en de middelste wel. Dit is een truc waar ze meeste wel in trappen. Heb je nog vragen dan verneem ik die graag. Succes en vriendelijke groet Francois van Iersel

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.