// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe leven bruine ratten? Rattenhol van de bruine rat.

Hoe leven bruine ratten? Bruine ratten ook wel riool ratten of Noorse ratten genoemd leven in stedelijke gebieden waar veel mensen aanwezig zijn, maar ook in agrarische gebieden waar koeien, varkens en kippen aanwezig zijn.

Bruine ratten leven in kolonies, waarvan de vrouwelijke exemplaren in kleine groepjes van 1 tot 6 stuks in een holenstelsel leven. Elk vrouwtje heeft haar eigen nestkamer, maar in sommige gevallen delen ze deze en liggen hun jong bij elkaar. Deze gemeenschappelijke nesten komen niet vaak voor.

Mannetjes ratten organiseren zich naar mate en grootte van de populatiedichtheid. Bij een lage populatiedichtheid ( kleine kolonie) verdedigd een mannetje het rattenhol als zijnde zijn territorium. Het mannetje houdt andere mannetjes uit de buurt van het hol en omliggend terrein. Dit mannetje paart alleen met vrouwtjes van zijn kolonie.

Is de populatiedichtheid groot dan zijn er teveel exemplaren aanwezig en kunnen mannetjes zich niet langer verdedigen tegen indringers, gewoonweg omdat er teveel indringers zijn.

Sommige ratten zijn agressief en kunnen vechten, jagen, bijten en boksen. Ze geven zich niet over, en dat leidt tot langdurige conflicten en noodzakelijke zelfverdediging als de rattenpopulatiedichtheid hoog is.

Bruine ratten leven gemiddeld amper een jaar. Er is een hoge sterfte, maar ook een hoog geboorte cijfer. Is de draagkracht groot dan zal een rattenpopulatie uitgroeien tot een rattenplaag. Een rattenpopulatie groeit naar mate er voedsel aanwezig is. Simpel gezegd betekend dit `` Veel voedsel, veel ratten, weinig voedsel weinig ratten``

Rattenhol van de bruine rat

Een rattenhol van de bruine rat kan een eenvoudig hol zijn. Een eenvoudig hol bestaat uit een kamer dat middels een korte tunnel is verbonden met buiten. Een groot rattenhol is een complex van onderling verbonden tunnels, holtes en doorgangen.

Rattenholen zijn veranderlijk doordat ze groter worden of nieuwe bewoners bij komen. Er kunnen nieuwe bewoners komen die nieuwe tunnels graven, oude tunnels dicht maken of onderhoudt raakt in het slop. De structuur van een holenstelsel is gerelateerd aan de sociale relaties van ratten die graven en onderhouden. Breekt de sociale structuur van een kolonie of groep dan zijn die ratten niet meer in staat om een complex holensysteem te handhaven en valt het holencomplex in verval.

rattenhol in tuin van bruine rat

Vertrekken en gangen in een rattenhol van de bruine rat

Een rattenhol van de bruine rat bestaat uit een aantal vertrekken en gangen.

  1. Een rattenhol heeft meestal een beschutte en/of hellende plaats welke kan worden afgesloten cq verscholen kan worden achter gras, vuil of ander materiaal.
  2. Tunnels zijn verbindingen tussen verschillende kamers van het rattenhol. De breedte van deze tunnels is ongeveer 8,5 cm. Er kan slechts één rat tegelijk door een tunnel heen en de lengte van en tunnel is gemiddeld 30 cm. In de tunnels zitten afbuigingen naar nestruimten of diverse ander kamertjes.
  3. Kleine kamertjes. De kleine kamertjes zijn verschillend van grootte, afhankelijk waarvoor de kamertjes worden gebruikt. In de kleinste kamertjes kunnen 3 ratten vertoeven, en in de grootste wel 11 ratten. Sommige kamertjes worden gebruikt om te nestelen en andere voor voedselopslag.
  4. In de nestruimtes wordt versnippert materiaal verzameld voor warmte en op te slapen. In een rattenhol bestaan 3 soorten nesten namelijk:1. Eenvoudig nest. Dit bestaat uit snippers van bladeren, stukjes papier en ander nestelmateriaal wat ervoor zorgt dat de rat van de vloer af ligt.2. Komvormig nest. Dit is een iets groter nest in de vorm van een kom. Nestelmateriaal zoals papiersnippers, gras en ander materiaal wordt ook tegen de wanden aan gemaakt om een soort beker te vormen.

    3. Bolvormig nest. Deze vorm komt niet zoveel voor. Ratten bouwen van nestelmateriaal een bol met één opening.

De groei van een rattenhol

Meestal begint een zwangere bruine rat met het bouwen van haar hol net voor de bevalling. Ratten willen graag holen waarvan de ingang tegen een verticale wand is, onder een plank, beton of stoep. Een rattenhol wordt gemaakt in de buurt van een voedselbron en water. Opgegraven zand of vuil uit de eerst gegraven tunnel wordt opgestapeld rondom de tunnelingang van het hol.

De eerste tunnel eindigt meeste in de nestholte. Na een paar dagen word er een tweede ingang gegraven die uiteindelijk is bedoelt als nooduitgang voor als het hol wordt binnen gedrongen. Uitbreidingen van het holenstelsel vinden volgens hetzelfde principe plaats, en er zullen dan ook voedselkamers worden toegevoegd.

Het rattenhol zal groeien naar mate er voedsel in de buurt aanwezig is. Een rattenplaag kan alleen uitbreken bij voldoende voedsel aanwezigheid.

Een rattenhol wordt regelmatig ververst met schoon nestelmateriaal. Ratten leven graag met wat ruimte boven zich. Raken de holen te vol dan wordt er materiaal afgevoerd.

rattenhol bruine rat

Hoe vindt je een rattenhol?

Het vinden van een rattenhol is vaak moeilijker dan verwacht. Ingangen zijn gaten in de grond van ongeveer 5 tot 9 cm. Het zoeken van ingangen vracht om extra aandacht op locaties waar bakstenen, houtstapels of dichte begroeiing aanwezig is. Ingangen van een rattenhol vindt je ook vaak onder vloerdelen, kasten, containers en tijdelijke kantoor units. Een rattenhol kan op de meest ondenkbare plekken zitten.

Kruipruimtes, spouwmuren en holtes onder de grond zijn voor bruine ratten ideale nestelplaatsen. Bedenk dat ratten door beton en metaal heen kunnen knagen.

bruine rat

Wat te doen tegen overlast bruine ratten?

Heb je overlast van bruine ratten of zie je ze in je buurt lopen dan is het verstandig om direct actie te ondernemen. Wil je geen bruine rat in je huis of bedrijf dan is het raadzaam om weringsmaatregelen te nemen, de eventuele voedselbron op te sporen, en het nemen van andere preventieve maatregelen. Bruine ratten kunnen ook in je huis of bedrijf komen door een defect in je riolenstelsel. Soms kan het erg complex zijn om er achter te komen waar bruine ratten zich schuil houden.

Als je er één ziet dan betekend dat in de praktijk dat er meer in de buurt zijn. Nogmaals neem direct actie. Heb je vragen of al last van bruine ratten dan kun je ons altijd contacteren voor advies.

Wij kunnen je helpen met vang en verjaag systemen. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op, en kijk alvast eens naar de GoodNature rattenval en het EKO 1000 vangsysteem.

Wat eten ratten - ratten vangen

Habitat management voor ratten

Hoe gevaarlijk zijn ratten?

Bruine ratten in de tuin

De bruine rat

Resistentie van de bruine rat

Hoe ontstaat een rattenplaag

Hoe herken je ratten? Rattenpoep & rattenurine in je omgeving

Reacties

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.