// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

Knaagschade veroorzaakt door muizen en ratten is niet verzekerd

Wat veel mensen niet weten is dat schade veroorzaakt door muizen, ratten of ander ongedierte niet is verzekerd. Schade door muizen en ratten wordt knaagschade genoemd. In de meeste gevallen is knaagschade te herkennen en kan men de daders traceren. Is de knaagschade gewist dan heb je te maken gehad met brand en dan zijn de daders niet meer te traceren.

Knaagschade is een veel voorkomende schade die door verzekeraars in de polissen wordt uitgesloten. Ze spreken zelfs niet over knaagschade maar over schade veroorzaakt door ongedierte. Ongedierte in een breed begrip en kan op verschillende manieren worden uitgelegd. Om je een voorbeeld te geven ; konijnen zijn geen ongedierte. Vormen ze een plaag dan is het wel ongedierte.

Zowel particulier als zakelijk zijn er geen polissen die dekking geven.

Dit is zoals het in de meeste polissen staat:

Voor opstal-, inboedel- inventarisverzekering etc. geldt dat schade veroorzaakt door ongedierte altijd is uitgesloten.

Zowel voor zakelijke als particuliere verzekeringen.

Onder de dekking All Risk/alle van buitenkomende onheilen staat de uitsluiting vermeld in de voorwaarden: " ongedierte, bacteriën, virussen of plantvorming "

Onder de uitgebreide/extra uitgebreide dekkingen staat in de polisvoorwaarden een opsomming van de gedekte gebeurtenissen, brand, diefstal, waterschade... etc. Hierbij wordt geen melding gemaakt van ongedierte, dus uitgesloten van de dekking.

Knaagschade door muizen Knaagschade aan dozen

Knaagschade veroorzaakt door muizen en ratten

Muizen en ratten staan met stip bovenaan de lijst als zijnde diersoorten die de meeste schade aanrichten. Ze zijn in staat om complete bedrijven stil te leggen en zelfs af te laten branden. Muizen en ratten knagen namelijk graag aan elektrische bekabeling waardoor kortsluiting kan ontstaan met als gevolg brand. Wordt een brand veroorzaakt door muizen of ratten dan is dat meestal niet aan te tonen en dus verzekeringstechnisch ook niet waardoor je toch uitgekeerd krijgt.

Andere schades veroorzaakt door ongedierte zijn heel divers. Ze kunnen materialen, inboedel, inventaris en allerlei andere zaken kapot knagen met soms grote schadeposten.

Ik kwam laatst bij mensen op een zolder waar wintersportkleding lag die één keer per jaar werd gebruikt. In alle 4 de skipakken zaten grote onherstelbare gaten gevreten. Ik weet niet wat een skipak kost maar de schade zal behoorlijk zijn geweest.

TIP : sla spullen op in afgesloten plastic bakken zodat muizen of ratten er niet bij kunnen.

Een ander voorbeeld van knaagschade had ik onlangs in een horeca zaak. Ze hadden daar overlast van muizen en die hadden al een paar keer de bekabeling van de muziekinstallatie door geknaagd. Er moest steeds een monteur bij komen om te zoeken waar de kabels kapot waren en dan herstellen. Ook dit kost steeds weer een hoop geld.
Knaagschade en aanvraat van producten kost supermarkten en grootwinkelbedrijven honderden euro`s per week. Een kostenpost die er absoluut niet om liegt.

Knaagschade kabels Knaagschade aan kabels

Wat kun je doen tegen knaagschade veroorzaakt door ratten of muizen

Duurzame ongediertepreventie is lonend als je met ongedierte te maken hebt of als je overlast wilt voorkomen. Ik leg met name de nadruk op duurzame ongediertepreventie omdat je hiermee je spullen voor de lange termijn beschermt.

Optimale ongediertepreventie is in beginsel een kostenpost, maar als het eenmaal goed geregeld is heb je er veel profijt van. Schade aan jouw mooie spullen kost uiteindelijk meer en als je bedrijf stil valt door een storing zijn de kosten niet te overzien.

Wat is ongediertepreventie

Ongediertepreventie is het voorkomen van overlast van beestjes die schade aan kunnen richten. Optimale ongediertepreventie omvat een aantal maatregelen die cruciaal zijn om overlast van ongedierte te voorkomen. Ongediertepreventie is nooit één maatregel maar is combinatie van maatregelen. Essentiële onderdelen zijn:

  1. Onderhoud
  2. Hygiëne
  3. Wering

Drie belangrijke punten voor een optimale bescherming tegen schade veroorzaakt door muizen en ratten, die in de praktijk bijna nergens goed in kaart is gebracht. Alle drie de punten hebben dezelfde prioriteit als je een optimale ongediertepreventie wilt bewerkstelligen.

Vaak worden er kleine simpele dingen over het hoofd gezien die juist een groot verschil kunnen maken.

Knaagschade supermarkt Knaagschade aan appels

Pest Free Ongediertepreventie

Pest Free heeft zich gespecialiseerd in ongediertepreventie tegen muizen en ratten. Wij kunnen jouw helpen met duurzame en milieuvriendelijke toepassingen die helpen om overlast van muizen en ratten te voorkomen. Pest Free is gespecialiseerd in ongediertepreventie tegen muizen en ratten voor villa`s en landhuizen.

Meer over dit onderwerp? Lees dan ook onderstaand artikel over knaagschade door muizen.
Muis in huis - knaagschade

Reacties

Naam: jimmy gorens
Datum 01-12-2016 22:14
Heb de pest free plugin al ruim een half jaar en nooit meer last gehad van ongedierte

Naam: François Iersel
Datum 07-12-2016 18:15
Beste Jimmy, hartelijk dank voor je bericht. Fijn om te horen dat ook jij het gewenste resultaat hebt. Met vriendelijke groet François

Naam: Contra expert
Datum 22-12-2017 22:54
Best heftige schade kunnen die knaagdieren aanrichten! Wanneer een schade expert van de verzekeraar niet wil uitkeren bij een brandschade omdat hij of zij denkt te zien dat het door knaagdieren is veroorzaakt, is het alsnog wel verstandig om een eigen expert in te schakelen door middel van contra expertise. Dan ben je pas écht zeker dat je er alles aan gedaan hebt. En natuurlijk is preventief handelen het beste.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.