// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste hulp bij Last van Ratten

Eerste hulp bij last van ratten gaat over wie er verantwoordelijk is voor de rattenoverlast en hoe je problemen met ratten het beste aan kunt pakken om ze te beheersen en te voorkomen. Ik ben van mening dat we gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor overlast van ratten. Ieder op zijn eigen terrein maar ook daar buiten.

Ratten hebben 3 primaire levensbehoefte namelijk :

 1. Voedsel
 2. Water
 3. Onderdak

Ratten zoeken een onderdak dat rustig is gelegen, en waar ze zich in alle rust voort kunnen planten. Vaak nestelen ze zich in de buurt van een voedselbron en ze hebben dagelijks water nodig. Dit zijn belangrijke gegevens voor als je hun leefomgeving wilt verstoren.  Verstoren van een aangename leefomgeving naar een vijandige leefomgeving zal ervoor zorgen dat ze worden verjaagd en niet zo graag terug komen. Ratten kunnen immers niet leven in een omgeving waar ze constant verstoord worden. Het veroorzaakt stres en daar kunnen ze niet tegen.

Wat kun je doen om ratten uit je buurt te houden?

Het aller belangrijkste wat je kunt doen is een samenwerking met buurtbewoners in de wijk. Voor ondernemers op hetzelfde bedrijventerrein is het ook belangrijk om samenwerking met elkaar aan te gaan in de strijd tegen ratten. Ratten komen vaak voor in woonwijken, bedrijventerreinen, appartementen complexen en flats. Het grote probleem is dat ieder zijn eigen gang gaat en niet altijd even bewust omgaat met het gevaar dat er ratten in de buurt kunnen komen of er al zijn.

Besturen van VVE`s, buurtcomités`s en buurt- en ondernemersverenigingen zouden iedereen informatie moeten geven over ongediertepreventie tegen ratten. Ze zouden er ook voor kunnen zorgen dat er meer wordt samengewerkt en dat er dingen worden georganiseerd die ervoor zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan.  Samenwerking is de doorslag gevende factor als het gaat om rattenbeheersing. Je zou bijvoorbeeld een ongediertepreventie team in je woonwijk of op je bedrijventerrein kunnen vormen. Hierover kun je meer lezen in mijn artikel over ``Eerste hulp bij Rattenbeheersing``

Iedereen kan voor zichzelf en voor zijn  eigen bedrijf nog zoveel maatregelen nemen, als andere niet meedoen zal het effect vele malen kleiner zijn. Voordeel van samenwerking is dat iedereen er profeit van heeft.

Last van ratten? Wat te doen!

Is er last van ratten in je buurt of wil je voorkomen dat er last van ratten komt dan zou iedereen op één lijn moeten zitten en dezelfde preventieve maatregelen dienen te nemen. Enkele simpel dingen om mee te beginnen zijn:

 1. Hygiëne optimaliseren. Ruim rommel en vuilnis direct op. Zorg dat er genoeg vuilnisbakken in de buurt staan die niet toegankelijk zijn voor ratten. Gemeente, woningcorporaties en ondernemersverenigingen dienen hiervoor te zorgen. Zorg ervoor dat containers goed afsluiten en dat ze aan de onderkant zijn afgesloten.
  ongediertebestrijding amsterdam - overlast ratten
 2. Geen vuilnis aan de straat. Nog regelmatig kom ik het tegen dat vuilnis open en bloot buiten staat totdat het wordt opgehaald. Hoe moeilijk is het om ervoor te zorgen dat er dichte containers staan waar het vuilnis in gestort kan worden. Ook hier dienen gemeenten en woningcorporaties hun verantwoordelijkheid te nemen. Waar veel mensen wonen is ook veel vuilnis. Zorg ervoor dat er voldoende capaciteit aanwezig is.
  afval en vuilnis op straat trekt ratten aan
 3. Voldoende afvalopslag. Er zal voldoende afvalopslag aanwezig moeten zijn. Zitten containers te vaak te vol dan dient er 1 bijgezet te worden of ze dienen eerder geleegd te worden.
  huisvuil naast containers trekt muizen en ratten aan
 4. Hou aangelegde gebieden vrij. Hou dichte begroeiing tegen je woning en er omheen kort zodat je kunt zien wat er onder gebeurd.
  rattenhol in tuin
 5. Controle onderhoud. Controleer je woning, flatgebouw, appartementen complex en bedrijfsgebouw op scheuren, gaten en door- en ingangen.
  muizen en ratten open stootvoegen

Wie is er verantwoordelijk voor last van ratten?

Zoals reeds aangeven is samenwerking van cruciaal belang. Ik ben van mening als je geen ratten in je buurt of terrein wilt hebben dat iedereen daarin een rol speelt. Ook als het gaat om rattenbestrijding dan is het noodzakelijk om samen te werken. Rattenbeheersing heeft met name te maken met het onaantrekkelijk maken en houden van de buurt of het terrein. Gemeenten en woningcorporaties moeten ervoor zorgen dat er voldoende afgesloten vuilnisbakken of containers in buurten aanwezig zijn waar mensen gemakkelijk hun huisvuil in achter kunnen laten. Ondernemers zijn verantwoordelijk dat het bedrijventerrein netjes en schoon gehouden wordt.

overlast ratten los je gezamelijk op

Bovenstaand bord van een wijkbeheerder kwam ik tegen in Den Bosch. Mooi voorbeeld van hoe het kan. 

Iedereen is zelf zijn verantwoordelijk voor het schoon en netjes houden van de buurt. Gooi geen etenswaar op straat, maar neem het mee naar huis en gooi het daar netjes in de vuilnisbak. Hygiëne is geen hogere wiskunde maar een kwestie van doen. En dan vooral samen doen!!

Hoeveel afval zie je liggen bij op en afritten van bedrijventerreinen. Mensen die denken daar hun vuilnis neer te gooien zijn ook verantwoordelijk voor de rommel die ze achter laten.

Algehele buurt hygiëne

Last van ratten in je buurt heeft hoofdzakelijk te maken met de algehele hygiëne. Algehele hygiëne gaat wat verder dan alleen het huisvuil, maar heeft ook te maken met losliggend fruit in je tuin, en met het voer van je hond, kat, konijn, cavia of vogels. Zorg dat alle voedsel voor huisdieren `s avonds weg gehaald wordt en in afgesloten plastic bakken wordt opgeslagen zodat het niet bereikbaar is voor ratten.

Konijnen trekken muizen en ratten aan

De gemeente, huiseigenaren en huurders zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor last van ratten, maar ook voor de preventie tegen ratten. Mijn motto is `` Voorkomen is beter dan bestrijden`` Uiteindelijk is het in ieders belang dat er geen mensen ziek worden en dat rattenoverlast wordt voorkomen.

Wat eten ratten

Ratten eten alles wat ze kunnen vinden. Ze hebben hun voorkeuren voor granen, groenten en fruit, zaden en noten en ander etenswaar. Hun voorkeur heeft het eten wat ze kunnen vinden, maar als het nodig is gaan ze ook jagen op insecten en kleine dieren zoals bijvoorbeeld kippen. Ratten in stedelijke gebieden concentreren zich op vuilnisbakken en vuilnishopen.

Ratten nemen meer voedsel mee dan ze op kunnen eten. Ze leggen ook een voorraadje aan voor als er minder te halen valt. Ze zoeken met name in de nacht naar voedsel om verborgen te blijven voor hun natuurlijke vijanden.

wat eten ratten

Ratten zijn voorzichtige eters. Ze eten niet zomaar alles op wat ze voor de eerste keer tegen komen. Ze proberen nieuw voedsel eerst uit om  te zien of ze er ziek van worden. Verteerd eten niet goed of voelen ze zich er niet goed van, dan zullen er niet meer van eten. Dit was het probleem van acuut werkende vergiften in het verleden. Er trad aasschuwheid op doordat andere ratten uit de zelfde kolonie merkten dat er exemplaren overleden door het eten van vergif. Ratten die dat doorhadden namen geen vergif meer tot zich. Dit verschijnsel is aasschuwheid.

wat eten ratten- ratten vangen

Last van ratten en gezondheid

Dat ratten dragers en verspreiders zijn van ziekteverwekkende bacteriën en virussen mag duidelijk zijn, maar er is ook nog een ander aspect wat met gezondheid heeft te maken. Veel mensen zijn bang voor ratten, kunnen niet slapen omdat ze veel herrie maken, of krijgen stres door ratten in hun omgeving. Allemaal factoren die van belang zijn voor je gezondheid. Slecht slapen betekend dat je niet uitgerust bent, en dus niet kunt presteren zoals je graag zou willen.

Sommige mensen zijn panisch bang van ratten. Geloof me dat je daar niet vrolijk van wordt als die persoon bij jou in huis woont. Bedrijven waar last van ratten is hebben te kampen met minder gemotiveerde medewerkers, klanten die weg blijven en een minder goede werksfeer.

Voorlichting over ratten

Heb je last van ratten of wil je die juist voorkomen dan dien je ervoor te zorgen dat de algehele hygiëne op orde is. In veel gevallen kun je dat niet alleen, en zal er een samenwerking tussen verschillende partijen moeten zijn. Voorlichtingsbijeenkomsten zullen eraan bijdragen om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, en gemotiveerde wijkbestuurders kunnen mensen positief beïnvloeden. Last van ratten is niet op te lossen door overal bakken met rattengif te plaatsen als er voor de rest niets gebeurd, want dan is het dweilen met de kraan open, met alle risico`s van dien.

Last van ratten voorkomen of oplossen kan alleen bewerkstelligd worden met samenwerking en een totaal pakket van toepassingen waardoor wijken niet aantrekkelijk zijn voor ratten.

Zelf ratten vangen in je tuin

Eerste hulp bij rattenoverlast

Habitat management voor ratten

Hoe leven bruine ratten? Rattenhol van de bruine rat

Rattenplaag rondom huis

Hoe ontstaat een rattenplaag? 11 tips om een rattenplaag te voorkomen

Reacties

Naam: Hermans Rosa
Datum 08-01-2018 01:45
Mijn kat heeft 1rat gedood in mijn tuintje en ik heb nog 1 rat zien lopen die dan onder mijn blokhut liep,deze staat op betonnen blokken en hier en daar zijn er dus gaten. Ik heb het eten en drinkbak van mijn kat volledig weggedaan in de blokhut en hij eet nu binnen in mijn huisje.Verder heb ik cayennepeper in de meeste gaten gestrooid. Ik heb niets meer gezien,maar ja het zijn nachtdieren dus weet ik niet of ze weg zijn. Ik ben nochtans op hygiene gesteld maar niet iedereen in de buurt is dat natuurlijk. Kunt U me raad geven wat ik moet doen? Met dank bij voorbaat Mevr Hermans

Naam: François Iersel
Datum 09-01-2018 02:51
Beste mevrouw Hermans, Wat u heeft gedaan is opzich goed. Als de cayennepeper helpt is dat okay. Het blijft natuurlijk wel een plek waar ratten onder kunnen gaan zitten. Voorkomen van schuil en nestelplaatsen is een belangrijk onderdeel als je ratten duurzaam wilt weren. De omgevingsfactoren zoals u schets zijn ook van essentieel belang. Wellicht kunt u in gesprek met degene die niet zo hygiënisch zijn in de buurt. Vogelkooien,kippen,konijnen die buiten staan veroorzaken overal overlast van muizen en ratten. Overleg met de buurt is altijd aan te raden omdat je alleen gezamenlijk het probleem goed aan kunt pakken. Heeft u nog vragen dan verneem ik die graag. Met vriendelijke groet Francois.

onder mijn vloer en in de spouw muur.

Naam: gerrit
Datum 04-11-2019 09:21

Ratten, we hebben er al zeker 5 jaar last van. kwamen onder de fundering door, gangen in me voortuin. die dichtgestort met stenen .
gemeente zag ik hier wekelijks , die wilden t ook oplossen.
Wat hebben we er aan gedaan, gif via gemeente, rat ging dood en t stonk dat maanden in t huis.
Ratten klemmen, een paar gepakt.
Lijmplankjes, ik denk een stuk of 30 !! erop. uiteraard stinken die dooie krengen dus bergen plankjes.
Div rattenvallen waar ze rustig doorheen wandelen en t lokaas opeten Zonder dat ze in die klem komen? beesten zijn SUPER slim!!!!!

Krengen slopen van alles, we gaan t huis dan ook verkopen, laat de volgende eigenaar t maar oplossen.

overlast ratten

Naam: François van Iersel
Datum 05-11-2019 00:06

Beste Gerrit, hartelijk dank voor je bijdrage. Rattengif is niet altijd de oplossing al wordt dat wel gepretendeerd. Is er in jullie geval al eens goed naar omgevingsfactoren gekeken? Is er voldoende aan wering gedaan? Woon je in een buitengebied ? Je mag mij gerust bellen om de situatie door te spreken. Ik hoor graag van je. Met vriendelijke groet Francois van Iersel

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.