// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

Muis vangen? Weet wat muizen eten voor het zetten van een muizenval

Wat eten muizen?

Muizen zijn alleseters, maar ze hebben wel hun voorkeur voor bepaalde soorten voedsel. Ze eten ongeveer 20 keer per dag en totaal drie tot vijf gram voedsel. Eten waar muizen een duidelijke voorkeur voor hebben bestaat uit :

 • Granen
 • Peulvruchten
 • Noten
 • Vetrijke spijzen zoals kaas
 • Vet
 • Boter
 • Spek
 • Voedsel met een hoog suikergehalte
 • Zoet snoepgoed
 • Vette zaden
 • Zonnebloempitten

Muizen eten ook fruit en groente zoals:

 • Bananen
 • Perziken
 • Meloen
 • Appels
 • Bessen
 • Citrusvruchten
 • Wortels

Huismuizen bezorgen de meeste overlast

De muizensoort waar wij als mens het meeste mee te maken hebben is de huismuis. Huismuizen hebben een groot aanpassingsvermogen en kunnen onder verschillende omstandigheden leven. Ze leven graag bij mensen in de buurt omdat die hen van alles voorzien wat ze nodig hebben om een lekker rustig leventje te lijden. De huismuis komt algemeen voor in gebouwen en woningen en bezorgen daar dan ook de meeste overlast. Huismuizen kunnen enkele dagen zonder water als wat ze eten maar minimaal 15% vocht bevat.

Hoe en waar ze een muizennest bouwen?

Een muizennest wordt gebouwd op een rustig plaats waar ze ongestoord aan gezinsuitbreiding kunnen doen. Muizen leven niet graag in een omgeving waar ze constant gestoord worden ( dit is juist wat Plug In Pest Free doet ). Is dat wel het geval dan zullen ze die plaats gaan verlaten en elders hun heenkomen zoeken. Vaak hoor je als er ergens verbouwd wordt, of er wordt aan de weg gewerkt dat mensen ineens last van muizen in huis krijgen. Dit komt dan omdat ze ergens anders niet rustig kunnen nestelen.

Een muizennest wordt gemaakt van vezelig materiaal dat wordt gevonden door de huismuizen. Stukjes touw, papiersnippers, stukjes stof van kleding, verpakking van voedsel, vulling van kussen, matrassen en kleden en van allerlei andere soorten vezelachtig materiaal. Muizen vormen een bolletje in het muizennest waar ze zich heerlijk warm en beschut kunnen voelen. Baby muisjes worden in het muizennest geboren en gezoogd. De zoogperiode van de jonge muisjes is 3 weken en dan gaan deze huismuizen het muizennest verlaten om zelf de omgeving te gaan ontdekken.

Een vrouwtjes muis heeft een draagtijd van 3 weken en legt dan gemiddeld 5 a 6 jonge in haar muizennest. Na twee maanden zijn ook deze jonge muisjes geslachtsrijp en dan gaat de vermenigvuldiging razendsnel.

Waar kun je een muizennest vinden?

Zoals reeds gezegd kun je een muizennest vinden op een rustige plek. Plaatsen waar veel spullen liggen opgeslagen zijn ook vaak rustige plekken. Daar waar veel rommel ligt zul je zelf ook niet zo vaak komen en hebben muizen dus rust. Plaatsen waar je een muizennest tegen kunt komen zijn:

 • Op een rommelige zolder
 • In een rommelige kelder
 • In een rommelige garage
 • In een rommelige berging

Ik leg hier de nadruk op rommelig en dat is niet voor niets! Elke keer weer kom ik het tegen dat genoemde ruimten overvol liggen met spullen die men niet vaak en zelfs nooit meer gebruikt. Dat is op zich niet zo erg maar het ligt ook allemaal los en niet in dichte plastic bakken. Ik adviseer je echt om spullen die je opslaat in afgesloten plastic bakken te doen. Daar kunnen muizen niet bij om een muizennest in te maken.

Andere plaatsen waar een muizennest kan zitten, maar waar je ze niet kunt zien, zijn boven je plafond, in de spouwmuur, achter een wand en achter keukenkastjes.

Een muis vangen met de beste muizenval

Heb je last van een muizennest in huis dan kun je een muis vangen met de beste muizenval. Voor huishoudelijk gebruik is de beste muizenval een klapval. Deze werken heel eenvoudig en zijn goedkoop in gebruik. Een muis vangen is niet voor iedereen. Sommige mensen zijn zelfs bang van een dode muis, en andere vinden het weer heel onhygiënisch. De beste muizenval is voor iedereen anders. Er zijn veel verschillende soorten muizenvallen om een muis te vangen, maar zou het niet fijner zijn als je een duurzamere oplossing zou kunnen toepassen, zodat de muizen niet steeds weer terug blijven komen?

Er zijn namelijk goede alternatieven voor zelfs de beste muizenval. Plug In Pest Free kan jouw daar heel goed bij helpen. Op dit blog schrijf ik regelmatig TIPS en ADVIEZEN hoe je overlast van muizen duurzaam en milieuvriendelijk aan kunt pakken.

Kijk eens hoe een Plug In Pest Free unit jouw zou kunnen helpen met het oplossen van je muizenprobleem.

Belangrijk als je muizenvallen gaat zetten

Muizen vangen met een diervriendelijke muizenval

Muizenval om muizen te bestrijden

Muizenval effectief inzetten

Muizenval zetten. 5 TIPS voor effectief gebruik

 

Reacties

(spitsmuis)

Naam: eddy Schilten
Datum 03-01-2020 13:45

Geachte heer / mevrouw,
Onlangs hebben wij een (kleine muis) in onze huiskamer. En hebben wij korrels gelegd, Maar deze eet hij niet op. Vernam dat dit een spitsmuis zal kunnen zijn!. Kunt u mij aangeven wat het beste aas is om deze muis te vangen?

Met vriendelijke groet,
E. Schilten

(spitsmuis)

Naam: François van Iersel
Datum 03-02-2020 14:57

Beste Eddy, dank voor je bijdrage. Als het een spitsmuis is dan adviseer ik je om pindakaas of boerenmetworst te gebruiken. Het heeft de voorkeur om een spitsmuis levend te vangen en terug te zetten in de natuur. Met vriendelijke groet Francois

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.