// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

Muizen in je tuin. Muizen vangen. Wat kun je het beste doen!

muizen in je tuin hoe kun je ze vangen

Muizen in je tuin, je ziet ze niet, soms kun je ze horen. Bijna iedereen heeft muizen in de tuin. Muizen leven van nature buiten, en ze zoeken een warm plekje bij je in huis, om te nestelen. Als test heb ik in verschillende tuinen muizenvallen gezet, en in bijna alle tuinen ook muizen gevangen.

Mijn conclusie is dat muizen in bijna alle tuinen voorkomen. Het nemen van preventieve maatregelen, om ervoor te zorgen dat ze niet bij je naar binnen komen is dus geen overbodige luxe.

Ik heb muizenvallen op verschillende plekken geplaatst om voor mezelf te onderzoeken of er elke tuin muizen voorkomen. Met een beetje geduld en inspanning bleek dat er in veel tuinen muizen aanwezig waren. Dit wil niet per definitie zeggen dat je ze ook altijd ziet, of dat je er last van hebt. Het onderzoek was meer bedoelt om te kunnen vaststellen dat het zo is.

Muizen bestrijden met muizengif in je tuin is verboden 

Muizen in je tuin bestrijden is een onbegonnen werk, puur om het feit dat muizen in de natuur aanwezig zijn en daarom steeds weer terug komen. Heb je last van muizen in je tuin dan kan het soms noodzakelijk zijn om maatregelen te nemen, zodat er geen muizenplaag ontstaat. Een manier om ervoor te zorgen dat er niet teveel muizen in je tuin komen, is het bestrijden van deze knaagdieren. Je kunt muizen in je tuin op verschillende manieren bestrijden, behalve met muizengif want dat is officieel verboden.

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat er toch muizengif wordt gebruikt voor het buiten bestrijden van muizen. In principe is dit verboden en moeten zelfs professionele ongediertebestrijders zich aan een streng protocol houden. Buitengebruik van rodenticiden (muizengif en rattengif) is aan strenge regels gebonden waar men zich aan dient te houden. Ongediertebestrijders dienen volgens een handboek te werken en deze manier van werken is voor particulieren vaak erg kostbaar.

buitengebruik muizengif is verboden

Wat kun je het beste doen tegen muizen in je tuin? 

Muizen hebben 3 eerste levensbehoeften namelijk:

 1. Muizen hebben voedsel nodig
 2. Muizen hebben water nodig
 3. Muizen hebben onderdak nodig

Ontneem ze deze 3 eerste levensbehoeften en je zult geen last van muizen in je tuin hebben…………MITS!

Je kunt het zelf nog zo goed voor elkaar hebben, maar als je buren dieren in de tuin hebben, dan heb je te maken met een oorzaak waar jezelf niets of weinig aan kunt doen. Als het mogelijk is kun je in contact treden met je buren om te kijken wat een goede oplossing zou zijn. Samenwerking met buren, of nog beter met de buurtvereniging werkt het beste als je overlast van muizen hebt.

De meeste huishoudens die ik bezoek als professioneel ongediertebestrijder met overlast van muizen in de tuin, hebben meestal andere dieren, zoals kippen en konijnen rondlopen. Als dat niet het geval is blijkt dat hun buren dat vaak wel hebben. 

Los liggend voedsel, schuilplaatsen en drinken zijn dan voldoende aanwezig, met het risico dat er een muizenplaag ontstaat. Een muizenpopulatie groeit naar gelang er voedsel en schuilplaatsen voor handen zijn. Is er weinig voedsel dan zal er nooit een muienplaag ontstaan, simpelweg omdat er dan geen voedsel voldoende is am alle exemplaren te voeden.

Een andere oorzaak van muizen in je tuin is het voeden van vogels met vetbollen, broodresten of ander voer. Mensen zijn zich niet voldoende bewust dat ze daarmee ook muizen aantrekken en overlast kunnen krijgen. Op zich is het niet erg om een paar muizen in je tuin te hebben, maar je wilt ze in ieder geval niet binnen in je huis hebben.

Wat kun je zelf doen tegen muizen 

Je kunt zelf heel veel doen tegen muizen en in de meeste gevallen is het absoluut niet nodig om muizengif te gebruiken. Muizengif is een giftig bestrijdingsmiddel dat vaak een tijdelijke oplossing biedt en geen duurzame. Muizen dienen er 3 tot 18 dagen van te eten alvorens ze eraan dood bloeden.

Als het mogelijk is kun je het beste de oorzaak van het probleem weg nemen. Treed als het van je buren af komt met hen in overleg, en vraag hoe je gezamenlijk de overlast van muizen aan kunt pakken.

Enkele maatregelen die jezelf kunt nemen zijn:

 1. Weringsmaatregelen zodat muizen niet je huis binnen kunnen. RVS wering gaas is daarbij een heel goed hulpmiddel dat zeer effectief is.
 2. Zorg dat voedsel niet toegankelijk is voor muizen. Sla voedsel op in afgesloten bakken.
 3. Hygiëne optimaliseren. Als je bedenkt dat een muis genoeg heeft aan 3 tot 5 gram voedsel per dag dan is het laten liggen van voedselresten voldoende om zich mee te voeden. Hygiëne optimaliseren is daarom van essentieel belang.
 4. Voorkom schuil- en nestelplaatsen in je tuin. Houtstapels, dichte begroeiing, plantenbakken, overvolle schuur en tuinhuisje. Opruimen is hetgeen wat echt helpt.
 5. Zet water voor zover dat mogelijk is weg en repareer lekkages.

Muisvriendelijk muizen vangen in je tuin 

Je kunt op verschillen manieren muizen in je tuin vangen. Je kunt ze levend en niet levend vangen. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen.

Diervriendelijke muizenval ……….zo worden de kooitjes genoemd om muizen levend mee te vangen. Deze zijn in de praktijk niet altijd even muisvriendelijk. De muisvriendelijkheid is afhankelijk van de tijd die jij erin steekt. Wil je op deze manier muizen vangen dan dien je ook regelmatig te controleren of er vangst. Als die er is dan dien je de muis snel weer vrij te laten anders overleeft hij of zij het niet. Muizen kunnen dood gaan als ze gestrest zijn, en dat worden ze als ze te lang opgesloten zitten in een muisvriendelijke val.

Als je ze dan levend hebt gevangen dien je ze ook ergens vrij te gaan laten. Je kunt je dan ook afvragen of ze het daar wel overleven. Kortom, als je muizen levend en muisvriendelijk wilt vangen dan vergt dat tijd en extra inspanning waar je van te voren rekening mee dient te houden. Wil je muisvriendelijk muizen vangen maak dan van te voren een plan wat je gaat doen met de gevangen muizen.

Muizen vangen met muizenklem 

Muizen vangen in de tuin met een muizenklem in naar mijn professionele mening de beste optie. Als je de klemmen goed zet zodat de muis er goed in komt is het de meest vriendelijke manier. De muis lijdt het minste, heeft geen stress en is direct dood. Met muizen vangen in je tuin dien je wel rekening te houden met de veiligheid van andere dieren en kleine kinderen.

Een muizendepot met daarin een muizenval en twee schotjes voor de veiligheid is een hele goede optie. Dit zijn veilige muizenvallen die erg goed werken, en ook door ons als professioneel ongediertebestrijder worden gebruikt. Om de vangkans aanzienlijk te vergroten is het aan te bevelen om meerdere muizen lokaasdepots met muizenklem in je tuin te plaatsen en ze goed te prepareren.

Hoe kun je zelf eenvoudig en goedkoop muizen vangen 

Als professioneel ongediertebestrijder kan ik je helpen met muizen vangen zoals wij het in de praktijk zelf ook doen. Je hebt mij of een andere ongediertebestrijder helemaal niet nodig om muizen in je tuin te vangen. Ik vertel je met simpele bewoording hoe je dat zelf heel goed kunt doen.

 1. Schaf veilige muizen lokaasdepots inclusief klem aan.
 2. Prepareer de muizenklem zo dat deze heel aantrekkelijk is voor muizen.
 3. Zet de muizendepots op verschillende plaatsen in je tuin. Het beste is om de 5 meter 1depot te plaatsen.
 4. Herplaats de muizen lokaasdepots als er geen vangst is.
 5. Controleer ze elke dag op vangst.

Muizen vangen is geen hogere wiskunde en simpel zelf te doen. Door professionele hulpmiddelen op de juiste wijzen in te zetten kun je zelf overlast van muizen voorkomen en beheersbaar houden.

Hoe prepareer je een muizenklem 

Een muizenklem kun je op verschillende manieren prepareren met verschillende lokazen. Je dient op een paar belangrijke punten te letten.

 1. Draag altijd latex of dergelijke handschoenen.
 2. Zorg dat het lokaas vast in de ronde opening wordt gedrukt. Wat je ook voor lokaas gebruikt, zorg ervoor dat het lokaas vast zit zodat muizen ook echt moeite moeten doen om het eruit te nemen.
 3. Maak de achterkant van de val ook aantrekkelijk zodat ze echt over de val heen moeten, als dat nodig is.
 4. Hou je vingers nooit onder de klem maar altijd er naast, zodat je vingers er niet tussen komen.
 5. Zet meerdere muizen lokaasdepots zodat je vangkans ook groter is. Elke 5 meter 1.
 6. Zet de lokaasdepots op veilige en onopvallende plaatsen, onder struiken, houtstapels of dergelijk.
 7. Controleer de muizendepots elke dag, simpelweg door er even naar te kijken.

Onze muizen lokaasdepots met muizenklem zijn professionele muizenvallen. Als ze gespannen staan kun je dat zien aan het blauwe plastic dat zichtbaar is boven in het muizendepot. Zie je het blauwe plastic niet dan is de val af gegaan, en is de kans op een gevangen muis groot.

Bestel hier professionele muizenlokaasdepots inclusief klapval

 

 

Reacties

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.