// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

Muizen Preventie

Steeds vaker word ik gebeld door mensen die op dit moment overlast van muizen ervaren in en rondom hun woning. De meeste van die mensen zeggen dat ze veel muizen in hun tuin, garage en schuur zien, en eerlijk gezegd hadden wij zelf ook veel meer muizen in onze tuin. Meer dan we ooit tevoren hebben gehad. In elke tuin zitten doorgaans muizen, maar op dit moment aanzienlijk meer. Wat is er aan de hand?

muizen%20eten%20fruit.jpg

Het is afgelopen zomer lang warm en droog weer geweest. Het ene na het andere record wordt verbroken. Muizen, ratten en wespen kunnen zich met deze weersomstandigheden explosief vermenigvuldigen. Ze kunnen zich goed ontwikkelen en voortplanten door de zeer gunstige leefomstandigheden die zich buiten hebben voorgedaan. In dat kader is het belangrijk om aan muizen preventie te doen. Het is droog en warm waardoor de muizen nu nog wel blijven waar ze zijn, maar ik voorspel dat als het weer omslaat er een invasie van muizen in gebouwen gaat komen.

Muizen Preventie

Met dit artikel over muizen preventie wil ik je graag helpen om te voorkomen dat je straks ook overlast van muizen gaat krijgen. Ik ga je zo eenvoudig mogelijk in stappen vertellen wat ik je als professioneel ongedierte adviseur ook zou vertellen als jij mij bij jou thuis laat komen. Mijn manier van werken is anders dan wat je misschien gewend bent.

Ik wil je graag helpen met een duurzame en milieuvriendelijke oplossing waarvan je jarenlang plezier hebt. Uit onderzoek blijkt dat nog steeds de meeste mensen denken dat giftige bestrijdingsmiddelen de beste en effectiefste oplossing bieden.

Het tegendeel is waar. Als je niets verandert aan de leefomstandigheden dan zal een muizenprobleem zich vaak blijven herhalen, en dat is nou juist wat je niet wilt.

Wat hebben muizen nodig?

Muizen hebben 3 eerste levensbehoeften, en die zijn de afgelopen zomer naar hartelust vervuld. Het aantal muizen dat zich nu buiten in je tuin of elders in de natuur begeeft, is meer dan anders, heb ik gemerkt aan het aantal meldingen de laatste tijd.

Het is droog geweest, er zijn schuil- en nestplaatsen voldoende, en er is voedsel genoeg. Alle omstandigheden om zich voort te planten zijn dus erg gunstig. Het is daarom van belang om aan muizen preventie te doen.

De belangrijkste eerste levensbehoefte van muizen zijn:

 1. Voedsel
 2. Drinken
 3. Schuil- en nestplaats

Hou rekening met omgevingsfactoren bij muizen preventie

Je hebt als huishouden niet altijd grip op de eerste levensbehoefte van muizen, simpelweg om het feit dat je ook te maken hebt met omgevingsfactoren. In dat kader is het altijd belangrijk om overlast van muizen gezamenlijk aan te pakken.

Zijn er mensen met kippen, konijnen of vogels in de buurt dan is het belangrijk om hen zeker te betrekken bij muizen preventie, omdat het voedsel wat ben hen te halen is vaak de oorzaak is voor het muizenprobleem.

In de praktijk merken wij dat huishoudens met kippen, vogels, konijnen of andere dieren in hun tuin, ook in meer of mindere mate overlast van muizen hebben.

LET OP: Ik ben afgelopen tijd ook bij veel huishoudens geweest waar appel- en perenbomen in de tuin staan. Muizen en ratten zijn dol op fruit, laat dus geen afgevallen fruit op de grond liggen want het is een kwestie van tijd dat er ongewenste beestjes op afkomen met het risico dat ze ook bij je naar binnen komen. Dennenappels bevatten ook zaden die muizen aantrekken en als voedsel dienen.

afgevallen%20fruit%20is%20voedsel%20voor%20muizen%20en%20ratten.jpg

Waarom muizen preventie belangrijk is!

Muizen preventie is belangrijk om te voorkomen dat je een muizenplaag in en/of rondom je huis krijgt. Muizen zijn dragers en verspreiders van ziekteverwekkende bacteriën en virussen via hun uitwerpselen, en kunnen een risico vormen voor je gezondheid.

Uit onderzoek blijkt dat muizen in huis de oorzaak kunnen zijn van allergenen in de lucht. Muizen zorgen dus voor een ongezond binnenklimaat waardoor je allergische reactie kunt krijgen zoals jeuk in neus en ogen, hoesten, niezen, loopneus, benauwdheid en bij lange blootstelling zelfs astma.

Belangrijke maatregelen tegen muizen in en om huis

Veel mensen zijn zich niet bewust dat ze zelf heel veel kunnen doen om overlast van muizen tegen te gaan. De beste maatregelen tegen muizen in huis die je kunt nemen, hebben betrekking op de eerste levensbehoefte van deze kleine ongewenste gasten.

Belangrijke maatregelen tegen muizen in en om huis zijn:

 1. Zorg dat er geen voedsel rond slingert. Ruin afgevallen fruit op. Strooi geen brood of zaden voor vogels. Ruim afgevallen dennenappels op. Laat geen diervoeders open en bloot staan.
 2. Zorg dat ze geen drinken hebben. Muizen hebben water nodig mits het voedsel wat voorhanden is uit minimaal 15% vocht bestaat. Repareer lekkages, voorkom plasvorming laat geen water voor huisdieren staan.
 3. Zorg dat ze geen schuil- en nestplaats hebben. Dit is vaak een lastig uit te voeren punt voor veel mensen. Er zijn talloze schuil- en nestplaatsen te vinden bij de meeste mensen. Dit kan variëren van rommel in de schuur of berging, steen- en houtstapels, vlonders van terras en ga zo maar door.

rat%20eet%20vogelzaad.jpg

Vetbollen zijn aantrekkelijk voor muizen en ratten.

Weringsmaatregelen tegen muizen

Heb je zoveel als mogelijk de belangrijke maatregelen tegen muizen genomen dan zijn er nog een aantal maatregelen die je kunt nemen. Als professioneel ongediertepreventie adviseur wil ik huishoudens graag helpen met een duurzame en milieuvriendelijke oplossing. Weren van muizen is daarbij van essentieel belang. Met het weren van muizen kun je denken aan:

 1. Het dichtmaken van openingen in je buitenmuur met rvs wering gaas.
   
 2. Het dichtmaken van openingen en doorgangen binnenshuis met rvs wering krul of gaas.
   
 3. Het creëren van een omgeving die onaangenaam is voor muizen waardoor ze er niet willen zijn met het Plug In Pest Free afweersysteem.

Pest Free Benelux is een gecertificeerd ongediertepreventie bedrijf, is lid van het Kennis en Adviescentrum voor Dierplagen en van Brancheorganisatie PLAN.

Muizen preventie volgens onze methodiek is gebaseerd op duurzame en milieuvriendelijke maatregelen. Pest Free heeft inmiddels vele duizenden huishoudens in Nederland en België met het Plug In pest Free afweer- en verjaagsysteem.

Reacties

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.