Overslaan en naar de inhoud gaan

Muizenoverlast - Hoe je duurzaam de muis in huis verjaagt

Muizen in huis is een veel voorkomend probleem. Muizen zijn al eeuwenlang de meest voorkomende ongenode gasten in woonhuizen, bedrijfs- en andere gebouwen. Knaagdieren, wat muizen en ratten zijn, kunnen schade veroorzaken in en aan muren, ze besmetten en eten voedingswaren, ze kunnen brand veroorzaken door aan elektra te knagen en het zijn dragers van ziektekiemen zoals bacteriën en virussen.

Je wilt er het liefst niet mee te maken hebben, maar toch kampen zeer veel huishoudens met overlast van muizen in huis. Muizen komen in huis omdat hun natuurlijk leefomgeving op veel plaatsen krimpt en ze zoeken constant naar voedsel, water, warmte en onderdak. Dat zijn de redenen waarom ze zo graag bij mensen in de buurt en in huis leven.

Bepalen met welk knaagdier je te maken hebt

Aan de hand van uitwerpselen kun je laten bepalen met welke soort knaagdier je te maken hebt. Niet iedereen kan aan een keutel zien van welk dier het afkomstig is. Knaagdieren waar je in en rondom huis het meest mee te maken kunt krijgen zijn:

Muizen en ratten zijn nauw aan elkaar verwant, maar hebben wel ander leefgewoonten. Het is belangrijk om te weten met welke soort je te aken hebt alvorens actie te gaan ondernemen. Het onderzoeken met welke soort je te maken hebt heet determineren.

Hoe herken je een muizenprobleem

Een muizenprobleem kun je op de eerste plaats herkennen doordat je ze ziet lopen of rondscharrelen. Indicatoren dat je last hebt van muizen hebt kun je horen aan getrippel op plafonds en knagen aan materialen. Je kunt ook de geur van urine herkennen als je een muizenprobleem hebt. Urine kan soms een zeer indringende penetrante geur hebben. Soms muskusachtig. Muizenpoep is te herkennen aan de kleine vorm. Muizenpoep is ongeveer zo groot als een rijstekorrel en donkerbruin/grijsachtig van kleur met spitse uiteinden.

Bij een muizenprobleem kun je verse muizenpoep herkennen aan de glans die het nog heeft. Oudere muizenpoep is dof en donker van kleur, en wat stoffig van structuur.

TIP: draag beschermende kleding bij het opruimen van muizenpoep. Stofdeeltjes kunnen ziekteverwekkende bacteriën of virussen bevatten.

Bij een muizenprobleem kun je ook hele kleine muizenpoepjes vinden. Dit duid erop dat er weer een nestje jonge muisjes is uitgekomen.

Hoe omgaan met muizen in huis

Heb je last van muizen in huis dan is het belangrijk om dit proces geleidelijk te laten verlopen. Er is niets en niemand die je muizenoverlast in 1 dag op kan lossen en laat je dat ook niet wijs maken. Muizenoverlast duurzaam oplossen zodat je er jarenlang plezier van hebt is een proces van stappen die uitgevoerd dienen te worden. Ik ga je vertellen hoe je dat doet op een duurzame, veilige en milieuvriendelijke manier.

Ik geef je hier 4 essentiële TIPS in de strijd tegen muizen in huis.

  1. De eerste stap die je neemt is het diervriendelijk verjagen van de muizen. Dit kun je doen door een ondraaglijke omgeving voor muizen te creëren waardoor ze gestrest raken. Muizen kunnen simpelweg niet leven in een omgeving waar ze constant gestrest raken en zullen daarom weg gaan. Plug In Pest Free is een elektronisch systeem waarvan muizen erg gestrest raken en die zijn effectiviteit reeds heeft bewezen.
  2. De tweede stap is het weg nemen van voedselbronnen. Zorg dat muizen niet bij voer van huisdieren, vogels en van kippen kunnen komen. Strooi geen voedsel ik je tuin of op je buitenplaats voor vogels. Sla voedsel op in afgesloten plastic bakken en laat geen fruit van bomen op de grond liggen. Neem zoveel als mogelijk elke bron van voedsel weg. Water is ook een bron die muizen nodig hebben. Repareer lekkages en zorg ervoor dat er geen water blijft staan op verschillende plaatsen in en rondom huis.
  3. De derde stap is het afsluiten van ingangswegen en snelwegen. Voorkom dat muizen gemakkelijk bij je binnen kunnen komen door openingen in je buitenmuur dicht te maken met de daarvoor bestemde materialen. Zorg ervoor dat muizen niet vanuit je kruipruimte of kelder naar boeven kunnen komen en versper zoveel als mogelijk inpandig doorgangen van leidingen en kabels. Je ontneemt hiermee de bewegingsvrijheid van muizen waardoor ze niet van de ene kant van je huis naar de andere kant kunnen verplaatsen.
  4. De vierde stap is het wegnemen van nestelgelegenheden. Voorkom nestel- en schuilplaatsen door goed op te ruimen. Overvolle garages, zolders, berging en andere plaatsen geven muizen de gelegenheid om zich te vestigen. Houtstapels en rommel vormen ideale nestel- en schuilplaatsen. Ontneem ze de kans om te nestelen door regelmatig en goed op te ruimen.

Neem je de genoemde stappen serieus dan creëer je een duurzame en milieuvriendelijke oplossing voor muizenoverlast. Muizen in huis los je niet duurzaam op door simpelweg een bakje gif te plaatsen. Dat is in bijna alle gevallen slechts een tijdelijke oplossing. Wil je dat muizenoverlast duurzaam wordt opgelost dan dien je meer stappen te ondernemen of je laat het doen door een specialist.

Muizen in spouwmuur

Heb je last van muizen in je spouwmuur dan heb je ze in de regel ook op je plafond. Balken van je plafond rusten op de binnenmuur en daar zitten altijd openingen rondom heen. Muizen kunnen zich via de spouwmuur omhoog werken en nestjes bouwen met isolatiemateriaal. Als ze `s nachts actief worden dan kunnen ze via die openingen ook over je plafond lopen en jou wakker houden.

Vervelend van muizen in je spouwmuur is dat je er niet bij kunt komen. Muizen in je spouwmuur en boven je plafond zijn dan ook lastig te bestrijden met muizenkorrels. Een bijkomstig nadelig effect ven muizen bestrijden met muizenkorrels is dat ze boven je plafond en in je spouwmuur gaan liggen stinken, waar dan weer vliegen op af komen. Dat is niet wat je wilt. Gebruik van muizenkorrels heeft ook een risico voor huisdieren en kleine kinderen. Zij lopen risico als ze worden blootgesteld aan muizenkorrels. Plaatsen van muizenvallen is ook vaak erg lastig boven je plafond en in de spouwmuur is dat haast niet mogelijk.

Muizen op zolder

Via de spouwmuur kunnen muizen ook op zolder komen. Via je buren kun je ook muizen op zolder krijgen. Vaak zijn zolders in open verbinding met elkaar en dat geeft muizen vrijspel om zich overal vrijelijk te kunnen bewegen. Zorg dat je zolder is opgeruimd en dat spullen die er staan in afgesloten plastic bakken zitten zodat er geen nestel- en schuilplaatsen zijn. Een enkele muis op zolder is goed weg te vangen met een muizenval. Zijn het er meer dan is het raadzaam om bovenstaande TIPS op te volgen.

Muizen in garage

Muizen in je garage kunnen ook daar een enorme bron van ergernis zijn. Ze knagen ook daar spullen kapot waar je niet op zit te wachten. Staat je garage in verbinding met je huis dan kunnen muizen ook via je garage je huis binnen komen. Je garage van wering voorzien is dan ook geen overbodige luxe als je last van muizen hebt. Zie hier 10 tips tegen muizen.

Muizenoverlast in je tuin en berging

Muizen horen bij het ecosysteem en iedereen heeft wel eens muizen in de tuin zonder het zelf te weten. Ik heb wel eens een proef gedaan in verschillende tuinen. In alle tuinen had ik binnen één week wel een muis gevangen. Muizen komen eigenlijk overal voor. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat ze het bij jou niet fijn vinden. Muizenoverlast in je tuin is vaak de oorzaak dat je ook muizen in huis krijgt. Schuil- en nestelplaatsen vinden ze vaak onder een fietsenhok of berging in de tuin. Ze kruipen onder de tegels of houten vloer en kunnen daar ongestoord nestelen. Heb je echt muizenoverlast in je tuin dan is het zinvol om de oorzaak en bron weg te nemen. Waar mensen vaak niet bij stilstaan is dat fruit- en notenbomen muizen aantrekken. Los liggend fruit en noten vinden muizen heerlijk. Laat dat dus niet liggen en ruim het regelmatig op.

Methodes om muizen te verjagen

Er zijn goede methodes om muizen te verjagen. Deze methodes zijn doorgaans dier- en milieuvriendelijk. Conventionele ongediertebestrijders zullen vaak zeggen dat die methodes niet werken en zullen ze dan ook niet aanbieden. Wij bieden daarentegen alleen alternatieven aan zonder gebruik van muizenkorrels waar wij voor 100% achter staan en waarvan wij weten dat ze ook daadwerkelijk effectief zijn. Als onze methodes zonder gebruik van muizenkorrels niet werken dan is daar altijd een oorzaak voor. Als wij die ook vinden dan lossen wij muizenoverlast op zonder ook maar 1 muizenkorrel te gebruiken. Dat is waar pest Free voor staat en gaat.

Muizen verjagen met geur

Muizen verjagen met geur is een heel goed alternatief voor het gebruik van giftige muizenkorrels. Muizen verjagen met geur is een heel goed alternatief voor plekken waar je geen giftige middelen wilt en kunt gebruiken. Ik kan me zo voorstellen dat je geen muizenkorrels wilt gebruiken in de buurt van paarden, huisdieren, kippen of gewoon in je achtertuin. Muizen verjagen met een geur die voor muizen ondraaglijk is kan een heel effectief middel zijn op plaatsen waar je geen muizengif wilt en kunt gebruiken. Wil je meer weten over muizen verjagen met geur neem dan contact met ons op want wij kunnen je daarbij heel goed helpen.

Elektronisch muizen verjagen

Er zijn twee manieren om muizen elektronisch te verjagen. Dit kan met :

Een ultrasoon muizenverjager kan heel goed werken als het geluid rechtstreeks de muizen kan bereiken. Kan dit niet dan is het geluid niet effectief genoeg meer om de muizen te verjagen. Obstakels zijn meubels, plafonds en kasten. Je dient in elke ruimte en boven plafonds van deze ultrasoon muizenverjagers te plaatsen. Mensen die het horen kunnen hoofdpijn krijgen, honden en katten die het horen kunnen ook gestrest raken.

Een elektromagnetische muizenverjager werkt heel anders dan een ultrasoon muizenverjager. Een elektromagnetische muizenverjager maakt geen geluid en is overal effectief waar elektriciteitsbekabeling loopt. Dit maak deze muizenverjager zo effectief. Het is wel belangrijk als je voor een elektromagnetische muizenverjager kiest dat je voor kwaliteit, service en garantie kiest. Er zijn veel Chinese merken op de markt welke voor dumpprijzen worden verhandeld en waar je niet terecht kunt met vragen of voor service. Pest Free staat 7 dagen per week voor je klaar met de beste service en garantie.

Muizen vangen met muizenvallen

Je kunt ook muizen vangen met vallen. Er zijn verschillende soorten vallen en het nadeel van muizenvallen is dat je ze elke dag dient te controleren. Verschillende soorten muizenvallen zijn :

  • Klapvallen
  • Diervriendelijke muizenvallen
  • Lijmvallen
  • Zelf gemaakte muizenvallen

Klapvallen zijn de oude traditionele muizenvallen. Vroeger waren ze van hout en tegenwoordig zie je ze steeds meer van plastic. De laatste zijn hygiënischer in gebruik. Klapvallen kunnen zeer effectief zijn, maar ze vergen wel extra controles en je dient ze leeg te maken als er een muis is gevangen.

Diervriendelijke muizenvallen zijn speciaal ontworpen om muizen op een humane manier te vangen en in leven te houden. Muizen worden gelokt om erin te lopen, maar ook dan is het belangrijk om deze elke dag te legen. Bijkomend probleem is vaak waar dat je met de levende muis of muizen heen gaat? Het kan ook voor komen dat de muizen in de diervriendelijke val door gaan door de stres die ze hierin hebben, omdat ze er niet meer uit kunnen.

Lijmvallen zijn denk ik het meest verkochte product om muizen te vangen. Lijmvallen zijn echter verboden voor het vangen van muizen. Bij particulieren wordt daarop niet gecontroleerd maar bij bedrijven wel. Je mag alleen lijmvallen gebruiken voor het vangen van muizen als je daarvoor een ontheffing hebt aangevraagd bij de NVWA.

Zelf gemaakte muizenvallen kunnen heel effectief zijn, maar als je de tijd rekent die je ermee bezig bent dan is het niet goedkoper dan het kopen van een muizenval. Zelf gemaakte muizenvallen zijn een uitkomst voor een hobbyist die tijd genoeg heeft. Er zijn op internet vele voorbeelden voor het zelf maken van een muizenval. Als je daar zin in hebt dat kan het een leuke bezigheid zijn.

Voor alle soorten muizenvallen is iets te zeggen. Wat de ene persoon humaan vindt, vindt de andere persoon weer niet. Elke muizenval heeft voor- en nadelen. Lijmvallen vind ik persoonlijk de meest wrede muizenval omdat hier muizen levend op worden gevangen en geen kant meer uit kunnen. Ze knagen soms zelfs hun eigen poten door van de stres. Ik kan het niet aanzien.

Wat kost muizen in huis bestrijden

Wat de kosten zijn van muizen in huis bestrijden is afhankelijk van wie het doet en wat men doet. Je kunt zelf een enkele muis in huis bestrijden met een muizenklem als je dat wilt. Zijn er meer muizen in huis dan is het tijd om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen of om advies in te winnen.

Wist je dat wij bij Pest Free ook professionele en gediplomeerde ongediertebestrijders zijn? Wij willen echter geen ongediertebestrijder genoemd worden. Wij zijn jouw ongediertepreventie specialist en ongedierte adviseur. Wij zijn namelijk van mening dat voorkomen beter is dan bestrijden. Is je ongediertepreventie in orde dan zul je niet hoeven te bestrijden met giftige muizenkorrels die alleen maar nadelige gevolgen hebben.

De kosten zijn erg afhankelijk van de situatie en wat er moet gebeuren. Wij vinden het belangrijk dat wij jou kunnen helpen met een duurzame, veilige en milieuvriendelijke oplossing. Wij komen het liefst zo min mogelijk of niet terug, want dan doen wij ons werk goed. In de meeste gevallen komen wij niet bij de mensen thuis. Heb je muizen in huis dan kun je namelijk ook heel veel zelf doen. Wij helpen je met advies en tips. Mocht het echt niet lukken dan staan wij voor jou klaar. Neem direct contact op.

[ninja-popup ID=9660]Doe de test met plug in pest free[/ninja-popup]

Reacties

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
Kenniscentrum dierenplagen logo
Brancheorganisatie PLAN logo