// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

Je hebt een muizenprobleem – Wat kun je zelf doen tegen muizen

Heb je een muizenprobleem in je huis dan is dat niet alleen erg vervelend, maar het brengt ook gezondheidsrisico`s met zich mee. Gezondheidsrisico`s zijn  voornamelijk te vinden op plaatsen waar je vaak direct in aanraking komt met spullen zoals in je:

 • Keuken
 • Speelruimte van kinderen
 • Opbergruimte van voedsel
 • Hobbyruimte

Afhankelijk van de ernst van je muizenprobleem kunnen deze kleine lieftallige grijsachtige beestjes je veel schade en overlast bezorgen.  Muizen kunnen onder andere schade toebrengen aan :

 • Meubels
 • Kozijnen
 • Voedsel
 • Verpakking
 • Kleding
 • Elektrische bekabeling met als gevolg kortsluiting of zelfs brand

muizenprobleem aan elektra

Wist jij dat schade veroorzaakt door ongedierte niet is verzekerd?

Wat zijn de kenmerken van een muizenprobleem?

Sommige mensen vinden het hebben van een paar muizen als huisdier geen probleem, en voor andere is het een nachtmerrie. Soms wordt er heel laks over gedaan, en vindt men het geen probleem. Toch is het belangrijk om er serieus mee om te gaan, en direct actie te ondernemen als je een muis ziet of sporen ervan.  Een enkel muisje is misschien geen probleem, maar als de omstandigheden gunstig zijn,  dan kun je wel  eens snel een écht muizenprobleem krijgen. Daar zit toch zeker niemand op te wachten?

Typische kenmerken van een muizenprobleem zijn:

 • Je ziet een muis of muizen lopen
 • Je hoort krassende geluiden in muren en op plafonds
 • Je ruikt een typische muffe muizengeur
 • Je ziet schade aan meubels en verpakkingen
 • Je ziet op verschillende plaatsen muizenkeutels en kleine urine vlekjes
 • sporen met buiksmeer op looppaden

muizenprobleem buiksmeer van muizen

Kenmerken van een probleem met muizen zie je vaak pas na een tijdje. Met de wetenschap dat muizen in familieverband leven kun je ervan uit gaan als je één muis ziet, dat er meerdere in de buurt zijn. Heel vaak hoor ik mensen zeggen dat ze maar één muis hebben en dat ze die steeds zien. Niets is minder waar. Dus als je echt sporen van muizen gaat zien dan heb je echt een muizenprobleem.

TIP: Neem direct actie als je sporen van muizen ziet of als je er één ziet lopen. Voorkomen is beter dan bestrijden. Muizen die al langer in je huis aanwezig zijn, zijn ook lastiger te bestrijden.

Waarom je de gevaren van een muizenprobleem serieus moet nemen?

Muizen, hoe schattig ze ook kunnen zijn, dragen ziekteverwekkende bacteriën met zich mee en vormen daarom een serieus gevaar voor de gezondheid van jouw en die van je gezin, maar ook voor je huisdieren. Deze kleinen grijze rakkers verspreiden ziekten via :

 • Poep
 • Urine
 • Speeksel

Huishoudens hebben het meeste overlast van huismuizen. Deze muizensoort verblijven het liefst bij mensen in de buurt omdat die ze het meest verwennen met voedsel, drinken en onderdak. Deze muizen vormen een gezondheidsrisico omdat het dragers en verspreiders zijn van bacteriën, virussen en parasieten. Infecties kun je oplopen door in aanraking te komen met hun uitwerpselen of sporen daarvan via je handen of voedsel dat is besmet.

muizenprobleem voedsel

Ziekten die je kunt oplopen zijn:

 • Voedselvergiftiging van de Salmonella bacterie
 • Leptospirose oftewel de ziekte van Weil. Deze ziekte wordt overgedragen door urine van muizen.
 • Hantavirus door muizenpoep. Dit virus wordt steeds vaker overgedragen.

Schade veroorzaakt door een muizenprobleem

Overlast van muizen brengt ongetwijfeld schade met zich mee. Het zijn nieuwsgierige beestjes  en struinen graag je hele huis af. Om dat te voorkomen is het erg belangrijk om aan wering te doen. Schade door een probleem met muizen kan behoorlijk oplopen en zoals reeds eerder gezegd is deze schade niet verzekerd.

 • Knaagschade is een bekend verschijnsel. Muizen moeten van nature knagen omdat ze snel groeiende voortanden hebben. Om die kort te houden moeten ze knagen anders sterven ze omdat ze niet meer kunnen eten. Ze knagen dus niet omdat ze zich vervelen, maar puur uit levensbelang. Meubels, isolatiemateriaal en elektra zijn doelwit. Het zal niet de eerste keer zijn dar er een knaagbrand ontstaat door het toedoen van muizen of ratten. Uitval van elektrische apparatuur brengt ook erg veel schade met zich mee.
 • Voedselschade door het aanvreten van verpakking en los liggend eten. Muizen eten per dag ongeveer 3 tot 5 gram voedsel. Steeds in kleine beetjes en de gehele dag door. Ze eten wel 30 tot 40 keer per dag een heel klein beetje. Door het knagen aan verpakking of direct aan het voedsel is het besmet met ziekteverwekkers en dient het voedsel weg gegooid te worden.
 • Psychische schade door stressituaties die kunnen ontstaan. Sommige mensen zijn panisch bang voor muizen en hebben er dus echt last van. Slapeloze nachten als gevolg van muizen boven je plafond wordt je ook niet vrolijker en fitter van.

Wat kun je zelf doen tegen muizen

Je kunt zelf heel veel doen om een muizenprobleem te voorkomen. Bewuster omgaan met de gevaren die overlast van muizen met zich mee kunnen brengen zal je al heel goed helpen. Het zijn allemaal logische dingen maar je staat er niet genoeg bij stil. Huizen in grote steden, het platte land en in bosrijke gebieden hebben meer risico op overlast van muizen. Met simpele, eenvoudig zelf te nemen maatregelen, kun je een muizenprobleem voorkomen.

Ik help je graag met ongediertepreventie tegen muizen op een duurzame manier waarbij je geen giftige bestrijdingsmiddelen nodig hebt, want dat is in de meeste gevallen absoluut niet nodig. Overigens is muizengif alleen nooit een duurzame oplossing en zal het muizenprobleem zich in de regel blijven herhalen.

Wil je een muizenprobleem oplossen met muizengif dan dien je een gediplomeerd ongediertebestrijder in de hand te nemen. Ik ben ook een gediplomeerd ongediertebestrijder maar werk niet met gif tegen muizen. Ik ben me gaan specialiseren in duurzame gifvrije ongediertepreventie tegen muizen en ratten. Ik help jouw graag met het zelf oplossen van je muizenprobleem op een duurzame, veilige en milieuvriendelijke manier.

Lees hier wat je kunt doen tegen muizen in huis.

Heb jij nog tips, aanvullingen of ervaringen die helpen om een muizenprobleem te voorkomen deel ze dan hier onder en help er andere mensen mee.

 

[ninja-popup ID=9660]Doe de test met plug in pest free[/ninja-popup]

Reacties

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.