// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe je een muizenprobleem duurzaam oplost

Een muizenprobleem duurzaam oplossen is in het begin wat extra werk, maar het zal je absoluut een beter resultaat geven. Heb je echt een muizenprobleem dan is daar ook een oorzaak voor. Natuurlijk is het niet zo als je overlast van muizen hebt, dat het per definitie onhygiënisch is. Vaak is dat wel de gedachte van mensen en ik denk dat er daarom nog een taboe rust op het hebben van een muizenprobleem.

Levensbehoeften van muizen

Muizen hebben net zoals mensen drie eerste levensbehoeften, namelijk:

  1. Eten
  2. Drinken
  3. Huisvesting

Niet voor niets dat muizen, maar ook ratten zo graag bij mensen in de buurt leven. Mensen geven deze knaagdiertjes namelijk precies wat ze zo graag hebben, hun levensbehoeften. Wil je een muizenprobleem duurzaam en milieuvriendelijk oplossen, dan zul je iets moeten doen om die levensbehoeften weg te nemen.

Wat muizen graag eten

wat muizen graag eten

Muizen zijn alleseters maar hebben hun voorkeur voor granen, fruit en vette zaden. In het algemeen wordt aangenomen dat muizen dol zijn op kaas en pindakaas. Dat is wat er meestal op muizenvallen wordt gedaan om ze te lokken. Muizen houden van eten waar een hoger koolhydraten gehalte in zit. Zo is chocolade een aantrekkelijkere lokstof dan kaas. Huismuizen zijn  echter willekeurige diertjes met een groot aanpassingsvermogen en ze eten eigenlijk alles wat ze kunnen vinden. En vinden ze iets wat lekkerder is dan nemen ze dat. Het lijken wel mensen ( hahaha).

Muizen komen ook af op vuilnis dat open en bloot staat. Ze vinden altijd wel iets wat ze kunnen eten. Is er voldoende voedsel voor muizen aanwezig dat is het moeilijker om ze te vangen met klemmen, en het is ook moeilijker om ze giftig bestrijdingsmiddel op te laten nemen. Het is immers zo dat als hun buikje vol is dat ze niet meer consumeren. Ze blijven wel rondscharrelen en bevuilen alles waar ze lopen met poep en urine.

Muizen kunnen 4 dagen zonder water als hun voedsel voor minimaal uit 15% uit water bestaat. Wist je dat een populatie muizen zo groot wordt als dat er voedsel aanwezig is. Hiermee bedoel ik dat een muizenpopulatie niet groot kan worden als er niet veel voedsel aanwezig is. Is er wel veel voedsel aanwezig dan is ook de kans op een muizenplaag reëel aanwezig.

Huisvesting van muizen

Muizen huisvesten zich over het algemeen in donkere moeilijk te bereiken plekken. Ze vestigen zich daar omdat ze zich dan veilig voelen, en ze kunnen er op hun gemak hun nestje maken waar ze zich voortplanten. De voortplanting van muizen gaat erg snel. Zo is een jonge muis na 2 maanden geslachtsrijp en hebben ze een draagtijd van ongeveer 21 dagen.

Hoe los je een muizenprobleem duurzaam op

Je wilt een muizenprobleem duurzaam oplossen zodat het niet terug blijft komen. Het is handiger en je bent er voor langere tijd vanaf. Dat is tenslotte de rede om een muizenprobleem duurzaam op te lossen.

Nu je weet wat de eerste levensbehoeften van muizen zijn, weet je ook hoe je het ze zo moeilijk mogelijk kunt maken, dat ze niet meer bij jouw willen zijn.

Ontneem muizen hun eten. Vindt de voedselbron vanwaar ze hun eten halen, en zorg ervoor dat al het andere eten opgeslagen wordt in afgesloten plastic bakken. Ga bewust om met restafval en laat geen voedsel slingeren. Strooi geen voedsel in je tuin of buitenplaats en ruim gemorste diervoeding elke avond op. Kortom optimaliseer de algehele hygiëne. Losliggend fruit in je tuin is ook een bron van voedsel. Ga er bewust mee om en voorkom dat ze eten kunnen vinden.

muizenprobleem eten

Ontneem muizen drinken. Dit is in sommige gevallen een lastig verhaal. Soms hebben mensen een waterpartij in de tuin of in hun omgeving. Geen probleem want alleen van water kunnen muizen niet leven. Dus als je water niet helemaal weg kunt nemen is er geen man overboord. Het is wel zo dat muizen niet graag leven in zeer natte en vochtige ruimtes. Dit is wel weer fijn voor zwammen en schimmels, dus het is verstandig om je woonomgeving droog te houden.

Ontneem muizen hun huisvesting. Vaak hebben mensen onbewust veel schuil- en nestplaatsen gecreëerd voor muizen. Overvolle zolders, overvolle garages, overvolle opslagruimten, houtstapels, papier, oude kleding, kerstspullen en allerhande spullen meer. Ideale plaatsen voor muizen om zich in te huisvesten. Het zijn rustige plaatsen die meestal weinig worden bezocht. Gaat men na een jaar weer de skispullen van zolder halen dan blijken er gaten en nesten van muizen in te zitten.

muizenprobleem houtstapel

TIP : Sla spullen op in afgesloten plastic bakken en ruim oude spullen regelmatig op. Zo hou je overzicht en kun je direct zien als er muizen aan het rond scharrelen zijn.

Wat kan Pest Free doen als je een muizenprobleem hebt?

Pest Free heeft zich gespecialiseerd in het voorkomen en oplossen van muizenproblemen bij particulieren en bedrijven. Wij zijn lid van het Kennis en Adviescentrum voor Dierplagen en van Brancheorganisatie PLAN. Wij volgen regelmatig bij- en nascholing als het gaat over muizen en ratten bij het KAD.

Wij zijn ervan overtuigd dat het duurzaam oplossen van een muizenprobleem uiteindelijk goedkoper en effectiever is dan het bestrijden met giftige bestrijdingsmiddelen.

Pest Free helpt particulieren met gifvrije methodes, toepassingen, tips en adviezen. Heb je vragen over ons gifvrij en duurzaam systeem neem dan gerust contact op. Lees hier meer over het zelf oplossen van een muizenprobleem.

Voordelen duurzame ongediertepreventie

Duurzame ongediertepreventie volgens onze methode heeft veel voordelen ten opzichte van giftige chemische bestrijdingsmiddelen. Deze voordelen zijn :

  1. Duurzaam karakter
  2. Milieuvriendelijk
  3. Geen stinkende dode kadavertjes boven je plafond of ergens anders
  4. Geen gevaar van giftige bestrijdingsmiddelen
  5. Geen risico`s voor kleine kinderen
  6. Geen risico`s voor huisdieren
  7. Gifvrij

Lijmplanken en lijmvallen verboden voor het vangen van muizen en ratten.

Kijk hier hoe Plug In Pest Free je kan helpen

Reacties

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.