Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland verbruik bijna 800.000 kilogram muizengif en rattengif per jaar

Er wordt jaarlijks in Nederland een gifberg van bijna 800.000 kilogram muizen- en rattengif verbruikt. Muizengif en rattengif worden in de wereld van de ongediertebestrijding rodenticiden genoemd.

Deze gifberg heeft een enorme impact op de natuur en het milieu. Hoe we het ook wenden of keren, rodenticiden zijn zeer giftig en per definitie slecht voor uw gezondheid het milieu en de natuur.

Risico`s van het gebruik van muizengif en rattengif zijn:

 • Doorvergiftiging naar roofvogels
 • Doorvergiftiging naar landroofdieren
 • Wegspoelen van resten
 • Uitrijden van mest met resten
 • Onzorgvuldig gebruik
 • Vergiftiging van huisdieren
 • Vergiftiging van kinderen

Hoe kan de gifberg kleiner worden.

De gifberg van rodenticiden kan kleiner worden door het geven van voorlichting en een verbod op het gebruik. Er zouden alleen rodenticide gebruikt mogen worden in gevallen waarvoor toestemming gegeven wordt. Alleen zo is het in de hand te houden en anders niet. Er zijn  protocollen in de maak om het gebruik van rodenticiden aan banden te leggen. Echter bij de handhaving zal het straks blijven liggen.

Alternatieven voor muizengif

Er zullen alternatieven methodes en toepassing bedacht moeten gaan worden om ongedierte zoals muizen en ratten te beheersen en onder controle te houden. Plug In Pest Free is er daar één van. Het terug dringen van de enorme gifberg kan door een aantal maatregelen te nemen, en voorlichting te geven vanaf de basisschool. Ongediertepreventie dient voor de beste resultaten gezamenlijk aangepakt te worden. 

Gedierte wordt ongedierte als de mens er last van krijgt, terwijl de mens zelf juist de ideale omstandigheden creëert waardoor overlast ontstaat. Laten we wel wezen dat muizen en ratten tot ons ecosysteem behoren. Onhygiënische toestanden zorgen ervoor dat muizen en ratten kunnen gedijen. Water is overal genoeg voor handen en de mens zorgt voor plezierig onderdak.

Ik ben ervan overtuigd dat heel veel overlast van ongedierte zoals ratten en muizen voorkomen kan worden. Het begint allemaal bij de bron.

 • Voorlichting op de basisschool over leefwijzen en risico`s van ongedierte.
 • Duurzaam bouwen is pas echt duurzaam als er rekening wordt gehouden met ongedierte.
 • Hygiëne op straat dient aangepakt te worden door gemeenten.
 • Bedrijven dienen bewuster om te gaan met bedrijfsafval en de opslag ervan.

Overvolle containers zie elke dag in het straatbeeld. Gemeenten plaasten containers met teweinig capaciteit of legen ze niet vaak genoeg. Ernstige overlast van ratten en muizen licht hierdoor voor de hand.

Zie hier onze gifvrij oplossing tegen muizen en ratten

Welke maatregelen kunt u nog bedenken die helpen om overlast van ongedierte te voorkomen. Geeft uw reactie hier onder in het commentaarveld.

Ik blijf continue op zoek naar gifvrij methodes en toepassingen. Via mijn blog blijf ik u voorzien van tips en adviezen. De ernorme gifberg van 800.000 kilogram moet weg voor een betere, gezondere leef en werkomgeving. 

Hoe werkt muizengif

Waarom zou u nog muizengif gebruiken in huis

15 tips muizen voorkomen in huis

Weren van ongedierte met rvs wering gaas

Wel gif zetten maar niet weren

Reacties

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
Kenniscentrum dierenplagen logo
Brancheorganisatie PLAN logo