// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe ontstaat een rattenplaag? 11 tips om een rattenplaag te voorkomen

Steeds vaker hoor en zie je meldingen in kranten, op tv en op internet over een rattenplaag. Verschillende factoren spelen hierbij een rol en zijn de oorzaak van het ontstaan van zo'n plaag.

Een rattenplaag begint met baby ratten

Baby ratten worden kaal, blind en doof geboren, ze hebben geen tanden, korte ledematen en een korte staart. Ze krijgen na 8 dagen beharing op de huid en na twee weken gaan hun oogjes open. Baby ratten worden gezoogd totdat ze 4 a 5 weken oud zijn. Een volwassen vrouwtjes rat baart tussen de 7 a 10 baby ratten. De grote van het nest is hierbij van invloed. Hoe groter het nest des te meer jonge ze zal krijgen. Moeder rat heeft haar kleintjes dan 21 tot 23 dagen bij haar gedragen. Baby ratten groeien erg snel, maar zijn de eerste twee weken volledig afhankelijk van de moeder.

Ratten hebben geen broedseizoen

Ratten hebben geen broedseizoen zoals vogels. Ze kunnen dus het hele jaar door zwanger raken. Het fokgedrag van ratten wordt wel beïnvloed door hoge of lage temperaturen. Extreem hoge en lage temperaturen zorgen ervoor dat ze minder fokken. De winters van de afgelopen jaren zijn niet koud geweest en er zijn meer baby ratten geboren die op hun beurt ook weer aan het fokken gaan. Het aantal meldingen van overlast van ratten is daarom alsmaar aan het toenemen.

Jonge ratjes

Jonge ratjes die eenmaal een vacht hebben en kunnen zien, zullen steeds beweeglijker worden. Na de zoogtijd van 4 a 5 weken gaan de jonge ratjes met moeder mee en krijgen ze les in het zoeken naar voedsel en les in hoe ze moeten overleven. Ratten zijn echte cultuurvolgers en kunnen zich heel gemakkelijk aan verschillende omstandigheden aanpassen. Jonge ratjes zijn na 3 maanden al geslachtsrijp en kunnen met hun voortplanting beginnen.

Ontwikkeling baby ratten – jonge ratjes – volwassen rat

 • Wijfjes in de leeftijd van 3 tot 18 maanden kunnen steeds bevrucht raken.
 • Ze hebben een draagtijd van 21 tot 23 dagen.
 • De nestgrootte ligt tussen de 7 tot 10 jonge ratjes.
 • Ze hebben een zoogperiode van 4 a 5 weken.
 • Na 3 maanden zijn de jonge ratjes geslachtsrijp.
 • Ze hebben een vermoedelijke maximale levensduur van 2 tot 3 jaar, als er geen vijandigheden zijn zoals rattengif, natuurlijke vijanden en rattenklemmen zijn.

In theorie zou elk wijfje gemiddeld 15 x 8 = 120 jonge ter wereld brengen. Dit is afhankelijk van nestelgelegenheid en voedselaanbod. Soms treed er grote sterfte op onder jonge ratjes. Deze sterfte kan oplopen tot wel 75%. Een richtlijn kan zijn dat elk wijfje 40 baby ratten op de wereld zet welke op hun beurt ook weer aan de voortplanting gaan deelnemen.

Hoe ontstaat een rattenplaag

Zoals je hierboven hebt gelezen, planten ratten zich erg snel voort en kunnen ze zich ook heel goed aanpassen. Een feit is echter dat er geen rattenplaag kan ontstaan als er niet voldoende voedsel aanwezig is en als er niet voldoende nestelgelegenheid is. Als je een mannetje en een vrouwtjes rat ergens neerzet waar zeer beperkt eten en drinken is dan zal daar nooit een rattenplaag ontstaan door het feit dat de omstandigheden daar niet optimaal voor zijn. Heb je een omgeving waar veel voedsel aanwezig is en waar voldoende nestelgelegenheid is dan kan er zo een rattenplaag ontstaan.

Een rattenplaag zal dus nooit ontstaan op plaatsen waar geen of te weinig voedsel aanwezig is. Ratten begeven zich dus niet voor niets zo graag op plaatsen waar veel mensen aanwezig zijn. De mens zelf creëert ideale omstandigheden voor ratten. Het antwoord op hoe een rattenplaag kan ontstaan mag dan ook wel duidelijk zijn.

Een rattenplaag kan ontstaan in woonwijken, opslagplaatsen, agrarische bedrijven, in binnensteden en eigenlijk overal waar veel mensen en/of voedsel aanwezig is. Factoren die van belang zijn voor het ontstaan van een rattenplaag zijn:

 1. Voldoende voedsel aanwezig
 2. Voldoende nestelplaatsen
 3. Voldoende drinken aanwezig

Zijn deze 3 factoren niet voldoende aanwezig dan zal er nooit een rattenplaag uitbreken. Je weet nu dan ook wat je kunt doen om een rattenplaag te voorkomen.

Tips om een rattenplaag te voorkomen

Nu je weet hoe een rattenplaag ontstaat, kun je maatregelen nemen om een plaag te voorkomen. Enkele tips die je daarbij helpen zijn:

 1. Bewaar vuilnis onbereikbaar voor ratten. Zorg ervoor dat vuilcontainers goed afsluiten en dat ook aan de onderkant de dop erop zit. Mensen die een grote vuilcontainer hebben, weten wat wij hiermee bedoelen.
 2. Zorg dat vuilnis regelmatig wordt afgevoerd.
 3. Strooi geen voedsel voor dieren je omgeving.
 4. Let op met vogelkooien en een kippenren in je tuin.
 5. Onderhoud terreinen en walkanten goed als je die in de buurt hebt.
 6. Sla goederen niet op tegen wanden. Bedrijfsmatig dienen wanden vrij gehouden te worden.
 7. Voorkom langdurige opslag. Ruim rommel en oude spullen op. Voorkom nestelgelegenheid.
 8. Controleer regelmatig en let op of er uitwerpselen liggen. Je kunt ook uitwerpselen van muizen tegen komen. Hiervoor gelden deze tips ook.
 9. Bedrijfsmatig dien je aan ingangcontrole te doen.
 10. Hoe muren vrij van beplanting. Dichte begroeiing zijn ideale schuilplaatsen en er onder kunnen ratten holen maken.
 11. Let erop of straatwerk niet aan het verzakken is. Dit kan duiden op een kapot riool waardoor ratten naar boven kunnen komen.

Nog enkele punten van aandacht zijn: Laat geen afgevallen fruit van fruitbomen liggen, ratten zijn dol op fruit. Druivenstruiken en andere struiken met fruit kunnen ook ratten aantrekken. Bij gebrek aan beter voedsel eten ratten ook zaden uit eikels, dus als je denkt dat je geen bron van voedsel in je buurt hebt maar er staan wel bomen waar eikels af vallen dan heb je al een voedingsbron te pakken. 

Voorkom dat je ratten in huis krijgt

Ratten in huis is geen pretje. Ik heb het onlangs meegemaakt bij een opdrachtgever. Deze had ratten in huis en die veroorzaakten de nodige ellende. Slecht slapen, niet rustig op de bank kunnen zitten en zelfs niet rustig op vakantie kunnen gaan. Ratten in huis kunnen veel herrie maken en stank veroorzaken. In dit geval zaten de ratten ook boven hun plafond waardoor rustig in de kamer zitten, niet zo rustig was en dat ze zelfs hun huis ontvluchte. Heb je last van ratten in je woonwijk of omgeving dan raad ik je aan om maatregelen te nemen waardoor ratten jouw huis overslaan om binnen te komen. Hierbij enkele tips tegen ratten in huis :

 1. Maak openingen in je buitenmuur dicht. Hiervoor kun je heel eenvoudig rvs wering gaas gebruiken. Dit werkt simpel en efficiënt.
 2. Zorg ervoor dat je tuin of buitenplaats niet aantrekkelijk is voor ratten. Geen voedsel en geen nestelgelegenheid. Ook fruitbomen zorgen voor voedsel. Ruim losliggend fruit dus op.
 3. Zorg ervoor dat er geen drinken voor ratten aanwezig is. Ratten kunnen niet zonder water.
 4. Maak binnen doorgangen zoveel als mogelijk dicht.
 5. Creëer binnen een ondraaglijke omgeving. Plug In Pest Free is daarbij een heel goed middel. Dit brengt het metabolisme in de war waardoor ratten een enorme drang naar water krijgen en ze raken gedesoriënteerd. Hierdoor is de omgeving bij jouw in huis ondraaglijk.

Door het uitvoeren van deze tips neem je maatregelen met een duurzaam en milieuvriendelijk karakter tegen ratten in huis.

Zelf Ratten vangen? zie hier 15 Tips van een professionele ongediertebestrijder

Bestel hier professionele rattenkisten om zelf ratten te vangen

Hoe beïnvloed Pest Free ratten

Bruine ratten in de tuin

Weren van muizen en ratten

 

Reacties

ratten verjagen

Naam: onno
Datum 03-07-2018 23:43

Dit middel verdrijft ratten op electro-magnetische straling. Steeds meer mensen kunnen niet meer tegen deze straling, zoals door zendmasten, mobiel, e.d. Dus ik zal het niet kopen.

ratten verjagen

Naam: François van Iersel
Datum 19-09-2018 19:01

Beste Onno, ik begrijp wat je bedoelt maar het werkt iets anders als dat je denkt. Pest Free units produceren geen elektromagnestisch veld, maar maken gebruik van het reeds aanwezige elektromagnetische veld, wat standaard in elk gebouw aanwezig is waar mensen zijn. Het elektromagnestische veld dat standaard aanwezig is neemt niet toe, en het neemt niet af. Het is puur een verandering op de achtergrond welke zeer gering is, maar voldoende om ratten en muizen te stressen. Hoop dat dit iets meer inzicht geeft. Vriendelijke groet Francois van Iersel

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.