// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

Overlast van huismuizen. Wat kun je doen om overlast te voorkomen!

Overlast van huismuizen is een algemeen probleem. De huismuis is één van het meest vervelende plaagdiertje waarvan je veel last kunt hebben. Ze zijn te vinden in en rondom huizen, bedrijfsgebouwen, in  open velden en landbouwgrond. Huismuizen consumeren en vervuilen voedsel bedoelt voor mensen, dieren en vee. Daarnaast veroorzaken ze aanzienlijke schade aan materialen en eigendommen en verspreiden ze ziekteverwekkende bacteriën en virussen, waaronder salmonella waardoor voedselvergiftiging ontstaat.

huismuizen voedsel

Biologie van de huismuis

De huismuis, Mus musculus is naar Europa verscheept door kolonisten die vanuit Centraal Azië deze kant op gekomen zijn.  De huismuis heeft een zeer groot aanpassingsvermogen en kan zich onder verschillende omstandigheden zeer goed staande houden. De huismuis komt eigenlijk overal voor waar ook mensen voorkomen en doet zijn naam goed eer aan.

Huismuizen hebben een voorkeur om granen te eten, maar bij gebrek daaraan eten ze eigenlijk alles. De huismuis heeft scherpe zintuigen en daarmee een goed ontwikkelde smaak, gehoor, reuk en gevoelsorgaan. Het zijn uitstekende klimmers en kunnen tegen een ruw horizontaal vlak op lopen.

De huismuis kan wel tot 30 cm hoor springen, en kan door gaatjes die amper 5 mm groot zijn. De huismuis is geneigd om in warme periodes naar buiten te trekken en als het kouder wordt komen ze weer terug naar binnen. Denk niet als je ze niet meer hoort dat ze er ook niet meer zijn.

Een vrouwtje kan per jaar 5 tot 10 keer  per jaar bevallen met elk 5 a 6 jonge. Ze heeft een draagtijd van 3 weken en haar jonge zijn na 2 maanden ook geslachtsrijp. De gemiddelde levensduur van de huismuis is ongeveer 12 maanden.

Kenmerken van huismuizen

Huismuizen zijn kleine knaagdieren met relatief grote oren en kleine zwarte kraalogen. Een huismuis weegt ongeveer 14 tot 32 gram, de lengte van kop en romp zijn ongeveer 75 tot 100 mm en de lengte van de staart is ongeveer gelijk aan die van het lichaam.

Muizenpoep en urine zijn kenmerken dat er muizen bij je in huis aanwezig en actief zijn. Knaagschade aan voedsel en materialen zijn ook kenmerken dat er muizen aanwezig zijn. Huismuizen bouwen hun nesten op plekken waar het rustig en warm is. Huismuizen brengen een karakteristieke muskusachtige geur voort waaruit je kunt opmaken dat er ergens een nest zit.

Overlast van huismuizen

Omdat huismuizen zo klein zijn kunnen ze veel gemakkelijker dan ratten toegang tot huizen en bedrijfsgebouwen krijgen. De huismuis heeft een flexibel skelet waardoor ze zich door een openingen van 5 mm kunnen begeven. Als gevolg hiervan is de huismuis het meest gewraakte zoogdiertje waarvan overlast wordt ervaren, zowel in huizen als in bedrijfsgebouwen.

huismuizen kunnen door een klein gaatje

Wat kun je doen om overlast te voorkomen

Overlast van huismuizen voorkomen begint in principe al met het bouwen en verbouwen van gebouwen. Tot op de dag van vandaag durf ik te beweren dat er bijna nergens rekening wordt gehouden met overlast van ongedierte zoals de huismuis.  Dit betekend dat er gewoonweg teveel openingen onnodig in gebouwen zitten waardoor huismuizen zich heel eenvoudig toegang kunnen verschaffen.  De sleutel tot succes voor een duurzame ongediertepreventie is het nemen van weringsmaatregelen. Dit is echt de belangrijkste maatregelen om huismuizen buiten te houden. Weringsmaatregelen zie ik in de praktijk ook nog veel te weinig, terwijl ze heel simpel zelf te nemen zijn.

muizen en ratten weren met rvs werging gaas

Een andere onlosmakelijke maatregelen is simpelweg gezegd het wegnemen van voedselbronnen. Voedselbronnen kunnen zijn:

 • Losliggend fruit
 • Noten op de grond
 • Open containers
 • Huisvuil open en bloot
 • Composthopen
 • Diervoeders niet in afgesloten bakken
 • Violier in tuin
 • Vogels in de huiskamer
 • Vuile vaat laten staan

huismuizen komen af op los liggend fruit

OPMERKING: Mijn ervaring is dat overlast van huismuizen in heel veel huishoudens voorkomt waar één of meerdere vogels in huis gehouden worden. Mijn ervaring is ook dat daar de problemen daar het moeilijkste op te lossen zijn. In de praktijk blijkt dat mensen een huismuis eerst voor lief nemen, maar als het er teveel worden pas actie gaan ondernemen.

TIP: Neem preventieve maatregelen als je voornemens bent om vogels in huis te gaan houden en zorg ervoor dat vogelvoer en zaden niet op de grond kunnen vallen.

Oude gebouwen en overlast van huismuizen

Oude gebouwen en overlast van huismuizen zijn vaak een hele uitdaging om het muizenprobleem onder controle te krijgen. Het probleem bij oude gebouwen is:

 • Ze staan vaak met elkaar in verbinding door spouw, kruipruimte en daken
 • In binnensteden zijn er vaak horeca of andere bedrijven met voedsel in gevestigd
 • Hygiëne is vaak niet optimaal door ruimtegebrek
 • Veel holle niet toegankelijke ruimtes aanwezig

Bij oude gebouwen zijn er vaak combinaties van maatregelen nodig om overlast van huismuizen op te lossen en beheersbaar te houden. Alleen het zetten van muizengif zal nooit een duurzame oplossing kunnen bieden en vaak ook niet met alléén een Plug In Pest Free unit. Het is soms erg moeilijk om in bepaalde situaties overlast van huismuizen onder controle te krijgen, daar willen wij eerlijk en duidelijk over zijn. Dat overlast van huismuizen binnen 24 uur is opgelost is een fabeltje en kan met chemische bestrijding nooit gerealiseerd worden.

Duurzaam, Milieu- en Diervriendelijke oplossing

Overlast van huismuizen wordt in 98% van de gevallen opgelost door simpelweg het plug en play systeem van Pest Free. Er zijn geen giftige bestrijdingsmiddelen nodig, gewoonweg doordat er een onaangename omgeving voor muizen wordt gecreëerd. Behaal jij niet het resultaat wat je in gedachte hebt neem dan altijd even contact met ons op. Wij staan voor 100% achter de effectieve werking van Plug In Pest Free en helpen je graag met het oplossen van je muizenprobleem.

Hoe je een muizenprobleem duurzaam oplost

Muizen in huis voorkomen, hoe kan ik het beste muizen verjagen?

De risico's van muizengif - gebruik een muizenverjager als alternatief

Muizen boven plafond bestrijden

[ninja-popup ID=9660]Doe de test met plug in pest free[/ninja-popup]

Reacties

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.