// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

Pesticiden en menselijke gezondheid.

Pesticiden en menselijke gezondheid hebben meer elkaar te maken dan voorheen werd gedacht. Dit blijkt ook weer uit een recentelijk onderzoek van de Universiteit Gent in België.

Pesticiden behoren tot de meest gebruikte chemische stoffen in de wereld, en ook een van de meest gevaarlijk voor de menselijke gezondheid. Ze zijn een belangrijke oorzaak van vergiftigingen. Er zijn naar schatting duizenden doden per jaar wereldwijd te betreuren.

menselijke gezondheid en pesticiden - muizengif

Pesticiden en menselijke gezondheid

Pesticiden kunnen ook chronische gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid  en ze kunnen zorgen voor acute vergiftigingen als je er regelmatig aan wordt blootgesteld. Vele studies hebben gedocumenteerd wat de nadelige gezondheidseffecten zijn op de mens. Er zijn verschillende zorgelijke punten.

Veel van de gebruikte insecticiden voor huishoudelijk gebruik zijn organofosfaten. Deze zijn in veel studies gekoppeld aan neurologische schade bij mensen. In feite werd chloorpyrifos, een bestrijdingsmiddel uit deze klasse, onlangs verboden door de EPA in de VS. In een recente beoordeling is wetenschappelijk aangetoond dat kinderen routinematig worden blootgesteld aan onveilige niveaus.

Pesticiden spelen rol bij menselijke kankers

Er is ook overtuigend bewijs dat pesticiden een rol spelen bij menselijke kankers. Zo hebben bijvoorbeeld epidemiologische studies aangetoond dat insecticiden bijdragen aan de ontwikkeling van hersentumoren en aan leukemie bij kinderen.

Studies hebben ook gedocumenteerde voortplantings afwijkingen aangetoond zoals een verhoogd percentage miskramen bij mensen die lang in aanraking zijn geweest met pesticiden.

Van bijzonder belang is het effect van pesticiden op de gezondheid van kinderen. Er zijn verschillende redenen waarom kinderen kwetsbaarder zijn als zij langer worden blootgesteld aan pesticiden.

kind met muizengif

Kinderen zijn niet voldoende beschermd

Een rapport van de National Academy of Sciences in de VS (pesticiden in de voeding van zuigelingen en kinderen, 1993) heeft het bewijsmateriaal onderzocht en kwam tot de conclusie dat kinderen niet voldoende zijn beschermd tegen pesticiden. Ze hebben wijzigingen in regelgeving en nieuwe onderzoeken en testen aanbevolen om dit te verhelpen. Het resultaat was de Food Quality Protection Act, aangenomen door het Amerikaanse Congres in 1996.

Extoxnet is een dienst van diverse Amerikaanse universiteiten met toxicologie afdelingen waar veel informatie over pesticiden is te verkrijgen. Het US EPA heeft informatie over pesticiden, en heeft een pesticiden programma.

Verschillende milieuorganisaties hebben  uitstekende websites gewijd aan nieuws, onderzoek en belangenbehartiging  over pesticiden. PANNA is de Amerikaanse tak en PAN-UK is de Britse tak van het Pesticide Action Network.

Een alternatief voor Pesticiden is Duurzame Ongediertebestrijding.

Ongediertebestrijding en Ongediertepreventie op scholen

Traditionele ongediertebestrijding op scholen met pesticiden

20 Tips ter voorkoming van ongedierte op uw kinderdagverblijf

Ongediertepreventie op een kinderdagverblijf

Vind jij Pesticiden en Menselijke gezondheid een waardevol artikel ? Deel het met je netwerk en schrijf hieronder jou reactie.

Wat is muizengif? Wat gaat er veranderen

Muizen laten bestrijden zonder gif

Muizenbestrijding in huis zelf uitvoeren

Reacties

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.