// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

Zelf ratten vangen in je tuin

Ratten vangen! Regelmatig wordt ik gebeld met de vraag `` Hoe kan ik zelf ratten vangen ``. Veel mensen ervaren overlast van ratten in hun tuin. Ratten zijn cultuurvolgers en leven daarom graag bij mensen in de buurt. De toenemende overlast van ratten is naar mijn mening te wijten aan een drietal hoofdoorzaken, namelijk:

 1. We hebben al een paar jaar geen strenge winters gehad waardoor er minder exemplaren een natuurlijke dood sterven.
 2. Er is vaak voedsel voor ratten aanwezig dat werkt als een magneet, en deze beestjes aantrekt.
 3. Mensen voorzien ratten onbewust van schuilplaatsen schuil- en nestelplaatsen.

Ratten zijn niet alleen dragers van ziekteverwekkende bacteriën, maar ze kunnen ook veel schade aanrichten. Daarnaast is het risico aanwezig als je ratten in je tuin hebt dat ze uiteindelijk ook naar binnen komen. Dat is iets wat je niet wilt!

Onze manier van aanpak waarmee we jou kunnen helpen

Onze manier van aanpak is erop gericht je te helpen met het voorkomen van overlast van ratten. Onze manier van aanpak is gebaseerd op de door ons zelf ontwikkelde Gifvrij Plaagdier Management methodiek. De belangrijkste punten van deze methode zijn het wegnemen van de belangrijkste drie eerste levensbehoeften, namelijk:

 1. Voedsel weg nemen
 2. Water weg nemen
 3. Schuil- en nestelplaatsen weg nemen

Ik weet als geen ander dat het niet altijd meevalt om bijvoorbeeld water weg te nemen. Zeker niet als je een sloot of een waterpartij bij je in de buurt hebt. De ander twee eerste levensbehoeften kun je wel wegnemen, en dan ben je al heel goed op weg.

Zelf ratten vangen! Dit zijn belangrijke aandachtspunten

Wil je zelf ratten vangen dan zijn er enkele punten waar je absoluut rekening mee dient te houden. De allerbelangrijkste is samenwerking met buurtgenoten. Jij kunt als eenling een rattenprobleem in je tuin vaak niet oplossen, simpelweg om het feit dat je ook met andere buurtbewoners te maken hebt. Ik adviseer dan ook iedereen om overlast van ratten gezamenlijk aan te pakken. Je hebt met rattenbestrijding zeer zeker met elkaar te maken, en je zult ook met elkaar rekening dienen te houden, als je het rattenprobleem duurzaam op wilt lossen. Samenwerking met buurtgenoten is belangrijk om de overlast van ratten breed aan te pakken en om de vangkans aanzienlijk te vergroten. Gezamenlijk ben je in staat om snel veel ratten te vangen en de populatie snel een kopje kleiner te krijgen.

Belangrijke aandachtspunten met zelf ratten vangen:

 1. Samenwerking met buurtgenoten
 2. Gezamenlijk de algehele hygiëne optimaliseren. Denk hierbij aan diervoeders, afvalstromen, volières, afvalbakken, containers en niet te vergeten het houden van dieren in eigen tuin.
 3. Gezamenlijk wegnemen van schuil- en nestelplaatsen. Ratten die zich niet kunnen verschuilen zullen verder gaan.

Zelf ratten vangen – Hoe ga je het beste te werk

Een zeer belangrijk aandachtspunt met zelf ratten vangen is dat je heel goed oplet dat er geen andere dieren, huisdieren of kinderen mee in aanraking kunnen komen. Ik ga je uitleggen hoe je simpel en goedkoop zelf ratten kunt vangen met een rattenkist waarin klapvallen zitten. Het effectief zetten van rattenkisten met klapvallen is afhankelijk van het voorwerkt dat gedaan dient te worden, en dat is hygiëne optimaliseren.

LET OP: Zorg ervoor dat rattenkisten zo staan opgesteld dat kleine kinderen, en andere dieren er niet in kunnen komen. Dit kun je doen door ze verdekt op te stellen of er een grotere bak overheen zetten. Je kunt ze ook onder spullen zetten waar kinderen en ander dieren niet bij kunnen. Denk altijd aan de veiligheid van mensen en dieren die je tuin betreden.

Neem alle vormen van voedsel weg zodat er geen ander voedsel aanwezig is. Los liggend fruit, voederbakken van huisdieren, brood voor vogels, vuilnis en alles wat eetbaar is dient opgeruimd te worden. Als je dat hebt gedaan ben je klaar voor het vangen van ratten.

bestel%20direct%20bij%20pest%20free.png

Zie hier mijn korte instructie video met uitleg hoe je dit het beste doet.

rattenklem prepareren rattenkist

Dit kun je gebruiken voor het prepareren van een rattenklem.

Het zetten van rattenkisten

Een rattenkist is een stevige plastic bak waarin twee rattenklemmen zitten. Prepareer de rattenklem met pindakaas. Zorg ervoor dat het rondje op de rattenklem goed en stevig is gevuld en smeer er ook een beetje omheen. Strooi er enkele zonnebloempitten overheen. Ratten zijn er dol op. Heb je zelf een ander idee om op de rattenklem te doen, of weet je iets waar ze op af komen, dan kun je dat ook proberen. Ratten zijn dol op vette zaden die je ook over de pindakaas kunt strooien.

\rattenval met pindakaas rattenvangen

Rattenval met pindakaas. Druk de pindakaas stevig in het rondje.

TIP om niet te vergeten: Span de rattenklemmen nog niet als je de rattenkisten gaat zetten. Laat de ratten eerst vertrouwen krijgen in de nieuwe obstakels in hun omgeving. Heb hiermee geduld en laat de ratten gerust de kisten leeg smullen zonder dat er iets gebeurd. Vaak kunnen mensen dit geduld niet opbrengen, maar het is van cruciaal belang om later goed te vangen. Je mag de ratten gerust een paar dagen laten eten, voordat je de klemmen gaat spannen. Je kunt zo namelijk ook zien of de rattenkisten op de juiste plek staan. Is er een rattenkist waarvan niet is gesnoept dan kun je die verzetten naar een betere plaats. Je zult zien als je zo gaat ratten vangen, dat succes is verzekerd.

 

rattenkist rattenklem met pindakaas en zaden

Rattenklem met pindakaas en zonnebloempitten[/caption]

Wat voor lokaas gebruik je voor het vangen van ratten met een rattenkist

Ratten zijn alleseters en het kan soms nuttig zijn om verschillende soorten lokaas te gebruiken. Pindakaas met vette zaden is een voorbeeld, maar je kunt er ook een stukje knakworst in doen. Ratten eten bij gebrek aan beter alles wat ze kunnen pakken. Eten waar ze dol op zijn is:

 • Graansoorten
 • Fruit
 • Vlees
 • Vis
 • Knollen
 • Bladgroente
 • Bedorven voedselresten

Wist je dat een rattenpopulatie groeit naar mate er voedsel aanwezig is? Des te meer voedsel des te eerder heb je te maken met een rattenplaag. Voedselbronnen elimineren is dus van cruciaal belang in de strijd tegen ratten.

Ratten vangen met rattenkisten

Ratten vangen met rattenkisten kan iedereen. Belangrijk is dat je het geduld op kunt brengen zoals ik hierboven heb omschreven alvorens je de rattenklemmen gaat spannen. Je kunt daardoor ook monitoren waar ze wel worden bezocht en waar niet. Zo ben je in staat om de rattenkisten op de juiste plekken te zetten en effectief te vangen. Zet rattenkisten om de 5 meter met de rug tegen een wand of muur. Prepareer de rattenkist zoals omschreven. Je mag in de rattenkist zelf ook wel wat voedsel leggen, zodat ze lekker kunnen eten en vertrouwen krijgen. Dit laatste is erg belangrijk omdat ratten slimme en sluwe beestjes zijn.

professionele-rattenkist-met-rattenklem-300x169.jpg

Professionele rattenkist inclusief 2 rattenklemmen en donkere deksel

Ratten vangen met rattenkisten gaat het beste met goed materiaal. Ik help je daar graag bij en kan je helpen met professionele rattenkisten waarmee wij, en andere ongediertebestrijders ook werken. Rattenkisten met een donkere deksel werken het beste simpelweg omdat ratten graag in donkere ruimten verblijven. 

Ratten vangen met rattenkisten, of met welke manier van vangen dan ook, betekend wel dat je regelmatig dient te controleren op vangst. Liefst elke dag. PS.draag altijd latex of anders handschoenen met het controleren van vallen en klemmen. Heb je vragen stel ze dan hier onder in het reactieveld. Heb je tips deel ze dan ook in het reactieveld.

bestel%20direct%20bij%20pest%20free.png

Essentiële TIPS tegen ratten

Eerste hulp bij last van ratten

Reacties

Ga je ook een weekje naar…

Naam: Pietha vugs
Datum 26-06-2018 11:12

Ga je ook een weekje naar Frankrijk zonodig ?

Best Pietha, Als ik daarvoor…

Naam: François Iersel
Datum 09-07-2018 09:36

Best Pietha, Als ik daarvoor wordt uitgenodigd dan is dat altijd leuk natuurlijk.Ik hoor het wel en als je advies nodig hebt kun je mij bellen. Groet François

Super val - rat alleen niet dood!

Naam: Hanneke
Datum 01-04-2020 20:45

Hoi, we hebben volgens instructie de val gezet (eerste paar dagen zonder gespannen val, daarna pas ‘aan’) en meteen raak. alleen, de rat is niet dood! Wat is nu de handigste vervolgstap? Hoe doden we hem makkelijk? En moet de val daarna schoongemaakt worden, hoe?
Groet Hanneke

Super val - rat alleen niet dood!

Naam: François van Iersel
Datum 01-04-2020 21:08

Beste Hanneke, dank voor je bericht. Dit kan helaas soms wel eens voorkomen. Ik vind dit zelf altijd heel vervelende situaties maar daar heb  je weleens mee te maken. Zelf help ik de rat dan met een spade of zware luchtbuks. Niet iedereen heeft een luchtbuks en dan kun je het volgende doen om het snel tot een einde te brengen. Leg de rat in een kuil en steek er een keer doorheen met de spade. Dat is op zo`n moment de meest humane manier. Zand erover en je ziet het niet meer. Is niet leuk om te doen maar er rest je niets anders. Succes en vriendelijke groet Francois van Iersel

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.