// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

Ratten vangen. 15 TIPS van een professionele ongediertebestrijder

Ratten vangen is een noodzakelijk iets als je last van ratten hebt in je leef- en/of werkomgeving. Het is van cruciaal belang als je de strijd met deze plaagdieren aan gaat, dat je de kneepjes van het vak goed kent. Als professioneel ongediertebestrijder help ik je daar graag bij.

Heb je last van ratten in je tuin, buitenplaats of zelfs in huis dan zul je in actie moeten komen om een verdere uitbraak te voorkomen. Samenwerking met mensen uit de buurt is daarbij van groot belang. Ratten vangen met de tips die ik je hier ga geven besparen je veel kosten en zullen je helpen het probleem in de kiem te smoren. Ik leer je ratten vangen zoals wij professioneel ongediertebestrijders het ook doen.

Heb geduld en optimaliseer de algehele hygiene

Alleen met een rattenval zetten wil niet zeggen dat je rattenprobleem snel is opgelost. Je kunt overigens niet snel teveel rattenvallen zetten, mijn advies is dan ook om er altijd minimaal 3 te plaatsen. Ratten vangen vergt geduld en creativiteit. Soms vang je direct en soms kan het een hele poos duren voordat je de eerste rat vangt. Van groot belang is dat de algehele hygiene goed op orde is. 

Vaak wordt ik benaderd door mensen die last hebben van ratten in hun tuin. In veel gevallen zijn er dan ook factoren aanwezig welke ratten aantrekken, zoals:

  1. Een kippenhok / ren in de tuin.
  2. Een vogelkooi in de tuin.
  3. Konijnen in de tuin.
  4. Voldoende schuil- en nestelplaatsen in de tuin.

Een rattenpopulatie groeit naar mate er voedsel en schuilplaatsen aanwezig zijn. Zorg er daarom voor dat er GEEN diervoeders blijven liggen en dat schuil- en nestelplaatsen worden weggehaald. Hierbij kun je denken aan:

  1. Steenstapels
  2. Houtstapels
  3. Vlonders van een terras
  4. Vloer van een schuurtje
  5. Stoeptegels

Ratten zijn schuwe en slimme beesten probeer dus slimmer te zijn dan hen. Des te minder voer of ander voedsel aanwezig is des te eerder komen ze op een rattenval af. Geef ze het idee dat het een vertrouwd iets is door te werken volgens onderstaande manier. 

15 TIPS van een professionele ongediertebestrijder

TIP 1. Ratten vangen met een rattenklem

Ratten vangen gaat erg goed met de ouderwetse rattenklem. Rattenklemmen kun je los neer zetten maar dat is niet veilig om te doen. Ik adviseer je om rattenklemmen te plaatsen die in een rattenkist zitten. Deze rattenkisten kun je veilig neerzetten, en hebben als ander voordeel dat je ze heel aantrekkelijk kunt maken voor effectief ratten vangen. Ratten lopen instinctief langs muren, wanden of hekken.

Plaats daarom de rattenkisten met rattenklem altijd tegen de wand, muur of hek. Het is niet waarschijnlijk dat ratten midden door een ruimte lopen. Onderzoek waar de looppaden van ratten zijn en plaats daar de rattenkisten. Ik zet als professioneel ongediertebestrijder het liefst wat extra vallen omdat dit de vangkans aanzienlijk vergroot. Plaats rattenklemmen op strategische plaatsen zoals looppaden en ingangen. Lees op deze link hoe je het beste ratten kunt vangen met rattenkisten.

rattenkist%20met%20rattenklem.jpg

TIP 2. Ratten vangen met het lekkerste lokaas

Ratten vangen is niet altijd zo simpel als het lijkt. Verleid ze om naar de door jou gezette rattenklem te komen, door deze heerlijk te prepareren. Prepareer de rattenklem maar zet deze nog niet scherp. Ratten zijn slimme en sluwe plaagdieren die zich niet zomaar laten vangen. Probeer dus slimmer te zijn dan de ratten die je leef- of werkomgeving teisteren.

Als professioneel ongediertebestrijder adviseer ik je om doordacht te werk te gaan. Zet rattenklemmen in een rattenkist en maak deze heel aantrekkelijk. Zelf gebruik ik heel vaak pindakaas met zonnebloempitten. Daar zijn ze dol op. Je kunt ook sterk geurend voedsel gebruiken zoals vis, beschimmelde kaas, noten en vette zaden.

lokaas in rattenkist rattenklem

TIP 3. Laat ratten vertrouwen krijgen

Zoals gezegd is het belangrijk dat ratten vertrouwen moeten krijgen aan nieuwe dingen in hun leefomgeving. Ik adviseer je als professioneel ongediertebestrijder dat als je rattenklemmen gaat plaatsen ze nog niet direct scherp stelt. Maak ze aantrekkelijk met lokaas zoals hier boven en laat de ratten er dan eerst aan wennen. In de praktijk blijkt dit voor veel mensen lastig omdat ze de rattenklem direct scherp zetten. Heb geduld en laat de ratten eerst vertrouwen krijgen in het nieuws binnen hun leefomgeving.

Laat ze de rattenkist maar betreden en rondsnuffelen. Vul het lokaas wel elke dag aan zodat ze weten dat er iets lekker te halen blijft. Je kunt op deze manier ook goed zien of de rattenkisten goed opgesteld staan. Als er geen opname van het lokaas is zet de rattenkist dan op een ander plek, waar wel voedselopname is. Ik laat zelf geprepareerde rattenkisten 1 tot 2 weken staan alvorens ik ze ga scherp stellen.

Het is ook altijd goed om wat papiersnippers in de rattenkist te leggen. Ratten vinden dat prettig en zien dit als nestelmateriaal. Een ander truc is om in de ene rattenkist de rattenklem wel scherp te zetten en in de andere rattenkist niet. Je zult zien dat dit een effectieve manier van ratten vangen is.

TIP 4. Gifvrij ratten vangen

Als professioneel ongediertebestrijder heb ik me zelf gespecialiseerd in gifvrije methodieken en toepassingen voor het vangen van ratten en muizen. Ik ben tegen het gebruik van rattengif om verschillende redenen. Gifvrij ratten vangen is een hele goede manier om beginnende overlast van ratten in de kiem te smoren. Het is we belangrijk dat je gedisciplineerd te werk gaat. Wil je NIET direct ratten vangen dan kun je Plug In Pest Free units plaatsen en later weringsmaatregelen nemen. Dit werkt alleen inpandig e is niet voor buiten.

TIP 5. Gifvrij en niet teveel lokaas

In de praktijk hoor ik nogal eens dat ratten het lokaas van de rattenklem af eten, en dat klem niet af gaat. Dit kan voor komen als je er teveel lokaas op doet, en als je lokaas er niet goed op aanbrengt. Effectief ratten vangen vraagt geduld en een doordachte werkwijze. Zelf doe in aan de voorkant van een rattenklem lokaas in het aanwezige rondje en wat aan de achterkant van de rattenklem.

De ratten moeten dan extra moeite doen om bij het voer te komen, en ze moeten zich zelfs over de klem heen bewegen om bij het voer te komen. Als de raten dan op de klem trapt zit hij of zij er ook direct goed in. Vermeng gifvrij lokaas nooit met giftig lokaas. Dit is overbodig, zinloos en brengt onnodige risico`s met zich mee.

TIP 6. Gebruik rattenkisten die professionals ook gebruiken

Gebruik voor het vangen van ratten goede materialen die wij als professioneel rattenvanger ook gebruiken. Rattenkisten die wij zelf gebruiken zijn van stevig materiaal en voorzien van goede klemmen. Voor de prijs hoef je het niet te laten want ze zijn niet duur. Hier in onze webshop kun je professionele rattenkisten inclusief rattenklemmen kopen.

professionele rattenkist met rattenklem

TIP 7. Gebruik handschoenen bij het zetten van rattenklemmen

Ratten kunnen afschrikken van menselijke geuren. Deze herkennen ze aan vetten die achter blijven op de rattenklem en rattenkist. Alhoewel ratten zich niet helmaal laten afschrikken door menselijke geuren is het dragen van handschoenen aan te bevelen. Je kunt kiezen voor latex handschoenen of een wat dikkere soort handschoen die je ook bescherming biedt tegen het dicht klappen van de rattenklem.

TIP 8. Gebruik voldoende rattenvallen

Als professioneel rattenvanger ben ik voorstander van het plaatsen van extra rattenklemmen. Je verhoogd daarmee de vangkans aanzienlijk, en je kunt ratten gemakkelijker in de maling nemen. Zoals reeds eerder gezegd kun je dan ook een val zetten die niet gespannen is, waardoor ratten gemakkelijker in de val lopen omdat ze er vertrouwen in hebben.

In de regel is het zo als je 1 rat ziet dat er meerdere in de buurt zijn. Meer vallen bekend dat je meer ratten kunt vangen. In de praktijk worden er naar mijn mening vaak te weinig vallen geplaatst en wat ik dan hoor is dat er niets wordt gevangen. Met meerdere vallen kun je ook verschillende soorten lokaas uitproberen en testen welk lokaas het beste wordt gegeten. Het meest gegeten lokaas gebruik je dan op de rattenklemmen die je gaat spannen.

TIP 10. Zet rattenvallen langs muren, wanden en omheining

Plaats de complete rattenvallen met de opening langs muren, wanden en of omheining. Ratten verplaatsen zich van nature hier langs om zich enerzijds te beschermen, maar ook om te navigeren. De opening van een rattenkist loopt parallel met de muur waardoor ratten er gewoon doorheen kunnen lopen. Plaats rattenkisten om de 5 a 10 meter en zeker niet verder uit elkaar. En zet ze zoals gezegd in het begin niet scherp maar laat ratten er eerst aan wennen en laat ze er maar lekker van eten. Des te meer vertrouwen ze erin hebben des te maar vang je er als je ze scherp zet.

bestel%20direct%20bij%20pest%20free.png

TIP 11. Plaats rattenvallen buiten

Ratten vangen begint buiten en niet binnen. Weet je dat er ratten in je woon- of werkomgeving aanwezig zijn zet dan rattenkisten buiten. Wat je buiten weg vangt kan immers niet meer naar binnen komen. Goede plaatsen voor het zetten van rattenkisten zijn bij de vuilnisbak, schuurtje, volière, kippenren, vijver, garage, onder bosschages, bij houtstapels, steenstapels en bij containers.

TIP 12. Neem weringsmaatregelen tegen ratten

Wil je een duurzame oplossing en geen ratten binnen dan is het nemen van weringsmaatregelen sterk aan te raden. Weringsmaatregelen zijn het dicht maken van openingen in de buitenmuur, maar ook het onaangenaam maken van de leefomgeving van ratten. Lees hier meer over weringsmaatregelen die je kunt nemen en hier hoe Plug In Pest Free je kan helpen met het weren van ratten in huis of bedrijf.

professionele rattenkist met rattenklem

TIP 13. Hoe een rattenpopulatie verminderen

Ontdek je ratten bij je in de buurt en merk je dat het er meerdere zijn, dan is het belangrijk dat de ratenpopulatie snel wordt verminderd om een rattenplaag te voorkomen. In dit geval is het zeker van belang om voldoende rattenkisten te zetten voor het vangen van ratten. Plaats om de 5 meter een rattenkist en prepareer ze pindakaas, zonnebloempitten of andere lekkernijen. Laat ze er even aan wennen en er vertrouwen in krijgen. Zet ze daarna op scherp en laat de vallen de rest doen. Controleer de rattenkisten elke dag, maak ze leeg waar nodig en zet ze opnieuw.

TIP 14. Grote overlast van ratten vraagt om een grote aanpak

Een rat in je tuin vergt minder werk dan een kolonie ratten onder je schuur of onder een opslagcontainer. Overlast van ratten bij grote gebouwen vraagt om een gedegen plan van aanpak en een structurele werkwijze. Je dient rekening te houden met de omgeving. Hiervoor is habitat management voor ratten sterk aan te bevelen omdat je absoluut rekening dient te houden met de omgeving waar het probleem speelt en vandaan komt. Alle relevante informatie kan je helpen met het oplossen van je rattenprobleem.

TIP 15. Voorkom dierenleed

Door het verkeerd zetten van een rattenklem of verkeerd gebruik kan dierenleed worden veroorzaakt. Om dit te voorkomen is het belangrijk om professionele spullen te gebruiken om ratten te vangen. Ratten dienen direct gedood te worden en niet half. Dit heeft alles te maken met de rattenkisten die je gebruikt en de klemmen die erin zitten.

Bestel hier professionele rattenkisten inclusief rattenklem welke wij als rattenvanger in de praktijk ook gebruiken

Bij onze rattenkisten krijg je GRATIS papiersnippers en een mix van zonnebloempitten, zaden en granen. Ratten zijn namelijk dol op vette zaden en papiersnippers vinden ze prettig.

Algemene TIPs: Algehele hygiëne is van het grootste belang in de strijd tegen ratten. Vuilniszakken die open en bloot staan, containers die uitpuilen, losliggend fruit of ander voedsel zijn veroorzakers van rattenproblemen. Hou je woon- en werkomgeving schoon en ruim voedsel op de juiste manier op.

bestel%20direct%20bij%20pest%20free.png

wat-eten-ratten-ratten-vangen-300x169.jpg

Nemen van weringsmaatregelen zijn van essentieel belang als je een duurzame en milieuvriendelijke oplossing wilt bewerkstelligen. samenwerking met buurt en buren of buurtvereniging is aan te bevelen als het een groter rattenprobleem is. Gemeenten zijn vaak nalatig maar zeker niet altijd de schuld van rattenoverlast.

rvs wering gaas muizengaas

Zelf ratten vangen in je tuin met rattenkisten

Eerste hulp bij rattenoverlast

Hoe ontstaat een rattenplaag

Hoe leven bruine ratten? Rattenhol van de bruine rat

Heb jij nog goede TIPS deel ze dan hier onder in het reactieveld

 

Reacties

Zet de klemmen anders om in…

Naam: Eric
Datum 04-03-2018 11:51

Zet de klemmen anders om in de kist dit vergroot de vangkans

Beste Eric, daar zijn de…

Naam: François Iersel
Datum 06-03-2018 03:06

Beste Eric, daar zijn de meningen over verdeelt. Ik vang zelf op deze manier net zoveel als dat de klemmen andersom staan. Nu moeten de ratten er meer moeite voor doen om bij het lokaas te komen en denk ik zelfs dat je ze gemakkelijker vangt. Dank voor je bijdrage en vriendelijke groet François van Iersel

Ik heb nu een kist al 3…

Naam: j
Datum 10-03-2018 22:55

Ik heb nu een kist al 3 maand staan het voer wordt er wel uitgevreten zelfs aan de achterkant van de klem maar nog nooit een rat gevangen, zelfs de pindakaas is op…
Druk ik zelf lichtjes op de plaat dan gaat die wel af dus vast zit de klem niet.
Wat is hier aan te doen ik heb er zelfs wat hooi ingepropt zodat die toch echt over het plaatje moet lopen niks werkt…

Beste J, wat je doet is goed…

Naam: François Iersel
Datum 09-07-2018 10:01

Beste J, wat je doet is goed, maar er gaat ergens iets fout, want je had al lang een rat gevangen moeten hebben. Waar heb je het lokaas zitten? Hoe staan/staat de klem erin? Heb je de val ook al gezet zonder dat hij scherp staat? Ik hoor graag van je. Groet François

Als ik een rattenval plaats,…

Naam: De Nul Chantal
Datum 04-05-2018 08:39

Als ik een rattenval plaats, zijn egels dan wel veilig ? Kruipen die niet in zo een val ?

Beste Chantal, Hartelijk…

Naam: François Iersel
Datum 04-05-2018 22:47

Beste Chantal, Hartelijk dank voor je vraag. Ja hoor je kunt een rattenval plaatsen die in een rattenkist zit. Om te voorkomen dat er ook andere beesten in komen kun je wat takken schuin over de ingangen leggen en daar wat zwaardere planken overheen zodat ze blijven liggen. Laat er natuurlijke wel een ingang in voor de ratten. Als je een rattenkist zo neer zet dan voelen deze knaagdieren zich wel veilig. Let wel als je een rattenkist gaat zetten dat je gedult moet hebben. Lees meer op deze link over het zetten van rattenkisten. Veel succes en hartelijke groet Francois van Iersel

Rattenkist werkt prima!

Naam: Nicole
Datum 29-08-2018 10:25

We hebben eerst de rattenkist een tijdje geplaats zonder scherp te stellen, zoals je als tip gaf. Sinds een paar dagen staat ie op scherp en we hebben al 2 ratten gevangen. Ik vind het zelf best sneu om ze te doden, maar dan liever in 1 klap. En dat gaat met de klem in de rattenkist heel goed. Mijn vraag is alleen, hoe lang duurt het voordat ze door hebben dat de route door de rattenbak met klem niet zo veilig is. En gaan ze dan een andere route graven?
Groeten van Nicole

Rattenkist

Naam: François van Iersel
Datum 30-08-2018 12:04

Beste Nicole,

Hartelijk dank voor je bericht. Als je eenmaal merkt dat er minder of geen ratten meer worden gevangen, begin je eigenlijk weer van voor af aan. Je zet de rattenkist weer ongespannen met lokaas erin. Zorg er ook dan weer voor dat er natuurlijke materialen in de rattenkist aanwezig is zodat er weer opnieuw vertrouwen wordt gekweekt. Als je ziet dat er opname is van lokaas, heb dan geduld en laat ze er eerst weer 1 tot 2 weken van eten. Je hebt dan het vertrouwen van de ratten terug gewonnen en kun je weer opnieuw beginnen met vangen. Veel succes en vriendelijke groet Francois van Iersel

vleesetende rat

Naam: kevin
Datum 09-11-2018 11:11

Ik heb zelf normaal geen probleem met ratten te vangen maar nu ben ik echt ten einde raad... Heb een rat zitten die volwassen eenden pakt (grote van de wilde eend) en komt niet naar de klassieke vallen! doorlopvallen, ouderwetse klapklemmen, etc... heb je hier een alternatief voor?

Mvg kevin

vleesetende rat

Naam: François van Iersel
Datum 09-11-2018 11:53

Beste Kevin, Hartelijk dank voor je bijdrage. Wat je kunt doen is een houten kistje maken waar een rattenklem strak in past. An het einde van het kistje strooi je vette zaken en wat pindakaas. Laat de rattenklem ongespannen staan zodat de rat kan wennen aan het nieuwe in zijn omgeving. Je kunt dit oom doen met onze rattenkisten zoals in dit artikel omschreven. Plaats er desnoods meerdere zodat de rat zeker in in van de vallen gaat lopen. Probeer creatief te zijn en gebruik verschillende lokazen. Wat ook kan helpen is een stukje reuzel of een staartje van haring. Belangrijk is dat de klemmen ongespannen blijven en breng het geduld op als er wordt gegeten om nog enkele dagen te wachten zodat de rat echt gewent is. Hopende dat dit je gaat helpen. Vergeet niet om papiersnippers in de ratrtenkist te doen of wat houtsnippers. Ratten vinden plastic onder hun voeten niet zo prettig. Succes en groet Francois van Iersel

rat

Naam: Akazebhagan
Datum 08-01-2019 20:31

wij heb ook veel rat ik zie bij huis en zie voor de deur in goot vaak wat kan ik doen ik wil echt hele sterke gif kopen misschien bestel uit buitenland want in Nederland niet sterke genoeg. Kan u ook uitleg hoe beste de gif met pinderkaas te mengen?

rat

Naam: François van Iersel
Datum 09-01-2019 16:22

Beste Akazebhagan, wij werken nooit met gif en ik kan je derhalve dan ook niet helpen. Lees het artikel op deze link eens waarin ik uitleg geef hoe je overlast van ratten kunt voorkomen. Succes en vriendelijke groet Francois van Iersel

Dode rat

Naam: Willy
Datum 15-08-2019 14:17

Hoi. Mijn dode muizen (ca. 2 per week) bied ik als voer aan voor vogels en zijn vaak binnen een half uur weg . Ik woon aan het water en af en toe zie ik een rat. Ik ben van plan een rattenval aan te schaffen. Mijn vraag: waar laat ik de dode ratten die gevangen zijn?

Dode rat

Naam: François van Iersel
Datum 01-02-2020 10:21

Beste Willy, dat kun je op dezelfde manier doen. Er zijn roofdieren genoeg die ook rat op het menu hebben staan. Met vriendelijke groet Francois

Muizen eten het lokaas uit de rattenvangkooi

Naam: Rob
Datum 31-08-2019 12:15

Beste Francois,
We hebben rattenkeutels gevonden inde buurt van ons kippenhok en zelfs in het nachthok van de kippen.
Na het zetten van een rattenvangkooi blijkt steeds het lokaas weg te zijn. Ik vermoed dat de muizen door de (ruime) mazen van de kooi kruipen en zo het lokaas eten. Ik gebruik een klein korstje brood met pindakaas als lokaas. Ook het ophangen van het lokaas helpt niet.
Heb je vaker van dit probleem gehoord en heb je een oplossing?
Alvast bedankt voor je reactie.
Mvg. Rob

Muizen eten het lokaas uit de rattenvangkooi

Naam: François van Iersel
Datum 01-02-2020 10:26

Beste Rob, Ik adviseer je om ervoor te zorgen dat eerst de muizenpopulatie kleiner wordt. Dat muizen het lokaas opeten is nooit helemaal te voorkomen. Er zullen meer muizen dan ratten zitten want gezamenlijk zullen ze er niet van eten. Met vriendelijke groet Francois

Muizen

Naam: Marcel
Datum 11-10-2019 09:22

Hallo,

Ik heb twee weken de bak hebben staan met ongespannen klemmen. Wel voer opname, Nu heb ik de klem wel op scherp gezet en vang alleen maar muizen, terwijl ik wel degelijk ratten heb lopen. Hoe voorkom ik dat? Alvast bedankt!

Muizen

Naam: François van Iersel
Datum 01-02-2020 10:24

Beste Marcel, dank voor je bericht. Ik zou er ook een aantal muizenklemmen bij zetten. Dat een muis in een rattenkist komt kun je nooit voorkomen. Ik zou eerst de muizenpopulatie verkleinen. Met vriendelijke groet Francois

heb de klem gezet met…

Naam: cor van huis
Datum 19-01-2020 13:52

heb de klem gezet met pindakaas,pinda kaas er uit klem open,er is mij verteld dat het ook op een bio tuin gebeurd.Dit schijnen dan kleine muisjes te zijn die de pinda kaas op eten,vanmorgen was de klem wel afgegaan maar geen rat of muis,

heb de klem gezet met…

Naam: François van Iersel
Datum 01-02-2020 10:30

Beste Cor, dank voor je bericht. Ik adviseer je om het lokaasdepot op de muizenklem maar voor de helft te vullen zodat de muis er echt moeite voor moet doen om het eruit te krijgen. Je verhoogd daarmee je vangkans aanzienlijk. Ik weet niet wat voor klemmen dat je gebruikt maar ik adviseer je om professionele muizenklemmen te gebruiken. Met vriendelijke groet Francois

Ik denk dat ik de beste…

Naam: Antoine dejaegher
Datum 27-01-2020 12:05

Ik denk dat ik de beste rattenval heb🤔😉namelijk mijn Jack Russel als er een rat zich riskeerd over zijn domein te komen dan is ze er aan voor de moeite hij pakt ze in de rug even goed schudden en piepe dood ik zie het direct als ik haar uitlaat doet ze haar toer en van zodra ze een geur opvangt blijft ze zoeken zelfs als de rat ergens onder zit help ik haar door te rommelen of met de tuinslang water te spuiten om ze te doen verlopen eens ze in het open gazon durft te lopen is het finito,zo hebben we er al enkele gevangen en als ze s’avonds binnen geroepen word om te gaan slapen,dan weet ze dat de morgen erna nog heel goed ze begint rondjes te draaien en zo wil ze zeggen laat mij buiten er is werk.En nog iets probeer altijd de eerst te vangen zo brengen ze hun kameraden niet mee🤔😉👹👍

Ik denk dat ik de beste…

Naam: François van Iersel
Datum 01-02-2020 10:32

Beste Antoine, dat is zeker een hele goede en effectieve oplossing, maar niet iedereen wil een Jack Russel in huis. Dit is absoluut een aanrader voor bijvoorbeeld agrarische bedrijven. Met vriendelijke groet Francois

Specifiek ratten lokken

Naam: Albert Willem Knop
Datum 13-04-2020 15:09

Beste Antoine,
Zijn er lokstoffen die aantrekkelijker zijn voor ratten dan voor muizen. In mijn vangkooien buiten gebruik ik meestal kaas (aan de haak). Redelijk vaak is het deurtje dichtgeklapt, maar de val leeg. Ik kan me niet voorstellen dat de rat de kaas volledig van de haak krijgt en dan nog tijd heeft om sneller buiten te zijn dan het deurtje dichtvalt. Vermoedelijk was het dan een muis die door de mazen van de kooi (10x10mm) verdwijnt (soms zit de muis er ook nog in). Ik zoek dus een lokmiddel die wat specifieker voor ratten is. Helemaal 100% is lastig denk ik, maar ik zoek een iets grotere trefkans.
Ik heb nog wat klemmen liggen. Ik zal het ook eens met die klemmen in een kist gaan proberen en dan de val een paar weken niet op scherp zetten. Goeie tip trouwens om dikke handschoenen te gebruiken. Je vinger in een muizenval is niet zo'n probleem, maar een rattenval slaat behoorlijk hard.
Bij voorbaat dank voor uw hulp.
Met vriendelijke groet,
Albert Knop.

Specifiek ratten lokken

Naam: François van Iersel
Datum 17-04-2020 08:57

Beste Albert, hartelijk dank voor je bijdrage. Ik begrijp je vraag. Het antwoord is niet zo eenvoudig te geven. Het is meer een kwestie van uitproberen. Zelf gebruik ik altijd pindakaas met nootjes en daarbij zonnebloempitten. Ik hoor van collega`s ook wel dat ze soms mais gebruiken, en je zou ook eens bacon, chocolade, gedroogd fruit of een stukje worst kunnen proberen. Ratten vangen vergt creativiteit van de de vanger. Ik hoop dat ik je een paar ideeen heb kunnen geven. Met vriendelijke groet Francois

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.