// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerst hulp bij Rattenbeheersing

Eerste hulp bij rattenbeheersing helpt je bij het vinden van ratten en met wat je kunt doen tegen overlast van ratten. Iedereen kan zelf een inspectie houden bij zijn /haar woning of bedrijf, en ook zelf veel maatregelen nemen die preventief werken. Voorkomen is beter dan bestrijden is het motto van mij en Pest Free. Eerste hulp bij rattenbeheersing is bedoelt voor particulieren, buurtverenigingen, VVE`s, wijkraden, woningcorporaties en gemeenten.

Doel plan succes ongediertepreventie team

Stel een Ongediertepreventie Team samen

Rattenbeheersing begint met een goede inspectie en inventarisatie van de omgeving (wijk), rondom en in huis of  bedrijf. VVE`s, woningcorporaties, gemeenten, buurtverenigingen en flatbewoners zouden meer moeten gaan samenwerken en een ongediertepreventie team samen kunnen stellen. Ongediertepreventie teams die een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat er direct gepaste maatregelen worden genomen als er dingen worden geconstateerd die ongunstig zijn voor de rattenbeheersing.

Het ongediertepreventie team kan zo nodig een melding maken bij de gemeente, een ongediertebestrijder, en de bewoners. Het ongediertepreventie team ziet er op toe dat de hygiënische toestand in de wijk op peil blijft, en er desgewenst mensen op aan spreekt als het ergens mis gaat. Het ongediertepreventie team staat met de buurtbewoners in contact en maakt ze bewust van oorzaken waar ratten op af komen.

LET OP : Ik wil hier benadrukken dat samenwerking echt cruciaal is en dat rattenbeheersing een taak is van alle betrokken partijen. Het zal niet altijd meevallen, maar het is een taak van iedereen om je buurt vrij van ratten te houden. Niemand kan er alleen voor zorgen dat er geen ratten in de buurt zijn. Ook ongediertebestrijders kunnen in hun eentje een wijk niet vrij van ratten krijgen als mensen niet mee werken.

Rattenbeheersing in 5 stappen

Met ``Rattenbeheersing is 5 stappen`` wil ik VVE`s, buurtverenigingen, bewoners, woningcorporaties en ander betrokkenen een leidraad geven hoe ze overlast van ratten kunnen voorkomen in de wijk, en rondom gebouwen. Ik ga  stap voor stap uitleggen hoe je te werk kunt gaan. Rattenbeheersing komt simpelweg neer op het ontnemen van de eerste drie levensbehoeften van ratten. Ga je die verstoren dan zul je niet veel last van ratten in je buurt hebben..

Wat heb je nodig om een inventarisatie te maken?

inventarisatie ongedierte

Om een goede inventarisatie te maken heb je een paar onmisbare spullen nodig, namelijk:

  1. Goede schijnwerper
  2. Schrijfblok
  3. Pen of potlood
  4. Fotocamera

Schrijf je bevindingen op en maak foto`s van je waarnemingen. Deze kun je later bespreken met het ongediertepreventie team dat reeds is samengesteld.

STAP 1. Inspectie

Loop een keer rustig rond als het donker is. Als er ratten in de buurt zijn zie je ze misschien lopen en kun je zien waar ze wegschieten en zich schuil houden. Je krijgt dan ook een idee waar ze holen hebben.

inspectie inventaristie ongedierte inventarisatie inspectie ratten en muizen

De rest van de inventarisatie doe je bij daglicht simpelweg om het feit dat je dan meer kunt zien. 

Kijk voor holen onder struiken, planten, straatwerk, plateau`s, containers, betonplaten, tegen gevels en muren. Let erop of je ronde openingen ziet van ongeveer 9 cm. Rattenholen hebben meestal een ingang en een uitgang(vluchtgang). Inspecteer ook kruipruimten, kelders, plafonds, schuren en garages.

Let er tijdens deze inspectie ook op of je uitwerpselen van ratten ziet liggen. Rattenpoep is vaak te vinden in de buurt van voedsel, langs muren, kabelgoten en op plafonds.

Kijk goed of je ergens knaagschade ziet aan hout, plastic of containers. Ratten lopen vaak over dezelfde paden. Tussen struiken en bosschages worden dat wissels genoemd die van het ene naar het ander hol gaan. Op zand tussen struiken kun je precies zien of er een pad is gevormd met pootafdrukken.

STAP 2. Opruimen en schoon maken

Sporen wissen

Opruimen en schoon maken zijn simpele en eenvoudige handelingen die effectief zijn om overlast van ratten te voorkomen. Rattenbeheersing begint met het voorkomen van nestelplaatsen want dat zijn  de plaatsen waar de voortplanting tenslotte plaats vindt.

Ratten communiceren en trekken elkaar aan middels geur van hun urine en uitwerpselen. Het is daarom belangrijk om die geursporen te wissen. Dit doe je door op te ruimen en schoon te maken. Vergeet niet dat ook hier samenwerking met buren van doorslaggevend belang is. Vraag hen hetzelfde te doen, als dat jij doet.

rattenpoep uitwerpselen rat  rattenpoep - uitwerpselen van ratten  rattenpoep - uitewerpselen tussen isolatie

Voorkom nestelplaatsen door oude rommel op te ruimen

Opruimen van oude rommel is een belangrijke stap in het voorkomen van nestelplaatsen. Geef je ratten daar de gelegenheid toe dan zullen ze die zeker nemen. Ruim oude spullen die je nooit meer gebruik op, en sla spullen die je weinig gebruikt op in afgesloten plastic bakken. Nog maar al te vaak kom ik opslagplaatsen tegen die overvol liggen. Schuurtjes, zolders, garages en dergelijke met allerlei rommel die vaak niet meer wordt aangeraakt. Mijn advies is: afscheid nemen van die handel!

ongedierepreventie is oude rommel opruimen  nestelplaatsen ratten en muizen  rommel op zolder - nestelplaats voor muizen en ratten

Onderhoud tuin

Vaak worden er rattenholen gevonden onder struiken, planten en houtstapels. Hou beplanting kort en overzichtelijk zodat je kunt zien of er holen gemaakt zijn. Neem de moeite om langere takken van gewassen even omhoog te tillen om goed te kunnen zien wat er gaande is.

Wees bedacht met een klimop tegen je buitenmuur. Dit geeft ratten de kans om op eenvoudige wijze naar boven en binnen te komen.

Hou dichte begroeiing van je buitenmuur vandaan en zo kort mogelijk. Voorkom dat ze de kans krijgen zich ongemerkt onder je planten te nestelen, of erger onder je fundering door laten kruipen. Maak holen die je ziet in je tuin dicht of sluit ze af.

Los liggend fruit is heel aantrekkelijk voor ratten. Ze zijn dol op fruit en vroeg of laat weten ze het te vinden. Ruim fruit en noten het regelmatig op.

Lees hier meer over, Zelf ratten vangen in je tuin

rattenhol in tuin  rattenhol in tuin van bruine rat  ratten komen af op fruit

STAP 3. Ontneem voedsel

Ratten eten 15 tot 15 gram voedsel per dag. Ontneem ze hun voedsel en ze zullen elders hun heenkomen gaan zoeken. Ga bewust om met huisvuil en zorg ervoor dat het niet bereikbaar is.

Sla vuilnis thuis op in afgesloten containers of vuilnisbakken. Vuilnis weg zetten in een plastic vuilniszak is vragen om overlast van ratten.

Zorg ervoor dat diervoeders van hond, kat, konijn, kippen en cavi`s `s nachts in afgesloten bakken zit. Laat diervoeders niet open en bloot staan. Strooi geen brood voor vogels en eendjes in de buurt. Gooi geen etensresten op straat.

vuilnis trekt ratten aan  onhygienisch geeft overlat ratten en muizen  vuilnis ratten en muizen

STAP 4. Neem weringsmaatregelen

Met het nemen van weringsmaatregelen ontzeg je ratten de toegang tot je huis of bedrijf. Weringsmaatregelen zijn van cruciaal belang als het gaat om rattenbeheersing. Deze knaagdiertjes zijn in staat om door beton en ijzer heen te knagen. Moeten ratten heel erg veel moeite doen om bij je binnen te komen, en is er niets te halen dan laten ze jou huis of appartementencomplex links liggen, en dat is wat je wilt.

Kijk tijdens de inventarisatie en inspectie die je doet heel goed naar openingen zoals, scheuren, doorvoeren en beluchting in de buitenmuur. Let binnen vooral op doorgangen van het ene naar het andere vertrek. Voorkom met weringsmaatregelen dat ratten binnen kunnen komen, en als ze binnen kunnen komen dat ze zich niet gelijk door heel het gebouw kunnen begeven.

Gebruik voor het dichten van openingen goede professionele middelen die ervoor zorgen dat de weringsmaatregelen die je neemt duurzaam zijn. Je heb er dan de minste omkijken naar.

weren van ratten en muizen wering tegen ratten en muizen  weren van ratten en muizen met rvs wering gaas - weringsmaatregelen

STAP 5. Ratten verjagen en bestrijden

Rattenbeheersing volgens conventionele bestrijding omvat het plaatsen van afgesloten bakken met rattengif. Deze manier van rattenbestrijding is sinds januari 2017 aan strenge banden gelegd omdat deze manier veel nadelige gevolgen heeft. Deze manier van bestrijding moet uitgevoerd worden volgens het Handboek `` Beheersing rattenpopulaties rondom gebouwen en opslagplaatsen`` Ongediertebestrijders moeten de cursus hebben gevolgd voor IPM rattenbeheersing.

Ik volg nagenoeg alle cursussen die met ratten en muizen bestrijding hebben te maken. Ik en Pest Free werken echter niet met giftige bestrijdingsmiddelen om deze beestjes te bestrijden. Wij maken gebruik van verjaag en vangsystemen, waarmee we particulieren en bedrijven kunnen helpen. Wij werken volgens de IPM norm en gaan zelfs nog een stapje verder met de door ons zelf ontwikkelde Gifvrij Plaagdier Management methodiek.

Bewustwording en verantwoordelijkheid bij rattenbeheersing

Belangrijker bij rattenbeheersing is naar mijn professionele mening het bewust maken van mensen, maar tegelijkertijd ook het bieden van gifvrije toepassingen waar mensen gebruik van kunnen maken. Een gemeente dient er bijvoorbeeld voor te zorgen dat er genoeg containers in een wijk staan zodat ook al het vuilnis erin gedaan kan worden en niet ernaast.

vuilnis ratten en muizen  ratten komen af op fruit  afval en vuilnis op straat trekt ratten aan

In een woonwijk en bij pompstations dienen ook genoeg vuilnisbakken te staan. VVE`s dienen ervoor te zorgen dat het afvalmanagement goed geregeld is. Bezoekers en bewoners van drukke gebieden dienen ervoor te zorgen dat vuilnis in de daarvoor bestemde middelen wordt weg gegooid. Ieder heeft zijn of haar eigen verantwoordelijkheid als het gaat om rattenbeheersing.

Hulp of advies nodig? Neem gerust contact op via het onderstaande contactformulier.

Ratten besmetten voedsel en verspreiden ziekten en virussen. Ze zijn daarmee in staat om de kwaliteit van leven voor mensen te verminderen, oftewel gevaarlijk voor de volksgezondheid. Zie je een rat bij je in de buurt bel dan gerust onze Ongedierte Advieslijn. Pest Free is een professioneel ongedierte bestrijding bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in ongediertepreventie tegen ratten en muizen.

Ratten vangen. 15 TIPS van een professionele ongediertebestrijder

Eerste hulp bij rattenoverlast

Hoe leven bruine ratten? Rattenhol van de bruine rat.

Habitat management voor ratten

Wat ratten eten - Ratten vangen

Buitengebruik rodenticiden verboden! Hier vindt je het gifvrije alternatieven

Ongedierte-advieslijn

Direct aan de slag?

Het is Plug and play met deze domestic unit!


Bestel de Domestic Unit

[product id="112"]

Reacties

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.