// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

Resistentie van de Bruine Rat

Hoe ontstaat resistentie

Resistentie van de bruine rat ontstaat door het niet constant bijvoeren van giftige bestrijdingsmiddelen. Als men rattengif gaat zetten en er is opnamen dient men zolang er opname is bij te voeren met het gif. Doet men dat niet kunnen ratten resistent worden. Ze gaan er dan niet meer dood aan door een overerfbaar afgenomen vatbaarheid. De Bruine rat gaat ook wel door het leven als riool rat, stadsrat, waterrat en Noorse rat.

In de praktijk, als men met rodenticiden (rattengif ) werkt dient dat in het begin zeer regelmatig gecontroleerd te worden. Hier gaat het mis omdat dit vaak niet gebeurd uit kosten overweging. Ratten eten dan niet genoeg van het gif en gaan er niet aan dood. Sterker nog ze worden er resistent door.

De bruine rat voelt zich het prettigst op plekken waar het vochtig is en niet te warm. Dus vooral in de buurt waar ook mensen zijn. De favoriete plaatsen om zich te vestigen zijn schuren, boeren stallen, hooimijten, vuilnisbelten, kelders, kruipruimten, onder vloeren, tussen muren, holle ruimtes zoals spouwen, graan en houtopslagplaatsen. Zie hier info bruine rat.

De voedselbron is meestal in de buurt van het territorium. De bruine rat is het meest actief in de nacht. Het zijn alleseters. Ze passen zich zeer snel aan hun omgeving aan. Voortplanten doen ze het hele jaar door. Ze kunnen veel overlast voor de mens bezorgen. Een goede hygiënische huishouding is de beste preventie tegen deze knaagdieren.

De bruine rat is ook een drager van ziektes en brengt die over op de mens. Vroeger was het de grootste verspreider van de pest. Elk jaar zijn er nog enige gevallen van de ziekte van Weil te constateren in Nederland.

Resistentie van de bruine rat onderzocht

Er is een onderzoek gedaan door de Universiteit van Wageningen in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Hieruit blijkt dat 25% van de ingestuurde rattenkeutels afkomstig waren van resistente bruine ratten. Zie hier het onderzoek.

Bruine ratten komen veel voor in varkenshouderijen. In de praktijk wordt er met het rattengif niet altijd even secuur om gesprongen. Een ideaal rodenticiden vrij systeem om ratten, maar ook muizen te vangen op de boerderij is het EKO 1000 systeem. Dit is één van de meest effectieve manieren om de bruine rat mee te vangen.

Hoe ontstaat een rattenplaag? 11 tips om een rattenplaag te voorkomen

Heeft u vragen over dit systeem of wilt u meer informatie neem dan contact met ons op. 

 

Reacties

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.