// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

Tips om muizen en ratten buiten je kippenren te houden

Ik word dagelijks gebeld door mensen die een kippenren in hun tuin hebben of door hun buren. Een kippenren in de buurt kan voor veel overlast zorgen als er niet zorgvuldig mee wordt om gegaan. Overal waar kippen in de tuin zijn spelen dezelfde problemen. Overlast van muizen en/of ratten. 

Jouw kippenren is een magneet voor muizen en ratten

Hoe je het ook went of keert een kippenren achter in de tuin is een magneet voor muizen en ratten. Dit geld overigens ook voor het houden van vogels en konijnen in je tuin. Er is immers altijd voedsel in de buurt dat gemakkelijk voor het oprapen ligt. Ratten zijn in het najaar als andere voedselbronnen niet meer voor handen zijn op landbouwakkers, op zoek naar nieuwe voedselbronnen. Muizen kunnen het hele jaar bij je in de buurt blijven zitten en zullen niet zo ver weg gaan. Zeker niet als er voedsel genoeg in de buurt is.

Muizen en ratten zijn onhygiënisch

Muizen en ratten zijn onhygiënische knaagdieren. Het zijn dragers en verspreiders van ziekteverwekkende bacteriën, virussen en ander ziekten. Deze bacteriën en virussen verspreiden ze via urine en uitwerpselen die ze overal achter laten. Een rat produceert ongeveer een 40 tot 60 keutels per dag en een muis produceert wel 60 tot 80 keutels per dag. Naast deze uitwerpselen laten ze ook overal hun urine achter.

Plaatsen waar muizen of ratten lopen worden automatisch besmet met ziekteverwekkende bacteriën omdat ze overal waar ze lopen uitwerpselen en urine achter laten. Muizen en ratten zijn echt onhygiënische dieren.

kippenren is magneet voor ratten en muizen

Ratten kunnen je kippen en kuikens doden

Het kan soms voorkomen dat ratten je kippen aanvallen en zeker je kuikens. Kuikens zijn klein en een zeer gemakkelijke prooi voor ratten.

Tips om muizen en ratten buiten je kippenren te houden

  1. Hygiëne optimaliseren. Hygiëne in en rondom je kippenren dient optimaal te zijn. Hou de begroeiing rondom je kippenren laag en zorg dat er geen voer buiten het hok kan komen. Leg het voer is speciale voederbakken waar muizen en ratten geen toegang tot hebben.
  2. Maak barrières. Je kunt bijvoorbeeld aan de binnen kant een opstaande rand maken van plexiglas. Je kunt deze ook nog in de grond werken zodat muizen of ratten er niet onderdoor kunnen graven. Hou hier rekening mee als je nog een kippenren gaat bouwen. Maak de kleinste openingen dicht en voorkom dat ze toegang krijgen tot geïsoleerde panelen in daken van het nachthok. Het komt maar vaak genoeg voor dat ze daar in gaan om te nestelen.
  3. Afgesloten voedselopslag. Zorg dat voedsel in goed afgesloten bakken opgeslagen wordt. Laat gemorst voedsel niet liggen en ruim het direct op. Er zijn mooi grote drums in de handel die ideaal zijn voor de opslag van diervoeder. Zorg dat er een metalen vuilnisbak aanwezig is met een deksel er op.
  4. Weren van ratten en muizen. Weren van ratten en muizen kun je heel eenvoudig doen door ervoor te zorgen dat er overals voldoende elektriciteitsbekabeling is weggewerkt in de plafonds, wanden en vloeren. Dit zijn vaak de plekken waar ratten en muizen zich schuil houden in een kippenren. Ik ga regelmatig bij mensen kijken met een kippenren en het nachthok is dan niet doorgedacht gebouwd. De vloer is op balken gelegd en daar zit veel ruimte tussen. Deze ruimte is ideaal voor muizen en ratten om zich te verstoppen en te nestelen. Als je in alle holle ruimten en overal waar muizen en ratten zich kunnen verstoppen elektriciteitsbekabeling legt waaraan stroomverbruikers worden aangesloten kun je daar ratten en muizen weren met Plug In Pest Free.
  5. Omgevingsfactoren. Neem schuil- en nestelplaatsen in de omgeving zoveel als mogelijk weg. Laat geen losliggend fruit liggen, en zorg dat vuilniszakken niet open en bloot staan. 

Vangen van muizen in je kippenren

Vangen van muizen in je kippenren kun je heel eenvoudig zelf doen met professionele lokaasdepots met klapval. Deze zijn veilig in gebruik en kippen kunnen er niet in komen. Lees dit artikel voor meer informatie hoe je dat het beste kunt doen. 

Ratten vangen in je kippenren

Ratten vangen in je kippenren doe je het beste met rattenkisten waarin klemmen zitten. Deze kun je gemakkelijk afdekken zodat kippen er niet in kinnen komen. Lees hier meer over zelf ratten vangen. 

Wist je dat een populatie muizen of ratten groeit naar gelang er voedsel en schuilplaatsen aanwezig zijn. Je hebt dus heel veel zelf in de hand om overlast van deze plaagdieren niet uit de hand te laten lopen. 

Heb je vragen over onze gifvrije toepassingen? Stel ze dan hier onder in het commentaarveld.

Reacties

Muis

Naam: Koren
Datum 13-10-2018 09:55

Goedemiddag, ik heb al drie jaar een kip op het balkon en dit afgelopen jaar een muizenplaag hierdoor. De buren klagen over overlast v muizen. Ik wil de kip niet weg doen.. wat kan ik het het beste doen?

muizen op balkon

Naam: François van Iersel
Datum 20-10-2018 08:32

Beste Koren, hartelijk dank voor je bijdrage. Hier boven staat precies omschreven wat je kunt doen. Hygiëne optimaliseren en ervoor zorgen dat er geen voedsel blijft liggen. Kippen en wat daarbij komt kijken blijft aantrekkelijk voor muizen en ratten, ik ben van mening dat je er alles aan moet doen om je buren niet met overlast op te zadelen, waarvan de oorzaak bij jouw kippen ligt. Ik kan het helaas niet anders maken. Met vriendelijke groet en succes Francois van Iersel

Mesthoop en kippenhok

Naam: Daisy
Datum 01-04-2020 13:12

Goedemiddag, wij hebben een kippenhok en mesthoop. Voor het eerst hebben de buren een rat gezien in hun tuin. Omdat wij in onze tuin geen schuilplaatsen hebben, denk ik dat de rat zich in de tuin van de buren verstopt, maar 's nachts misschien de oversteek maakt. Omdat wij onze tuin aan het renoveren zijn, willen wij dit probleem meteen aanpakken.
Het voer halen we nu iedere avond weer weg, en plaatsen we 's morgens weer terug. Voor de tuinrenovatie wilde ik voor het voer kokers maken waar het voer in zit, zodat ik niet het hok in moet om de kippen te voeren en op deze manier hoe ik niet alle dagen te gaan voeren. Ik vroeg me echter af of dit idee wel voldoende is of dat ik beter kies voor een systeem dat volledig dicht is?
Daarnaast hebben we geen groencontainer maar een mesthoop. Zou het een oplossing te zijn om voor een dichte variant te gaan waar we groenten en fruit afval in doen? Of komen ze ook af op grassen op de mesthoop?
Hopelijk kan je ons helpen
Bedankt

Mesthoop en kippenhok

Naam: François van Iersel
Datum 01-04-2020 13:19

Beste Daisy, hartelijk dank voor je bijdrage. Je pakt het direct goed aan. Ik adviseer je om als het kan inderdaad een gesloten voersysteem te maken daar het probleem zich anders toch weer blijft herhalen. De mest en compost zou ik inderdaad scheiden van elkaar. Ratten zijn dol op fruit en werkt dus als een magneet. Om groente en fruit in een gesloten compostbak te doen is een goed actie. Naar mijn weten is het gras en mest geen probleem. Ik wens je heel veel succes en vriendelijke groet Francois van Iersel

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.