// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

TIPS – Zilvervisjes bestrijden zonder chemische bestrijdingsmiddelen

Zilvervisje bestrijden zonder chemische bestrijdingsmiddelen is een manier waarmee je het duurzaamste effect bewerkstelligd. Zilvervisjes bestrijding met chemische bestrijdingsmiddelen is van tijdelijke aard omdat het giftige chemische bestrijdingsmiddel maximaal 8 weken effectief is. Residueel werkend gif dat vaak wordt gebruikt komt niet overal, simpelweg omdat je er niet bij kunt en het is maximaal 8 weken werkzaam.

Zilvervisjes bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen is geen optie met kleine kinderen en huisdieren omdat het gif moet blijven zitten zolang het werkzaam is. Kinderen die er met hun handen aan komen kunnen het gif opnemen en dat is schadelijk voor hun gezondheid. Als er niets aan de omstandigheden wordt aangepast heeft bestrijding met chemische middelen geen langdurig effect. Met deze tips wil ik je graag helpen om een langdurig effect te creëren, waarbij geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

Wat zijn zilvervisjes?

Heel af en toe kom ik nog mensen tegen die niet weten wat een zilvervisje is, en zij hebben er dan ook geen overlast van. De meeste mensen weten het wel maar verwarren ze vaak met papiervisjes. Qua uiterlijk lijken ze ook erg veel op elkaar maar ze hebben wel degelijk ander leefgewoonte. De manier van zilvervisjes bestrijden kun je ook gebruiken in de strijdt tegen papiervisjes. Wist je overigens dat de meeste mensen last hebben van papiervisjes in plaats van zilvervisjes? Zilvervisjes hebben een witte tot bruin-grijze, of blauw-zilveren kleur.

Ze hebben een huid die, lijkt op van een vis, een beetje schubachtig. Ze bewegen snel en het kruipen lijkt erop alsof ze zwemmen. Zilvervisjes en papiervisjes zijn lichtschuw en verblijven daarom op donkere plekken, en komen daar als het donker is uit. Zilvervisje verblijven graag op wat vochtigere plekken, en papiervisjes op drogere plekken. Zilvervisjes kun je vinden op je badkamer, kelders en zolders waar het wat vochtiger is en onder je keuken. Ze zijn moeilijk te vinden omdat ze zich verschuilen in de kleinste kiertjes en spleten. Zilvervisjes worden door onze zuiderburen ook wel suikergast genoemd.

zilvervisjes%20verhuizen.jpg

Uiterlijke kenmerken van zilvervisjes

Zilvervisjes zijn vleugelloze insecten bedekt met schubben. Ze hebben een lengte van 7-12 mm. Qua uiterlijk hebben ze erg veel weg van papiervisjes en ovenvisjes.

 • Ontwikkeling van zilvervisjes - Eistadium bij 25°C en 75% relatieve vochtigheid ca. 28 dagen. - Vervellen als larve 8 á 9 keer, en als volwassen vervellen ze ook nog. - Levensduur ca. 2 tot 3 jaar
 • Leefwijze van zilvervisjes - Verborgen leefwijze op donkere plekken. Ze zijn lichtschuw. - Ze eten meestal koolhydraten, granen, meel, stijfsel, lijm, papier, katoen. - Optimale leeftemperatuur is 25°C. - Ze houden van vochtigere omstandigheden. - Ze kunnen enkele maanden zonder voedsel

Voortplanting van zilvervisjes

Mannetjes laten een spermatofoor (spermacapsule) achter op donkere en relatief vochtige plekken. Vrouwtjes nemen deze spermatoforen op. De eitjes die hierdoor ontstaan worden door het vrouwtje het liefst op vochtige plekken gelegd, waardoor ze zich snel kunnen ontwikkelen als de temperatuur rond de 25°is. De eitjes worden gelegd in de kleinste kiertjes en spleten op donkere plekken waardoor ze voor de mens haast niet waarneembaar zijn.

Zodra de eitjes zijn uitgebroed hebben de zilvervisjes het uiterlijk van een volwassen exemplaar alleen veel kleiner. Van ei tot volwassen exemplaar duurt 3 tot 4 maanden afhankelijk van de omstandigheden. Des te vochtiger het gebied des te sneller zullen ze zich ontwikkelen. Je merkt dat je zilvervisjes in huis hebt Lange tijd heb je niets gezien en dan ineens duiken ze op. Je komt vroeg in de ochtend beneden, of je gaat `s nachts naar de wc, en ja hoor…..je ziet er 1 of 2 of zelfs meer rond kruipen.

Omdat deze insecten lichtschuw zijn zie je ze op donkere plaatsen zoals in kasten, en als het donker is op de muur of op de grond. In een douchebak of bad worden ze ook vaak aangetroffen. Als je merkt dat je zilvervisjes in huis hebt is het verstandig om maatregelen te nemen omdat de populatie alleen maar groter zal worden en niet kleiner.

Je wilt definitief van zilvervisjes af komen

Zelf ben ik professioneel en gecertificeerd ongediertebestrijder. In de strijd tegen zilvervisjes heb ik geleerd dat er altijd meerdere maatregelen genomen dienen te worden om een duurzaam effect te verkrijgen. Wil je overlast van zilvervisjes duurzaam, veilig en milieuvriendelijk aanpakken dan dien je een aantal maatregelen te nemen en niet maar één. Alleen chemische bestrijding zal nooit een langdurige oplossing bieden.

Alleen valletjes plaatsen of alleen hun omgeving verstoren zal nooit een duurzaam effect creëren. Nee het zijn echt een aantal maatregelen die je zelf dient te nemen, en dan is nog de vraag of je er definitief vanaf kunt komen. Zilvervisjes leven namelijk ook in spouwmuren en onder dakplaten. Op deze plaatsen kun je ze simpelweg met geen enkel middel bestrijden. Via de spouw en dakplaten kunnen er dus altijd nieuwe exemplaren je huis in komen. Daarom is het noodzakelijk om meerdere maatregelen te nemen met zilvervisjes bestrijden.

TIPS – Zilvervisjes bestrijden zonder chemische bestrijdingsmiddelen

 1. Zorg dat de luchtvochtigheid onder de 50% komt. Zilvervisjes zullen dit niet overleven.
 2. Leg geen vochtige doekjes in je keukenkastjes.
 3. Leg kleding niet vochtig weg in je kast.
 4. Maak naden en kieren dicht rondom vloeren, in kasten, bedden en boven bij je spouw dicht met kit. Hiermee voorkom je dat er nieuwe exemplaren zich kunnen verschuilen en eitjes gaan leggen.
 5. Stook het niet warmer dan 22°C.
 6. Sla papier en spullen op in afgesloten plastic bakken en niet in kartonnen dozen.
 7. Sla voedsel op in afgesloten plastic bakken.
 8. Voorkom en repareer lekkages direct. Vocht is funest voor veel soorten gedierte en schimmels waarvan je last kunt krijgen.
 9. Kit plinten van laminaat vloeren, maar ook van stenen vloeren af zodat er geen kiertjes aanwezig zijn.
 10. Kijk regelmatig onder en tussen kleding die niet veel gebruikt wordt. Dit zijn ideale broedplaatsen.
 11. Repareer open naden van behang. Dit zijn schuilplaatsen bij uitstek.
 12. Controleer naden achter schilderijen en foto`s. ook dit zijn ideale schuil en broedplaatsen.
 13. Ventileer je huis elke dag zodat de luchtvochtigheid daalt.
 14. Stofzuig naden en kieren extra aandachtig. Besteed ook eens aandacht met stofzuigen aan kieren en naden van fotolijsten, kasten, bedden, vloeren en betimmeringen. Hiermee kun je de broedcyclus doorbreken en volwassen exemplaren weg nemen.
 15. Zorg ervoor de je kruipruimte en/of kelder droog is.

Hulpmiddelen die helpen tegen zilvervisjes

Heb je de maatregelen van hierboven genomen, of heb je er enkele van genomen dan ben je al heel goed op weg in de strijd tegen zilvervisjes. Je hebt ze schuil- en broedplaatsen ontnomen en je bent er bewust mee bezig. Je bent voor een groot deel op de goede weg, maar je ziet er nog steeds teveel naar je zin. Mijn eigen ervaring was andersom. Ik ben eerst de hulpmiddelen gaan inzetten en later pas de TIPS gaan uitvoeren.

Ik kan je wel zeggen dat het zilvervisjes / papiervisjes probleem dat wij in huis hadden nagenoeg is opgelost en dat wij zelden nog een exemplaar tegen komen. In het verleden was het zo dat wij in soepkommen, in de bestekla, in bad, op de muur en vloer elke dat wel exemplaren zagen. Nu is het een uitzondering als we er nog 1tje zien.

Hulpmiddelen die ik zelf heb gebruikt om van zilvervisjes en papiervisjes af te komen

Naast het uitvoeren van de hierboven gegeven tips heb ik zelf de volgende hulpmiddelen gebruikt.

 1. Plaatsen van Plug In Pest Free units. Hiermee creëer je een omgeving welke zilver- en papiervisjes niet prettig vinden waardoor ze uit hun schuilplaats komen.
 2. Plaatsen van S-Trap valletjes met lokstof/voedsel waar ze dol op zijn. Hiermee van je kleine en volwassen exemplaren waardoor je de cyclus doorbreekt en voortplanting kunt voorkomen.
 3. Verstuiven van Pest Free Diatomeeënaarde. Zilvervisjes die hier overheen kruipen drogen zeer snel uit en gaan dood. Ik heb dit zeer effectieve poeder verstoven boven verlaagde plafond waar inbouw spotjes in zaten en op plaatsen achter knieschotten waar wij niet veel komen. Ik heb dit ook met succes op een kinderdagverblijf boven plafonds gebruikt. Het voordeel van diatomeeënaarde is dat het zeer snel effect heeft, en dat het heel lang effectief blijft.
 4. Spuiten met Insect Stop Pro.100%biologisch afbreekbaar en niet giftig.

LET OP: Zilvervisjes en papiervisjes onder controle krijgen en beheersen houdt in dat je geduld dient te hebben. Met het advies wat ik je geeft wil ik je helpen met een duurzame toepassing. Dit vergt tijd, geduld en creativiteit. Oplossingen met giftige bestrijdingsmiddelen zullen een snel maar kort resultaat hebben. Vaak is het probleem weer als voorheen. Zilver- en papiervisjes duurzaam onder controle krijgen vergt het nemen van diverse maatregelen en nooit maar één.

Heb je vragen over zilvervisjes bestrijden zonder chemische bestrijdingsmiddelen stel ze dan hier onder in het reactieveld.

Diatomeeënaarde en hulpmiddelen kopen

Kruipende insecten gifvrij bestrijden met Pest Free Diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde tegen ongedierte

10 voordelen van diatomeeënaarde

De geheimen van diatomeeënaarde.

Het alternatief voor giftige bestrijdingsmiddelen.

Hoe gebruik je diatomeeenaarde

VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN

Pest Free Diatomeeenaarde    

Reacties

Beste, Hoe lang duurt het…

Naam: Mel
Datum 14-05-2018 10:55

Beste,

Hoe lang duurt het met de diatomeeënaarde dat zilvervisjes uitdrogen als ze hierdoor heen lopen ? ik heb het in alle plinten gestopt van het laminaat en wil dit eerst doen voor ik ze afkit.

Bedankt alvast,

Beste Mel, hartelijk dank…

Naam: François Iersel
Datum 15-05-2018 02:37

Beste Mel, hartelijk dank voor je vraag. ik adviseer je om 24 uur aan te houden. Succes en hartelijke groet Francois van Iersel

Francois, graag contact voor…

Naam: Simon
Datum 26-05-2018 21:44

Francois, graag contact voor een afspraak en bestrijding, indien mogelijk.

Best Simon, ik ben…

Naam: François Iersel
Datum 31-05-2018 13:58

Best Simon, ik ben bereikbaar op 0647831301.Als je mij belt dan kunnen we je situatie even doorspreken en kijken wat ik voor ja kan betekenen. Ik hoor graag van je. Groet Francois van Iersel

hoe lang kun je de…

Naam: jane
Datum 14-10-2019 13:44

hoe lang kun je de lokdoosjes laten staan?
En soms zie ik een zilvervisje en of papier visje en gooi ik hem in het toilet en spoel door.. ze kunnen niet zwemmen toch?

hoe lang kun je de…

Naam: François van Iersel
Datum 03-11-2019 00:55

Beste Jane, de S-Trap lokdoosjes kunnen zeker 3 maanden blijven staan. Zilver- en papiervisje kunnen inderdaad niet zwemmen. Groet Francois van Iersel

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.