// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is muizengif? Wat gaat er veranderen

Heb je last van muizen dan lijkt muizengif van oudsher de beste oplossing. Ik kan me goed voorstellen dat er zo wordt gedacht want in het verleden is het ook altijd zo geweest. Heden ten dagen weten we wel beter, en is er veel meer bekend over de nadelige gevolgen van dit bestrijdingsmiddel. Bij overlast van muizen is het belangrijk om verder te kijken, en de oorzaak van het probleem aan te pakken.

Muizengif is net zoals rattengif een rodenticide. Buitengebruik van rodenticiden is reeds aan banden gelegd, en mogen alleen worden ingezet voor buitengebruik als je aan strenge eisen voldoet en gecertificeerd bent. Ik ben ervan overtuigd dat in de nabije toekomst het binnengebruik van gif tegen muizen ook aan strenge eisen moet gaan voldoen, net zoals het buitengebruik van rodenticiden.

Wat is muizengif?

Muizengif is een rodenticide bedoelt om muizen te doden. Er zijn verschillende soorten werkzame stoffen die in dit bestrijdingsmiddel  mogen zitten. Muizengif mag alleen binnen worden gebruikt en niet buiten. Dit laatste is niet bij iedereen bekend, maar als je de gebruiksaanwijzing goed leest staat het er duidelijk op. Muizen dienen 3 tot 18 dagen van het gif te eten alvorens ze een onaangename dood sterven.

Hoe werkt muizengif?

Muizengif, maar ook rattengif zijn beide multidosis vergiften op basis van anticoagulantia. Multidosis wil zeggen dat muizen en ratten er meerdere keren van moeten eten, en anticoagulantia is een anti-stollingsmiddel. Het anti-stollingsmiddel is de werkzame stof en deze zorgt ervoor dat inwendige bloedinkjes niet meer stoppen. Muizen bloeden in feite langzaam dood.

Hoe werkt muizengif

Werkt muizengif in elke situatie?

Nee muizengif werkt niet in elke situatie en het zal ook niet alle exemplaren doden. Het is daarom belangrijk om meerdere preventieve maatregelen te nemen. In situaties waar een voedselbron aanwezig is zal gif tegen muizen veel minder effect hebben, omdat muizen ook van het aanwezige voedsel eten. Is het buikje van de muizen eenmaal vol dan eten ze niets meer. Een muis eet ongeveer 3 tot 5 gram per dag.

Wat zijn de risico`s van muizengif

Er kleven tal van risico`s aan het gebruik van muizengif, en dat zijn goede redenen om het gebruik ervan aan banden te leggen. Risico`s van gif tegen muizen zijn:

  1. Vergiftiging van kleine kinderen
  2. Vergiftiging van huisdieren
  3. Doorvergiftiging naar niet doelgroep dieren
  4. Zeer belastend voor natuur en milieu

Weet je dat er alleen al in Nederland jaarlijks bijna 800.000 kilogram muizen- en rattengif wordt verbruikt dat allemaal weer terug komt in de natuur en het milieu?

risico muizengif

Verkeerd gebruik van muizengif en wat gaat er veranderen

Muizenvergif wordt nog vaak verkeerd gebruikt en niet volgens de regels ingezet. Ook dat is een goede rede om het gebruik ervan aan banden te leggen en er controle op uit te voeren.  Verkeerd gebruik van muizengif verhoogd de reeds genoemde risico`s en het is daarom belangrijk de gebruiksaanwijzing aandachtig door te nemen.

De verkoop van muizenvergif in winkels wordt per 2018 aan banden gelegd heeft het CTGB besloten. Particulieren zullen dan meer op professionele ongediertebestrijders zijn aangewezen als ze overlast van muizen hebben en muizengif willen gebruiken. Pest Free is ook professioneel ongediertebestrijder en helpt particulieren en organisaties met gifvrije technieken en toepassingen tegen muizen en ratten.

muizengif verkeerd gebruik

Muizengif biedt nooit geen duurzame oplossing

Heb je last van muizen dan biedt muizenvergif je nooit geen duurzame oplossing. De praktijk leert dat je gif tegen muizen moet blijven zetten omdat anders de overlast niet onder controle komt. Wil je wel een duurzame en milieuvriendelijke oplossing dan is het nodig om de juiste preventieve maatregelen te nemen. Muizenbestrijding is naar mijn professionele mening meer dan het zetten van bakjes muizengif. Middels mijn blog geef ik tips en adviezen die helpen om overlast van muizen zonder gebruik van muizengif op te lossen.

Pest Free is een professioneel en gecertificeerd ongediertebestrijding bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het gifvrij bestrijden van muizen en ratten. Wij zijn lid van het Kennis en Adviescentrum voor Dierplagen en Brancheorganisatie PLAN.

Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel laat dan hier onder je reactie achter.

Waarom knaagdieren (muizen en ratten) zelf bestrijden wel werkt

Muizenbestrijding - pak de overlast gezamenlijk aan voor het beste resultaat

Hoe je een muizenprobleem duurzaam oplost

Muizen bestrijden zonder gif. Dit is wat je moet weten.

Buitengebruik rodenticiden verboden! Hier vindt je het gifvrije alternatieven

Pesticiden en menselijke gezondheid

Reacties

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.