// Adwords tag Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat ratten eten - Ratten vangen

Ratten zijn alleseters en ratten eten daarom alles wat ze voor hun voeten krijgen. Er zijn veel voedselbronnen voor ratten waar mensen niet genoeg bij stil staan, en zich niet bewust zijn van het feit dat ze ratten aantrekken. In de praktijk maak vaak mee bij mensen thuis, maar ook bij bedrijven dat ze zelf niet in de gaten hebben dat ze grote voedselbronnen in hun omgeving hebben.

wat eten ratten

Los liggend fruit, notenbomen en diervoeders zijn vaak de oorzaak van overlast van ratten. Als ik dan zeg dat juist dat voedselbronnen voor deze ongewenste beestjes zijn, dan hoor ik vaak dat men dat nog niet wist.

Bruine ratten zijn doorgaans te vinden op grondniveau en geven de voorkeur aan vet voedsel met een hoog eiwit of suiker gehalte.

Zwarte ratten geven hun voorkeur aan plantaardig voedsel zoal noten en fruit.

Heb je twijfels over de rattensoort dan kun je ze lokken met pindakaas of gedroogde vruchten . Beide soorten kun je daar over het algemeen goed mee lokken.

Wat kun je doen tegen ratten in je omgeving

Als je weet dat er ratten in je omgeving aanwezig zijn kun je zelf al heel veel doen om het bij jou minder of juist niet aantrekkelijk voor ze te maken. Optimaliseer je ongediertepreventie omdat voorkomen beter is dan bestrijden. Neem extra voorzorgsmaatregelen zoals:

  • Vermijdt houtstapels tegen je huis
  • Vermijdt dichte begroeiing rondom je buitenmuur
  • Maak gaten, kieren en andere openingen in je buitenmuur dicht
  • Laat geen vuilnis open en bloot staan
  • Zorg dat containers goed afsluiten en dat de afvoer dicht zit
  • Haal voedselbronnen weg
  • Sla voedsel op in afgesloten bakken

wat eten ratten- ratten vangen

Waarom je iets moet doen tegen ratten

Raten zijn niet alleen heel onplezierig in je huis of bedrijf, maar ze kunnen je ook veel schade berokkenen. Schade aan materiële zaken, maar ook schade door uitvallen van apparatuur en aan je gezondheid of aan de gezondheid van je klanten of gasten. Redenen genoeg om iets te doen tegen ratten.

Wist je dat knaagschade door ratten en muizen niet wordt vergoed door verzekeringsmaatschappijen?

Ratten veroorzaken veel schade aan voedsel doordat ze het vervuilen met hun vacht, uitwerpselen, urine en speeksel. Ze verspreiden ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Er wordt geschat dat ongeveer 20% van `s werelds landbouwproducten wordt aangetast door ratten. Een fors percentage voedsel dat niet meer gebruikt kan worden voor menselijke consumptie, en een kostenpost van miljarden.

Vuilnis trekt ratten aan

Ratten zijn nachtdieren

Ratten rusten overdag uit en worden als het begint te schemeren actief. Het zijn nachtdieren die in het donker op zoek gaan naar voedsel, om uit handen te blijven van hun natuurlijke vijanden. Ratten zijn knaagdieren die in staat zijn om door plastic, beton en ijzer heen te knagen.  Als ze `s nachts over je plafond heen lopen kunnen ze enorm veel lawaai maken.

Weet je dat er ratten in je omgeving aanwezig zijn dan is het aan te bevelen om preventieve maatregelen te nemen. Overlast van ratten kan een behoorlijke impact hebben op je dagelijks leven. Ik heb klanten gehad die er behoorlijk gestrest van raakten en zelfs hun woning hadden verlaten omdat ze er niet meer tegen konden. Begrijpelijk want ratten zijn onhygiënische vieze beesten die je niet in je huis of bedrijf wilt hebben.

eko 1000 ratten muizen vangen    goodnature-muizenval-rattenval

Ratten vangen

Wil je ratten vangen dan is het gemakkelijk als je weet dat het hele slimme en sluwe beesten zijn. Muizen zijn nieuwsgierig en gaan snel op nieuwe dingen in hun omgeving af. Bij ratten is dat juist omgekeerd. Zij houden afstand van nieuwe dingen en zullen niet direct van een nieuwe voedselbron in hun omgeving eten.

rat in de tuin vangen

Wil je ratten gaan vangen met welk systeem of middels dan ook, dan is het aan te bevelen dat je ze er eerst aan laat wennen. In de praktijk blijkt dat soms erg moeilijk voor mensen omdat men snel het probleem opgelost wil hebben. Het werkt juist sneller als je ze eerst aan iets nieuws laat wennen.  Zet vallen neer maar zet ze nog niet op scherp. Doe er elke dag nieuw lokaas op en laat ze er een paar dagen aan wennen. Zet de val pas na dat er een paar dagen van gegeten is op scherp of aan. Je zult zien dat dan de vangkans vele malen groter is.

Wij kunnen je helpen met vang en verjaag systemen. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op, en kijk alvast eens naar de GoodNature rattenval en het EKO 1000 vangsysteem.

Zelf eenvoudig en goedkoop ratten vangen in je tuin

Habitat management voor ratten

Hoe leven bruine ratten? Rattenhol van de bruine rat

Hoe gevaarlijk zijn ratten?

Bruine ratten in de tuin

De bruine rat

Resistentie van de bruine rat

Hoe ontstaat een rattenplaag

Hoe herken je ratten? Rattenpoep & rattenurine in je omgeving

Hoe leven bruine ratten? Rattenhol van de bruine rat

Rattenplaag rondom huis

Reacties

anders bekeken

Naam: anna biddeloo
Datum 08-09-2018 22:58

Alles wel waar wat u zegt, maar dat zou betekenen dat ratten gewoonweg uitgeroeid zouden moeten worden? Ms dat mensen niet zoveel vuilnis moeten laten slingeren, en niet zo slordig met allerlei eetbare rommel moeten omgaan? Ik woon in een bosrijke streek op platteland, en er zijn ratten maar geen rattenplaag.er is harmonie tussen roofvogels katten en ratten en muizen. Erg vind ik het dat zelfs als men iets over een rat wil opzoeken dat elk artikel automatisch zegt de rat te vernietigen. hetzelfde voor de muis.Als er een zoogdier is dat overlast geeft,alles zelf bepaald, leeft op de rug van alle andere dieren, alle natuur vernietigt en een megapak ziekten meedraagt dan is het de mens! Ms moet men daar eens aan denken ipv alles uit te roeien en te beoordelen en enkel aan zijn eigen soort te denken.

Anders bekeken

Naam: François van Iersel
Datum 13-09-2018 22:46

Beste Anna, Ik ben het helemaal met je eens. Helaas is het zo dat de mensen er zelf voor zorgen dat er overlast is van ratten en muizen. Helaas is het daarom in sommige gevallen noodzakelijk om aan bestrijding te doen. In de tips die ik via mijn blog geef probeer ik mensen bewust te maken van wat de oorzaken zijn die overlast geven. Ratten en muizen horen absoluut in ons ecosysteem thuis, maar als het er teveel worden ontstaan er situaties waar niemand op zit te wachten. Door de groei van de wereldbevolking zal ook het aantal ratten en muizen stijgen simpelweg doordat er meer voedsel voor deze beestjes in het milieu terecht komt. De oplossing is niet simpel, maar als iedereen zijn eigen rommel opruimt zal het al een stuk beter worden en zal er minder bestrijding plaats vinden. Met vriendelijke groet en hartelijk dank voor je bijdrage, Francois van Iersel

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.